foto

Parc national du Mercantour

In het zuidoosten van Frankrijk ligt tegen (en over) de Italiaanse grens het Parc national du Mercantour, een waar paradijs voor wandel-liefhebbers van dagtochten en meerdaagse hikes.

Een rijke flora en fauna
De grote aantrekkingskracht van Mercantour zit ‘m niet alleen in de schitterende uitzichten die je kunt hebben tijdens het rondwandelen. Juist ook de zeer gevarieerde dierenwereld van het park is voor velen een trigger om het park te komen bezoeken. Zo kun je haast geen tocht maken zonder oog in oog te komen staan met berggeiten en zowel de gewone gems als de tot verbeelding sprekende steenbokken met hun enorme horens. En als je lang genoeg stil zit op grote hoogte, dan hoor je vanzelf het schelle fluiten van de bergmarmotten steeds dichterbij komen. De kans dat je ook nog een wolf ziet is klein, maar niet geheel nul omdat ze inmiddels weer in het park zijn teruggekeerd. Qua bloemen en planten loop je de kans om in Mercantour tegen wilde orchideeën aan te lopen. Een bloemensoort die voor velen een speciale betekenis heeft, maar hier in zeer ruime getale aanwezig is.

Gemarkeerde routes
Uiteraard zijn er legio gemarkeerde routes in de Mercantour om te volgen. Deze variëren van kortere dagtochten, zoals in de omgeving van de Colle de la Cayolle, tot de panoramische GR52A die je een blik gunt op zo’n beetje het hele park in de lengte. Ook de bekende GR5 loopt dwars door het park, waarbij je dus door kunt lopen tot aan het strand van Nice. Een groot voordeel voor de wandelaar is bovendien dat de routes in het park zeer goed en duidelijk zijn gemarkeerd. Afstanden worden vaak zowel in kilometers als uren of minuten aangeduid en de hoeveelheid refuges waar het park over beschikt lijkt onuitputtelijk. Naast de refuges vind je uiteraard ook hier en daar de bekende gîtes d’étapes, waar je vaak net iets meer service kunt verwachten (tegen een uiteraard ook iets minder aantrekkelijk bedrag). Veel van de gemarkeerde routes in het park zijn overigens ook prima geschikt voor in de winter, afhankelijk van de omgeving voor sneeuwwandelaars of toerskiërs.

Voorgestelde dagtocht: de meren van La Petite Cayolle
De Col de la Cayolle is een pas die vooral onder motorrijders bekend is, hij maakt namelijk deel uit van de Route des Grandes Alpes. Voor de wandelaar heeft deze pas, die op ruim 2300 meter hoogte ligt, echter ook iets moois te bieden: een korte rondwandeling langs de meren van La Petite Cayolle. Startpunt van de route is de refuge de la Cayolle, waar je in gedurende het zomerseizoen ook terecht kunt voor extra informatie. De luswandeling langs de meren is gemarkeerd en heeft een totale lengte van nog geen 7 kilometer. Op deze tocht moet je zo’n 400 hoogtemeters overbruggen en kom je onder andere langs het Lac de la Petite Cayolle en Lac des Garrets (schitterend uitzicht). Bij deze laatste kun je er overigens ook nog voor kiezen om langs de graat de top van de Lausson te beklimmen voor een nog spectaculairder uitzicht. Hou er overigens rekening mee dat de Col de la Cayolle in de winter is gesloten. Dat zegt ook meteen iets over de omstandigheden van deze streek in dat seizoen.

Andere buitensporten Gezien de ligging van het park zal he
t je niet verbazen dat Mercantour zich prima leent voor de meest uiteenlopende buitensporten. Eerder werden al sneeuwschoenwandelen en toerskiën genoemd, maar aan de Italiaanse kant wordt er bijvoorbeeld ook veel aan ijsklimmen gedaan. In de paar aanwezige ski-resorts kun je terecht om te skiën en te snowboarden. In de zomer kun je naast wandelen ook kiezen voor kayakking, rafting of canyoning als je van water houdt of diep de grond in duiken onder leiding van een gids die je de fijne kneepjes van speleologie bijbrengt. Ook zijn er diverse mountainbike-routes gemarkeerd in het park en kun je op warme dagen vrij vaak een parapente in de lucht zien zweven.

Bereikbaarheid
Mercantour ligt niet zo heel ver weg van Nice en dus is het logisch om dit als bestemming te kiezen als je persé met het vliegtuig wilt komen. Met de trein is een optie, maar daarmee kun je alleen redelijk in de buurt komen (Nice-Cuneo en de Train des Merveilles) en ben je dus aangewezen op lokale busondernemingen (ook weer vanaf Nice/Cuneo) of een taxi. Met de auto is het het makkelijkst om via het zuiden (Marseille/Nice) het park te benaderen.

Links
Parc national du Mercantour
Parco delle Alpi Marittime
e Comité Départemental de la Randonnée Pédestre des Alpes Maritimes (CDRP/06)
Gites de France Alpes-Maritimes
Ellen’s wandelpagina’s (Mercantour)
Roya-Bévéra (train des Merveilles)
Wat had er kunnen gebeuren...?
Oost-Provence, Alpes - Côte d'Azur (John en Pat Underwood)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]