foto

Wandelen in het Zwarte Woud

Ostweg

De Ostweg is met zijn 239 kilometer lengte bijna de langste wandelroute in het Zwarte Woud. Enkele jaren geleden bestond deze zwart/rood gemarkeerde route 100 jaar en werd er in de diverse media dus extra veel aandacht aan besteed. Dat heeft onder andere geresulteerd in verbeterde markeringen en publicatie van diverse gidsen met betrekking tot overnachtingsmogelijkheden en de route zelf. De route geeft een goed beeld van het Zwarte Woud: je loopt bijna continu van de ene heuvel/berg naar de andere en daarbij kun je de ene keer genieten van een vergezicht over weilanden, terwijl je de andere keer in een diep donker bos loopt. En natuurlijk kom je langs diverse oude burchten en kloosters, waar het Zwarte Woud behoorlijk mee gevuld is. De route loopt overigens van Pforzheim naar Schaffhausen.

Mittelweg

De Mittelweg loopt, zoals de naam al doet vermoeden, dwars door het Zwarte Woud. In totaal kent deze lange Afstands Wandeling 11 etappes, die samen zo’n 230 kilometer lengte hebben. De Mittelweg start ook in Pforzheim, en duikt direct de hoogte in tussen het Enz- en Nagolddal. De rood met witte balk gekleurde markeringen zoeken daarna echter het boerenlandschap op, want halverwege de route kom je steeds vaker tussen de weilanden terecht en is de route veel minder steil. Wel wordt de Hochfirst nog aangedaan, zo’n beetje het hoogste punt van de route. Uiteindelijk belandt de route in het mooie Waldshut, waar je aan de kant van de Hochrein kunt bijkomen van bijna twee weken doorstappen.

Westweg

De Westweg is de langste route van het Zwarte Woud: zo’n 280 kilometer wandelplezier. Daarbij moet overigens wel aangetekend worden dat deze route de grens oversteekt in het zuiden, want je kunt door blijven lopen tot in het Zwitserse Bazel. Daarbij kunt je bij de laatste paar etappes zelf kiezen of je voor een westelijke of oostelijke variant kiest. Wat je keuze ook is: deze route is waarschijnlijk de mooiste van de drie grote ‘Fernwanderwege’ van het Zwarte Woud. Niet alleen kom je over het hoogste punt van het noordelijke Zwarte Woud (de Hornisgrinde), maar tevens kom je onderweg behoorlijk vaak schitterende meren tegen. Daardoor is deze route wellicht ook de meest afwisselende van de drie. Dat geldt tevens voor het hoogteverschil, want dat bedraagt op sommige stukken van de route zo’n 1000 meter.

Kortere wandelroutes

Gelukkig zijn er ook ontelbaar veel kortere wandelroutes in het Zwarte Woud. Variërend van slechts enkele kilometers tot ruim 100 kilometer. Het grote voordeel van deze routes is dat ze nagenoeg allemaal zeer goed gemarkeerd zijn. In de afgelopen jaren is er ook erg veel gedaan aan het verschaffen van extra informatie bij de routes zelf. Zo kom je steeds vaker bij een begin- of eindpunt van een route een zeer uitgebreid informatiebord tegen met alle relevante informatie over hoogteverschillen, afstanden, overnachtingsmogelijkheden en belangrijke telefoonnummers om bijvoorbeeld het actuele weerbericht te kunnen beluisteren. Een mooi voorbeeld is de Schwarzwald – Jura – Bodensee Weg: met zijn 111 kilometer zeker geen korte route, maar zeer de moeite waard. In 5 dagen tijd loopt je vanuit het Zwarte Woud naar de Bodensee, waarbij je zo’n 3400 meter stijgt en hetzelfde aantal meters afdaalt.

Openbaar vervoer

Naast de uitstekende markeringen van de wandelroutes heeft het Zwarte Woud nog een groot voordeel voor wandelaars: een zeer efficiënt netwerk van openbaar vervoer. De trein is over het algemeen zeer goedkoop en bovendien vrij luxe vergeleken met de treinen in Nederland en België. Daarnaast heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende kortingstarieven die het voor mensen die in een hotel of pension overnachten bijvoorbeeld mogelijk maakt om gedurende het verblijf gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hierdoor is het erg aantrekkelijk om de auto gewoon te laten staan en de hele wandelvakantie daadwerkelijk te wandelen en te genieten van het uitzicht vanuit de trein. De meeste treinen zijn immers voorzien van speciale hoge ramen die het mogelijk maken om optimaal te genieten van het uitzicht vanuit de trein.

Links

Schwarzwaldverein
Wandern-schwarzwald.info
Zwartewoud.info
Wanderservice Schwarzwald
Wanderidee.de
Duitslandactief.nl
Wandelen rondom de Bodensee


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }