foto

Wandelen in Turkije

Voor veel mensen is Turkije wel bekend als Ďgoedkopeí vakantiebestemming, maar vreemd genoeg denken ze niet direct aan Turkije bij het zoeken van een mooie wandelbestemming. Vreemd, want het is goed wandelen in Turkije.

Lycian Way

De Lycian Way is het eerste lange afstandspad (GR) van Turkije. Door de enorme inspanningen van Kate Clow en een groot aantal vrijwilligers werden markeringen aangebracht langs een ruim 500 kilometer lang traject. De route is zeker niet makkelijk, want er is vrij veel hoogteverschil te overbruggen op deze route. Maar dat is het zeker waard. De route biedt schitterende uitzichten over de zee, lange stukken over vlakke stranden en uiteraard de beklimming van de bekende ĎMount Olymposí. De route voert door LyciŽ/Lycia, het zuiden van Turkije, vandaar de naam van de route. De oude LyciŽrs hadden een schitterende regio gekozen om zich te vestigen en er zijn nog talloze plaatsen waar hun aanwezigheid in vroeger dagen is terug te zien. Je doet er dan ook goed aan om bij voorbereiding op deze route niet alleen naar de routebeschrijving zelf te kijken, maar ook een beetje extra energie te stoppen in het leren over het verleden van de streek. Dat maakt het zeker mooier en intenser als je oude monumenten passeert op je tocht.

St. Paul Trail

Na de Lycian Way is Kate Clow niet gaan uitrusten, maar direct aan de slag gegaan voor een vervolg-project. Na jaren werk was het St. Paul Trail het resultaat in 2004: de twee GR van Turkije. De basis van deze route wordt gevormd door de route die Paulus gevolgd zou hebben tijdens zijn eerste missie-tocht richting AziŽ. De makers van de route hebben er dan ook voor gekozen om de de wandelaar veel van het verleden te tonen tijdens de tocht en ook deze route is daardoor een schitterende combinatie geworden van wilde natuur en indrukwekkende monumenten. De makers zelf graderen de route iets ruiger dan de Lycian Way, wat vooral ook terug is te zien in de hoogteverschillen die van dag tot dag moeten worden overwonnen. Op (te) warme dagen kun je onderweg echter meer dan eens genieten van een frisse duik bij een meer of waterval. Bovendien kom je vaak genoeg door bossen die voldoende schaduw bieden voor een middagdutje in de koele bries en uit de zon.

Bergen in Turkij

Naast schitterende kustwandelingen heeft Turkije ook zeer indrukwekkende bergen om te beklimmen of gewoon te bewandelen. Mount Ararat is misschien wel de bekendste van het stel en zeker de moeite waard. Met ruim 5000 meter echter geen berg om zonder goede voorbereiding te beklimmen. Misschien wel indrukwekkender is het Taurusgebergte, op de grens tussen Turkije en SyriŽ. Dit gebergte biedt een groot aantal wandelmogelijkheden en bovendien zijn er enkele zeer indrukwekkende passen die een onuitwisbare indruk op de wandelaars zullen achterlaten. Meer naar het noorden kom je in het Pontisch gebergte uit. Wellicht iets groener en ook met meer mogelijkheden voor de minder geoefende bergwandelaar, maar zeker niet minder mooi als wandelbestemming.

Turkije Natuurlijk

De kleine organisatie Turkije Natuurlijk opgericht door Evelien Bogaart, heeft zich gespecialiseerd in bijzondere trektochten in verschillende gebieden van Turkije (Cappadocie, Taurusgebergte en de St. Paul Trail). Er wordt in kleine groepen gereisd van 5 Ė 9 personen. Tijdens de tochten geniet je niet alleen van de mooie en indrukwekkende natuur maar heb je ook veel contacten met de lokale bevolking. Zo wordt er bij families thuis thee gedronken en gegeten en op sommige reizen wordt er ook bij families overnacht. Evelien begeleidt de reizen zelf en daar zij in Cappadocie woont en de taal ook spreekt kent ze de gebieden erg goed. Individuele reizen of speciale familie-arrangementen zijn trouwens ook mogelijk.

Links:

Turkije Natuurlijk
Turkije actief
Manazara
St Paul Trail (Trekkings.be)
Lycian Way (Trekkings.be)
Lycianway.com
Turkije, een land van contrasten (TravelMarker)
Mountains of Turkey
Natuurlijk reizen
Hiking KaÁkar Turkije (Cobus)
Foto-impressie Turkije-reis (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }