foto

Kanotochten in Oost-Finland

Echte wildernis kanotochten hoef je niet enkel te zoeken in Canada, Alaska of Lapland, Noord Scandinavië. Het Saimaa merengebied in het oosten van Finland biedt je ongekende mogelijkheden om ongestoord van je kanotocht te genieten. Een "wildernisgevoel" alsof je in de diepe bossen van Canada peddelt.

Onontdekte wildernis

Honderden kilometers peddelen, nooit overdragen. Je eigen plekje vinden in de wildernis. Niet na elke bocht weer verrast worden door luidruchtige toeristen. Geniet en ervaar de ruimte, het water, de kleurrijke bossen, de oeroude rotspartijen en de vele unieke diersoorten zoals de Saimaa rob. Het uitgestrekte Saimaa merengebied biedt je alles voor een onvergetelijke wildernis kanotocht. En is bovendien verrassend dichterbij dan je denkt. Slechts op enkele uren rijden van Helsinki !

De perfecte bestemming voor een echte kanovakantie

Wanneer je nog niet zo'n ervaren bereisde kayaker of kanovaarder bent, kan het uitzoeken van de perfecte bestemming voor een echte kanovakantie je nog wel eens hoofdbrekens kosten. Misschien heb je al enkele websites bezocht, verzameld uit brochures van de meest bekende tour-operators, of gewoon een vriend om advies gevraagd. Tegenwoordig, met de enorme toename aan kano en kajakmogelijkheden, worden kanotrips praktisch in elke uithoek van wereld aangeboden. Wanneer je bezig bent jouw vakantie te plannen, vraag je dan eerst af wat voor een soort ervaring je zoekt. Finland is, net als de rest van Scandinavië en sommige noordelijke staten van de USA en Canada, een perfecte noordelijk bestemming met boreaal klimaat en typisch noordelijke natuur. Als je kiest voor een reis naar het noorden, biedt het Finse Merengebied je enkele voordelen die je zeker moet overwegen: eindeloze kanoroutes, zonder overdragen, geen hindernissen, het Finse Allemansrecht en natuurlijk is het een stuk dichterbij dan bijvoorbeeld Alaska of Canada.

Eindeloze kanoroutes

Met ruim vierduizend! vierkante kilometer aan wateroppervlakte is het Finse Saimaa Merengebied een van de grootste aaneenschakeling van inlandse meren in Europa. Een eindeloze inlandse archipel maakt Saimaa de ultieme vakantiebestemming voor avonturen op golven en waterwegen. Je zult snel merken dat het potentieel aan te varen routes onbegrensd is. Een goede reden ook om niet zomaar te water te gaan, maar je route goed te plannen aan de hand van informatie van een lokale gids of de zeer goede kaarten die van het gebied verkrijgbaar zijn.

Continu varen zonder overdragen of hindernissen

Vaak moet je bij het inpakken voor een meerdaagse kanotocht rekening houden met het gewicht. Regelmatig zul je de boel immers moeten overdragen op stukken waar je met de kano bijvoorbeeld van het ene naar het andere meer wilt. In het Saimaa merengebied is dat echter niet nodig. De meerderheid van de meren is direct met elkaar verbonden door waterpassages en de beste en mooiste kanoroutes kunnen worden gepeddeld zonder de ergernis van overdragen van al je materiaal. De beschutte oevers en vele eilanden in het Saimaa merengebied bieden unieke mogelijkheden voor traditionele meren- en rivier routes. Lichte bepakking is dus echt niet cruciaal, aangezien je niet over land hoeft te transporteren. Vergeleken met vele rivier routes biedt het Saimaa merengebied je standvastige peddelcondities vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst. Verschillen in waterniveaus, dammen of andere obstakels hinderen je niet op je kanotocht. Dit is een van de grootste verschillen in het kanovaren in Finland in vergelijk met Zweden.

Het Finse Allemansrecht

Het Finse Allemansrecht geeft iedereen de kans te genieten en zich te bewegen in de vrijheid van de onmetelijk uitgestrekte bossen en wateren met slechts weinig beperkingen. Zelfs in de beschermde gebieden wordt er van de bezoeker geen toegangsprijs verlangd of is een vooraanmelding nodig bij de fraai aangelegde opstartplaatsen. Aan groepsgrootte is geen beperking gesteld. Wel gelden er uiteraard de normale gedragsregels waar je je ook als kanovaarder aan zult moeten houden. Denk daarbij aan het voorzichtig omgaan met de natuur, het niet storen van de lokale fauna en het netjes achterlaten van je kampeerplek.

Dichterbij dan Canada en minder druk dan Zweden.

Wanneer je op zoek bent naar de ultieme noordelijke wildernis ervaring, in een afgelegen gebied zonder wegen en bewoonde dorpjes, zul je misschien naar Canada of Alaska moeten vliegen. Maar laat het dan helder zijn dat niet elke wildernis ook "vriendelijk" is en dat in dezelfde wildernis de niet geďnformeerde en/of onervaren bezoeker soms een onoverwinnelijke hindernis op "zijn pad" kan vinden. Wanneer je dan ook nog niet toe bent aan dergelijke wildernistochten en je voor een kanotocht in Zweden kiest, zul je snel vaststellen dat de populaire kanocenters én kanoroutes steeds drukker bezocht en bevaren worden in het hoogseizoen en het je nét niet die wildernis ervaring brengt die je misschien zoekt.

Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters

Een goed startpunt voor meer informatie over kanotochten in deze streek is het bedrijf Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters. Zij waren het eerste bedrijf dat zich specialiseerde in kanotochten en verhuur van materiaal in het gebied. Als jij bij hen komt om materiaal te huren zullen ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je het materiaal ook optimaal zult kunnen gebruiken. Hun kracht zit ‘m dan ook in de grote hoeveelheid extra informatie die ze je kunnen geven over het gebied en diens mogelijkheden. Bovendien heeft hun kennis en ervaring ertoe geleid dat ze als enige bedrijf ook eigen routes hebben kunnen uitzetten: het Seal Trail® Canoe Systeem biedt 541 kilometer aan zeekayak en kano-routes, inclusief de mooiste plaatsen om aan land te gaan om te overnachten.

Dit thema-artikel is tot stand gekomen dankzij Kanoweb.nl.

Links

Kolovesi Retkeily Canoe Outfitters Co
Kanoweb.nl
Finland.kanolife.nl
The Finnish Lakeland
Visitfinland.com
Toeristenburo Heinavesi Informatie over de regio
Savonranta Bed & Breakfast (dicht bij het Kolovesi Nationaal Park)
Vakantiepark en camping Karvio Uitvalsbasis voor meerdaagse kano en kajaktochten
Ontdek het Finse merengebied!


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }