foto

Wandelen in Egypte

Egypte is bij uitstek geschikt om er meerdaagse wandeltochten te maken. De afwisseling in landschap is verbazend groot, het idee over de Sahara is over het algemeen toch die van een hele grote zandbak. En eigenlijk bestaat slechts 20% van de woestijn daadwerkelijk uit zandduinen. De overige 80% is een groot geologisch plaatjes boek.

Black Desert

Bahariya, een grote oase, met enorme dadelpalmentuinen, is omgeven door de Black Desert. De Black Desert wordt ook wel Lybian Desert genoemd, omdat het deel uitmaakt van de grote, zeer droge woestijn die tot ver in LibiŽ ligt. Blonde zandduinen met daar overheen zwart basaltgesteente hebben deze woestijn diens naam gegeven. De oase Bahariya is bekend van de wuivende palmbomen en oude olijfbomen. Bovendien is het letterlijk een droom voor elke liefhebber van mineralen: er zijn bijna 400 mineraalmijnen in dit gebied.

White Desert

Zuidelijk van Bahariya ligt de White Desert. Dit is een uitgestrekt gebied met kalkstenen formaties, die door zand en wind in de meest bizarre vormen zijn veranderd. De BedoeÔen gemeenschap van Bahariya heeft hier in 2006 een regionaal park van gemaakt, om dit kwetsbare gebied te beschermen tegen vervuiling en vandalisme. Er zijn beschermde gebieden gemaakt, waar alleen gelopen mag worden en geen autoís worden toegelaten en de plaatselijke gidsen hebben allen een opleiding gevolgd en mogen zonodig zelfs bekeuringen uitdelen aan overtreders. Voor Egyptische begrippen mag dit zeer opmerkelijk worden genoemd. Over het algemeen is milieubewustzijn in Egypte niet echt aanwezig; ieder die ooit in Cairo is geweest zal dat kunnen beamen.

Cristal Mountain

Nog weer verder ligt de Cristal Mountain. In dit gebied ligt de grond bezaait met kwarts en veel van de rotspartijen bestaan ook uit ditzelfde kwarts. Laat je dan ook niet van de wijs brengen door naam: een echte berg is deze Crystal Mountain nauwelijks te noemen, maar de enorme hoeveelheid kristallen/kwarts die her en der verspreid liggen doen de naam toch eer aan. Het gebied is dan ook bij uitstek geschikt voor een korte rondwandeling en je even de rijkste van de wereld te wanen als je door al dit moois loopt.

Oases

En tussen dit alles de uitgestrekte gebieden met bergen, heuvels, rotsformaties, een oase hier en daar, in een weidsheid en ongereptheid waardoor het lijkt of nog niemand je voor is geweest. Juist de oases hebben een sprookjesachtige bijklank voor veel mensen. En dat is natuurlijk ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat het vaak de oases zijn waar de tenten worden opgezet en er voldoende water, schaduw en vaak zelfs vers fruit aanwezig is.

Walk like an Egyptian

Iemand die al vroeg in de gaten kreeg dat wandelen in Egypte helemaal top is, is Carla Moolenaar. Op haar site (Walk-like-an-egyption.nl) toont zij de mogelijkheden van verzorgde wandelreizen. De wandelingen worden begeleid door een plaatselijke gids en het ontbijt, de lunch en het diner worden door de chauffeur van de landrover verzorgt. Deze vervoert ook de bagage naar de volgende overnachtingsplek. ís Avonds wordt er op een mooie plek kamp gemaakt en word er geslapen onder de sterrenhemel, of eventueel in tentjes. Er is in principe veel mogelijk en de opzet is vooral gericht op individuele arrangementen met zín tweeŽn of met meerderen, maar niet in groot groepsverband. Hierdoor is het mogelijk zelf data te bepalen en hoe lang een tocht gaat duren en binnen bepaalde grenzen ook waar naar toe.

Links

Walk like an Egyptian
Egypte.nl
Bedouin Safari Tours
Baobab Egypte reizen
Djoser Egypte wandelreis
Desert Tracks
Natuurlijk reizen
Feel the Desert!
Virtuele Expositie Egypte (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }