foto

Wandelen in Kenya

Afrika wordt steeds populairder als bestemming voor (wandel)vakanties en een land dat daarbij vaak wordt genoemd als favoriete bestemming is Kenya. Daarom dit keer aandacht voor dit schitterende Afrikaanse land en haar wandelgebieden.

Nairobi, hoofdstad van Kenya

Ga je met het vliegtuig naar Kenya, dan is de kans vrij groot dat je als eerste aankomt in Nairobi, de hoofdstand van het land. Ook mensen die het noorden van Tanzania als eindbestemming hebben, komen vaak eerst aan in Nairobi om daarna direct door te reizen voor hun safaritocht. Dat is eigenlijk best jammer, want de stad heeft een ‘eigen’ nationaal park dat zeker de moeite van een bezoek waard is. Vooral vogelliefhebbers zullen het in dit park erg naar hun zin hebben, want waar sta je nou zo dicht bij een enorm stadscentrum oog in oog met struisvogels en Afrikaanse Marabous? Liefhebbers van groter wild komen overigens niets te kort in park, want je komt er ook de eerste gazelles en giraffes tegen. Nairobi National Park is eigenlijk het ideale park om je vakantie rustig te beginnen en bij te komen van de lange vliegreis.

Masai Mara, het bekendste nationale reservaat van Kenya

Als buurpark van het Tanzaniaanse Serengeti park is het Masai Mara het meeste bekende nationale reservaat van Kenya. Daarmee is het overigens ook één van de meest bezochte nationale parken van het land. Mensen komen vooral naar dit park om de zogenaamde ‘Big Five’ te zien, de vijf grote Afrikaanse wilde dieren. Zoals je aan de naam van het reservaat al kunt zien, leven in dit gebied echter ook nog de Masai. Velen van hen leven van de veeteelt en hun land, maar door het toenemende toerisme zie je ook steeds vaker dat ze daar volledig op ingesteld raken en er afhankelijk van zijn geworden. Er is echter veel meer te zien in het reservaat, waaronder de jaarlijkse trek van de gnoe’s. Deze trekken met meer dan een miljoen in de zomer naar Masai Mara, om later in de herfst weer terug te keren naar de Serengeti.

Tsavo, het grootste nationale park van Kenya

Tsavo Nationaal Park is het grootste nationale park dat Kenya rijk is. Het park bestond eigenlijk uit twee aparte parken (east en west), maar zijn later samengevoegd tot één groot park. Wel ligt er nog een grote verbindingsweg dwars door het park, net als de spoorlijn tussen Mombosa en Nairobi. Het park is echter zo groot (nagenoeg half zo groot als heel Nederland), dat je van die weg en spoorlijn geen last zult hebben. In het oostelijk deel van het park kom je de Baobab boom nog wel eens tegen, een zeer bijzondere boom die op z’n kop lijkt te groeien, met de wortels boven de grond. Maar natuurlijk kom je er ook groot wild tegen, waaronder olifanten, giraffes en neushoorns. De kans op olifanten is echter groter in het westelijke deel van het park. Daar kun je ook de Mzima bronnen bezoeken, waar je vanaf een afstand nijlpaarden en krokodillen kunt bekijken.

Hell’s Gate, het mooiste nationale park van Kenya

Hoewel je het aan de naam niet direct kan zien, is (volgens Peter Huysman) Hell’s Gate het mooiste nationale park van Kenya. Het park ligt vlakbij Lake Naivasha en ongeveer 90 kilometer van Nairobi. De naam van het park is toepasselijker dan je denkt, want in dit park kun je letterlijk door de poorten van de onderwereld wandelen. Njorowa Gorge is de naam van deze zeer indrukwekkende canyon, waar je over de bodem kunt lopen. Aan weerszijden kun je de schitterende kleuringen en vormen bekijken die de natuur heeft gemaakt bij het maken van deze kloof (zie ook de foto bij dit artikel). Je kunt in dit park prima wandelen, niet alleen in de bekende kloof, maar ook over de uitgestrekte savanne. Ook kom je in het park overal de Masai cultuur tegen, gecombineerd met een groot aantal wilde dieren.

Mount Kenya

Mensen die het liever hoger op zoeken, kunnen in Kenya niet om Mount Kenya heen. Deze 5200 meter hoge berg is misschien niet de hoogste berg van Afrika (dat is namelijk de Kilimanjaro in Tanzania), maar daardoor niet minder bekend. Veel mensen die op safari zijn geweest in Kenya hebben deze gigant wel ergens op de gevoelige plaat vastgelegd. Beklimmen van Mount Kenys is enkel weggelegd voor ervaren bergsporters, want qua moeilijkheidsgraad staat hij wel boven de Kilimanjaro. Voor een beklimming staat ongeveer een week, inclusief acclimatiseren en de reis vanuit Nairobi.

Ontdek Kenya

Ik werd gewezen op Kenya als wandelbestemming door Peter Huysman, van Ontdek Kenya Ltd. Peter vestigde zich in 1995 met zijn vrouw in Kenya en ging op zoek naar de mooiste wandelgebieden en comfortabele accommodaties bij of in die wandelgebieden. Dit resulteerde in het familiebedrijf Ontdek Kenya Ltd, een organisatie die wandelreizen organiseert voor mensen die houden van comfort. Tuurlijk wordt er stevig gewandeld tijdens de tochten, maar de accommodaties zijn er altijd op ingesteld dat je kunt genieten van de omgeving zonder direct een zware rugzak mee te hoeven dragen. Zelf is Peter groot vogelliefhebber, dus het zal je niet verbazen dat enkele van hun reizen zich vooral richten op wandelaars die nooit zonder verrekijker op pad gaan en bij het horen van een zingende vogel graag even stil blijven staan om te kijken welke het is.

Links

Ontdek Kenya Ltd
Opsafari.nl
Kenya Wildlife Service
Kenia.startpagina.nl
Reisverslag Erwin Voogt
MagicalKenya.com
Ontdek Afrika
Knipoog van het nijlpaard (Frank van Rijn)
100 Things to do in Kenya

Let op: vóór publicatie van dit thema-artikel blijkt er een negatief reisavies te zijn uitgegeven voor Kenya. Check dus eerst de site van Buitenlandse Zaken (hier voor België) vóórdat je een reis naar Kenya onderneemt!


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }