foto

Wandelen in Marokko

Nog niet zo lang geleden werd ik benaderd door ene Corrie de Hoog: of ik eens aandacht aan Marokko op de site kon besteden. Niet gehinderd door enige voorkennis dook ik in de mogelijkheden die dit Noord-Afrikaanse land te bieden heeft voor wandelaars en andere buitensporters.

Meer dan alleen de koningssteden
Als iemand al aan Marokko denkt als vakantie-bestemming, dan strekt zich dat idee vaak niet verder uit dan de koningssteden (Fes, Meknes, Marrakech en Rabat) en eventueel nog de witte stranden aan de westkust van het land. Maar het is juist in het centrum en het oosten van het land waar je als buitensporter en wandelaar een paradijs kunt vinden: het Atlas-gebergte en de Dra-Vallei. Het Atlas-gebergte wordt vooral door bergwandelaars en klimmers gewaardeerd, maar je kunt er ook skin, mountainbiken en bijvoorbeeld kameeltochten maken. De Dra-Vallei dankt zijn populariteit aan het feit dat je hier volledig kunt opgaan in de woestijn, terwijl er toch op betrekkelijk korte afstand altijd wel een oase te vinden is met vers en fris water. De Dra ontspringt in het Atlas-gebergte en voert naar de Sahara.

Toubkal en Irhil Mgoun
De Toubkal is met zijn 4167 meter de hoogste berg van Marokko. Alleen al daardoor worden er elke jaar weer enkele duizenden bergwandelaars en klimmers aangetrokken om op de top te staan. Het Toubkal-gebergte is het meest populair vanwege de aanwezigheid van de hoogste top en die populariteit kun je onder andere ook afmeten aan de hoeveelheid trekkings die hier worden georganiseerd. Bijkomend nadeel is echter dat je ook steeds vaker de slechte van populariteit tegenkomt. Een voorbeeld hiervan is de enorme hoeveelheid afval rond de Toubkal berghut. Een even mooie top, maar net iets lager is die van de Irhil Mgoun (4068), de hoogste top buiten het Toubkal-massief. Deze ligt in het Mgoun-massief en trekkings in deze streek voeren je onder andere door diepe canyons en hebben vaak n of meerdere spannende graatpassages in zich.

Djebel Sahro
Gescheiden van het Atlas-gebergte door onder andere de Dra-vallei ligt Djebel Sahro. Dit gebergte vormt de overgang van Hoge Atlas naar de Sahara en heeft dus een beetje van beiden. Deze streek staat bekend vanwege de diversiteit ervan: rozenstruiken, oases en kasbahs (traditionele woningen) vormen hier het landschap. Omdat het gebied redelijk ver weg van de grote steden ligt, is het nog niet zo populair onder wandelorganisaties om hier trekkings te organiseren. Het zal duidelijk zijn dat dit de authenticiteit van de streek ten goede komt: toeristen zijn nog bijzonder en de plaatselijke bevolking is (nog) niet doordrongen van het feit dat ze bezoekers commercieel kunnen uitbuiten. Maar dat betekent dus ook dat je met handen en voeten zult moeten communiceren om contact te maken. Een charme die zeker de avontuurlijk ingestelde reiziger zal weten te waarderen.

Aziam Trek Trekking
Zoals in de introductie van dit artikel al beschreven werd ik op het idee gebracht door Corrie de Hoog. Corrie heeft namelijk een bijzondere band met Marokko en meer bijzonder met een trekkingorganisatie genaamd Aziam Trek Trekking. Bij een eerste bezoek aan Marokko (1999) namen Corrie en haar man een gids in de arm om het land te bekijken: Brahim. Dat bleek een schot in de roos, want Brahim bleek een gids van wereldklasse te zijn. Niet vreemd dus dat Corrie vaker terug ging om meer van het land te zien en gaandeweg werd de gids/klant relatie een hechte vriendschap. Sinds die tijd probeert Corrie Brahim te helpen door zijn diensten te promoten via het Internet en middels artikelen in kranten en tijdschriften, zoals ook via deze weg. Corrie doet dat geheel belangeloos, in de wetenschap dat ze er de plaatselijke bevolking (en Brahim in het bijzonder) een groot plezier mee doet. Bovendien vindt ze het heerlijk om te horen van anderen hoe ze genoten hebben van de mierzoete thee, de miljoenensterren boven de tent of de koppigheid van de muilezels die de bagage tijdens de trekkings dragen.

Bereikbaarheid
Marokko kun je vanuit Nederland eigenlijk het beste per vliegtuig benaderen, hoewel de mensen met een lange vakantie er ook voor kunnen kiezen om de auto te nemen dwars door Frankrijk en Spanje om vervolgens de veerboot te nemen. In het land zelf wordt Marrakech vaak als uitgangspunt gebruikt, vooral ook omdat het redelijk centraal ligt. Bovendien kiezen veel reizigers er voor om de stad in ieder geval te bezoeken, dus waarom niet meteen als basisplaats gebruiken. In het land zelf zijn er redelijke bus- en treinverbindingen, maar liften en het gebruik van (groeps)taxis is er ook heel gewoon.

Links
Aziam Trek
Berber Walk
Marokko.startpagina.nl
Foto-gallerij (Ighil MGoun)
Ontspannen wandelreizen Marokko
Marokko-info.nl
Trekkings door Sahara, Atlas en Saghro
Maroc Horizon d'aventures
Trekking in the Atlas Mountains (Karl Smith)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]