foto

Wandelen in Portugal

Portugal staat niet direct bovenaan de lijst van wandelbestemmingen. ‘Onterecht’, volgens liefhebbers van de Portugese wandelpaden en daarom een thema-artikel om hun gelijk te bewijzen.

Serra da Estrela: de hoogste bergen van Portugal

De Serra da Estrela is het grootste natuurpark van Portugal. Het ligt iets ten noorden van het centrum van het land en herbergt de hoogste bergen van het land. Juist dankzij de grootte van het park is er een veelheid aan wandelmogelijkheden. Niet alleen voor de geoefende bergwandelaar, maar ook voor wandelaars die liever zonder al te veel hoogteverschillen willen genieten van mooie uitzichten. Zo is er naast een groot aantal korte wandelroutes ook een meerdaagse GR-route die dwars door het park voert. Een route die zeker is aan te bevelen betreft de ‘beklimming’ van de hoogste berg van het park –en daarmee ook van het van land- de Torre. Deze berg is 1991 meter hoog en is vrij gemakkelijk te bewandelen.

Parque Nacional da Peneda-Geręs

Helemaal in het noorden van Portugal, grenzend aan Spanje, ligt het schitterende Parque Nacional da Peneda-Geręs. Dit park loopt eigenlijk door tot in Spanje, alleen heeft het daar een andere naam. Peneda-Geręs is het oudste park van Portugal en staat vooral bekend om de bijzondere vormen van rotsen en bergen in de streek. Het wandelen is in dit park dan ook prima af te wisselen met af en toe klauteren en daardoor is het uitermate geschikt voor de avontuurlijk ingestelde wandelaars. Wandelaars die meerdaagse tochten maken kunnen uitkijken naar de stenen hutten (brandas) die in vroeger tijden zijn gebouwd door de herders. Hierin kun je prima schuilen tegen slecht weer en lig je tevens beschermd tegen de harde wind die in deze streek soms de kop kan opsteken.

Parque Natural da Ria Formosa

Hou je van vogels, dan moet je het natuurpark Ria Formosa bezoeken. Dit ligt helemaal in het zuiden van Portugal, aan de zee. Het is vooral bekend als plaats waar trekvogels neerstrijken om uit te rusten, wat tevens de reden is dat het tot natuurpark is uitgeroepen. Juist omdat het zo dichtbij de Algarve ligt zou je verwachten dat het ook drukbezocht is, maar niks is echter minder waar. Het grote aantal eilanden in deze regio wordt nagenoeg enkel bezocht door vogels en vogelaars en dus kun je er in alle rust wandelen. Onder andere vanuit Tavira, een plaatsje aan de kust, loopt er een schitterende wandeling langs de kust. Als wandelaar wil je hier echter niet wandelen zonder een verrekijker mee te nemen. En wil je mooie foto’s maken, vergeet dan vooral niet om een statief aan je rugzak te hangen.

Wandelen in Portugal?

Dat je kunt wandelen in Portugal zal inmiddels duidelijk zijn, maar ben je niet overtuigd, dan is de website van Roel Klein en Bert Stok een absolute aanrader. Beiden zijn fervent wandelaars en hebben een enorme hoeveelheid informatie over wandelen verzameld op hun website. Bovendien hebben ze inmiddels meerdere wandelgidsen van de verschillende regio’s van Portugal gepubliceerd en ben je als wandelaar dus verzekerd van een duidelijke routebeschrijving als je op pad wilt in dit land. Bovendien vind je op hun site veel praktische informatie over de verschillende natuurparken, regio’s en kaarten van Portugal. Uiteraard prijzen zij hun wandelgidsen ook aan, maar dat is met reden: dit zijn (wat mij betreft) de beste Nederlandstalige wandelgidsen voor Portugal.

Gasthuis Quinta Relva do Trogo

Gasthuis Quinta Relva do Trogo is een ideale uitvalsbasis voor wandelaars die in de buurt van Serra da Estrela willen wandelen. Het is een oude graanboerderij, die nu is omgebouwd tot gasthuis. Er zijn vier tweepersoons kamers en bovendien 3 self-catering appartementen vlakbij. De Nederlandse beheerders van dit vriendelijke gasthuis doen er alles aan om het de gasten naar hun zin te maken. Zij kunnen je niet alleen helpen bij het vinden van de mooiste wandelroutes, maar helpen je tevens op weg als je een authentiek restaurant in de omgeving zoekt of bijvoorbeeld Portugees wilt leren. Bovendien wijzen ze je graag de weg naar de vele activiteiten die je in de directe omgeving kunt doen. Denk daarbij aan kanvaren, vissen, paardrijden en deltavliegen. Zij die het liever rustig aan doen nemen gewoon een goed boek mee en genieten van de rust (en een goed glas wijn) op het terras van het gasthuis.

Links

Gasthuis Quinta Relva do Trogo
Wandelen in Portugal
Serra da Estrela
Toeristische regio Alto Minho
Visit Portugal
Reisverslag Portugal
Noord-Portugal (boekrecensie)

Dit thema-artikel kwam mede tot stand dankzij Ingrid Punter van Gasthuis Quinta Relva do Trogo


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]