foto

Wandelen in SloveniŽ

Ingesloten tussen ItaliŽ, Oostenrijk en KroatiŽ ligt het schitterende SloveniŽ. Klein genoeg om (nog) niet door het massa-toerisme te zijn ontdekt, maar groot genoeg voor een zeer lange wandel-vakantie. SloveniŽ heeft de hiker namelijk rijkelijk gevarieerde wandelmogelijkheden te bieden.

Triglav National Park

Triglav is het enige nationale park van SloveniŽ. Het park heeft een oppervlakte van bijna 900 vierkante kilometer en ligt in het noordwesten van SloveniŽ. Centraal in het park ligt de Triglav, met een hoogte van 2864 meter tevens de hoogste berg van het land. Het park beslaat het oostelijke deel van de Julische Alpen. In het park zijn verschillende gemarkeerde tochten uitgezet, hoewel de beklimming van de Triglav het meest populair is. Dankzij het grote aantal berghutten in het gebied is overnachten geen probleem. Erg interessant zijn de informatieve routes in het park, waarbij uitgebreide informatieborden meer vertellen over de natuur waar je doorheen wandelt. Daarnaast zijn er ook informatie-centra waar je onder andere kaarten en souvenirs kunt kopen. Ook zijn er doorlopend exposities in deze centra die je informeren over bijvoorbeeld het ontstaan van het park of de flora en fauna die je tijdens je tochten tegenkomt. Een erg populaire wandelroute in het park is de Pokljuka Trail, een 7,5 kilometer lange informatieve tocht die tevens beginpunt vormt voor verschillende bergbeklimmingen in de directe omgeving.

Via Alpina

…ťn van de bekendste lange-afstand routes in Sloveniť is de Via Alpina. Eigenlijk betreft het hier twee routes, want er lopen twee varianten van de Via Alpina door het land: de rode en de paarse variant. Het paarse deel is het kortst (10 dag-etappes) en start vlakbij de Triglav. De rode variant telt 14 dag-etappes in SloveniŽ en komt het land binnen vlakbij de start in het Italiaanse TriŽst. De totale Via Alpina voert de bergwandelaar in een boog door acht landen over de Alpen en kent meerdere varianten (aangeduid in verschillende kleuren). Over een afstand van meer dan 5000 kilometer en in totaal 341 dag-etappes geeft deze route een schitterend beeld van de Alpen. In SlovenÔe voert de route over de Julische Alpen, de Karavanke en de Kamnik (Savinja Alpen). Hoewel de hoogteverschillen tijdens de route er niet om liggen, is de Via Alpina geschikt voor nagenoeg elke bergwandelaar met een goede conditie.

Europese lange-afstandspaden E6 en E7

Twee van de Europese lange-afstands wandelroutes lopen ook door SloveniŽ: de E6 en de E7. De E6 heeft een totale lengte van ruim 5200 kilometer en begint in Finland. In SloveniŽ loopt de route onder andere over de Sneznik, een berg met een hoogte van 1796 meter. E6 zijn in SloveniŽ ongeveer 20 dag-etappes van deze route met in totaal een afstand van ongeveer 350 kilometer. De E7 heeft als hoogste punt in SloveniŽ de Porezen (1630 meter) en beslaat zoín 30 dag-etappes en een afstand van ruim 600 kilometer. Grofweg kun je zeggen dat de E6 het land van noord naar zuid doorkruist en de E7 het land van west naar oost doorkruist.

Vintgar Kloof

Naast de vele meerdaagse routes zijn er natuurlijk enorm veel kortere wandelroutes te vinden in SloveniŽ. Een mooie dagtocht is die door de Vintgar kloof, vlakbij het toeristische Bled. De route voert dwars door een 1600 meter lange kloof waar kristalhelder water over de bodem stroomt. Er is veel aan gedaan om het de wandelaars zo gemakkelijk mogelijk te maken, onder andere door bruggetjes en plateaus aan te brengen. Zeker in het toeristische seizoen kan het behoorlijk druk worden in deze kloof, daarom is het van groot belang om er vroeg in de ochtend bij te zijn. De mist die nog in de kloof hangt zorgt dan direct voor een extra sfeer. Vanaf het eind van de kloof (waar een schitterende waterval voor een spectaculaire finale zorgt) kun je ofwel teruglopen via dezelfde of er voor kiezen om via het bos boven Zasip langs terug te wandelen. Daarbij heb je dan een mooi uitzicht over de regio van Bled en met een beetje geluk tevens zicht op de Triglav in de verte.

Links

Triglav National Park
Slovenia.info
Via Alpina
Organisatie voor E6/E7 in SloveniŽ
Bled
Blegoö
Lokarska Dolina
Maribor
Pohorje
Sloveense Alpiene Organisatie
Foto's SloveniŽ Nationaal Triglav 2003


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]