foto

Wandelen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is niet direct een bestemming waar je aan zou denken bij een bergwandelvakantie. Maar er zijn verbazingwekkend veel schitterende ‘trails’ met de meest bizarre namen die dit verre oord tot een wandelparadijs maken.

Nationale Parken
Zuid-Afrika kent 21 zogenaamde Nationale Parken welke tot beschermd natuurgebied horen. Het meest bekend zijn waarschijnlijk Kruger National Park in het noordoosten van het land en Table Mountain National Park (de Tafelberg) in het zuidwesten van het land. Kruger park is vooral bekend vanwege het wild, de zogenaamde big 5, die hier gespot kunnen worden, terwijl de Tafelberg vooral tot de verbeelding van veel klimmers (en abseilers!) zal spreken. Binnen de parken zijn een groot aantal trails uitgezet die over het algemeen goed zijn onderhouden. Je betaalt bij een Nationaal Park vaak een toegangsprijs en daar bovenop een extra fee voor de gids, In verband met de aldaar levende dieren is het namelijk niet altijd raadzaam (of zelfs verboden) om zonder begeleiding op pad te gaan. In de parken langs de kust is over het algemeen wel gewoon mogelijk om zelf op pad te gaan, net als in uKhahlamba Drakensberg Park.

uKhahlamba Drakensberg Park
Wil je graag zelf op pad met een rugzak op de rug, dan is uKhahlamba Drakensberg Park zonder twijfel de aanrader. Dit park biedt qua trails een enorme hoeveelheid en qua natuur een enorme verscheidenheid. In dit park kun je genieten van schitterende vergezichten tijdens het beklimmen van een van de vele bergen, maar tegelijkertijd ook verkoeling zoeken in kraakheldere beekjes en meren. Bijzonder aan dit park is ook het feit dat je als hiker/wandelaar een grot kunt reserveren! Jawel, je neemt gewoon contact op met de lokale beheerder en reserveert daar een grot die op de route ligt. Vervolgens kun je daar overnachten zonder dat je bang hoeft te zijn dat anderen je nachtrust zullen verstoren (per grot geldt namelijk bijna altijd een maximum aantal reserveringen van één groep). In de verschillende grotten en langs de verschillende rotswanden kun je hier overigens ook nog eeuwenoude schilderingen vinden, zeker de moeite waard om bij weg te dromen over vroeger tijden.

Mziki Trail
Een zeer indrukwekkende kustroute is de zogenaamde Mziki Trail. Deze route is zo indrukwekkend vanwege de duinen waar hij overheen en doorheen. Sommige van deze duinen bereiken een hoogte tot wel 200 meter. In totaal bestaat de trail uit drie dagtochten van bij elkaar 38 kilometer (twee keer tien kilometer en één keer 18 kilometer). En hoewel je daarbij altijd vrij dicht bij de kust blijft is de omgeving steeds weer anders. Natuurlijk loop je langs het strand, maar ook rotskust staat op het programma. En hoewel je dat aan de kust niet zou verwachten is de kans vrij groot dat je in het stuk dat meer landinwaarts gaat ook enkele van de ‘big five’ tegenkomt. In 2001 nog werd de olifant opnieuw geïntroduceerd in dit gebied en daar maar zijn er inmiddels vier van de bekende vijf groot wilddieren aanwezig. Alleen de leeuw mist nog. Je begrijpt overigens dat dit tevens betekent dat je de tocht niet zelfstandig kunt maken. Bij aankomst in het basiskamp (een oud radarstation uit de Tweede Wereldoorlog) dien je een gids in te huren, wat over het algemeen in groepsverband gebeurt. Vanaf dat basiskamp maak je vervolgens de drie dagtochten.

Soekershof
Heb je een dag over en heb je zin om iets bijzonders te doen tijdens je vakantie, dan is de Soekershof Walkabout een absolute aanrader. Hoewel dit plantenpark al jaren bestond is het in 2000 overgenomen door twee Nederlanders: Herman van Bon en Yvonne de Wit. Samen hebben zij van Soekershof een bijzonder attractie gemaakt, want een attractie mag je dit wandelpark wel noemen. Zo kun je er meer dan 2400 verschillende soorten vetplanten vinden, waaronder een grote hoeveelheid cactussen. En wat is er leuker dan te verdwalen in het grootste labyrint ter wereld? Met een oppervlakte van meer dan 13.000 vierkante meter (dertienduizend!) moest dit labyrint wel opvallen met zijn bijzondere sculpturen en vormen. En dat deed het, want zelfs de CIA toonde interesse toen op satellietbeelden het labyrint als een heuse raketbasis naar boven kwam drijven. Daarnaast is er voor de liefhebbers keuze uit bijvoorbeeld de ‘Kissing bridge’, de Philisophers Garden of de Japanse Garden. Voor hen die snel moe zijn is er de enorm lange Botterboom Trail, van maar liefst 80 meter.

Links
South African National Parks
KZN Wildlife
Kruger National Park
Great hikes in the Western Cape
Mziki Trail
Soekershof Walkabout
Hiking trails of South Africa (Willie en Sandra Olivier)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }