foto

Een goed bewaard geheim in Zuid-West Frankrijk: Lot-et-Garonne

In het Zuidwesten van Frankrijk ligt het idyllische Lot-et-Garonne te wachten om ontdekt te worden door de wandelaar. De grote rivieren Lot en Garonne die dit gebied doorkruisen zorgen ervoor dat de natuur hier groen is. De streek, op een steenworp afstand van de bekende Dordogne, combineert een schitterend en waterrijk heuvellandschap van zonnebloemvelden, fruitboomgaarden, weilanden, akkers en bos met authentieke middeleeuwse dorpen en kastelen en een rijke gastronomie. Niet voor niets noemt men het ook wel liefkozend hét Toscane van Frankrijk.

Van noord naar zuid; “Côté Périgord” naar “Côté Gascogne”

Op verkenning van het Noorden, de Lot et Garonne ‘Côte Périgord’, naar het Zuiden, de Lot et Garonne ‘Côté Gascogne’, krijg je te maken met een variëteit aan landschappen die een wandeling tot een lust voor het oog maken of het nu in de lente, zomer, herfst of winter is. Met gemiddelde temperaturen van 17°C, 26°C, 29°C, 25°C en 15°C in de maanden april tot en met oktober nodigen eigenlijk alle seizoenen uit om de wandelschoenen en de rugzak van zolder te halen om op ontdekkingstocht te gaan.

Natuur en cultuur gaan hand in hand via de vele kleine en grote wandelpaden (GR, GRP en PR) en niet te vergeten via de fiets- en mountainbikeroutes die de Lot-et-Garonne rijk is. Nieuw is dat je ruim vijftig wandelingen die vaak ook geschikt zijn voor mountainbiken in PDF-formaat (routekaart, beschrijving, duur, bezienswaardigheden en uitzichtpunten) gratis kunt downloaden via de website van de Lot-et-Garonne: Lot-et-Garonne.fr (homepage rubriek: Découvrir, thema: Loisirs et Randonnées). Een klein deel van deze wandelingen zijn inmiddels ook naar het Engels vertaald voor de Vallée du Lot, ofwel The Lot Valley, te vinden op Europa47.org.

Lot-et-Garonne, Côté Périgord : Le Pays du Dropt

Het noorden van de Lot-et-Garonne, de Pays du Dropt, maakt deel uit van de bekende Périgordstreek, wieg van de mensheid, en is tegenwoordig voor Nederlanders en Belgen nog beter bereikbaar via het vliegveld van Bergerac Roumanière.

Het Pays du Dropt biedt een heerlijke combinatie van uitgestrekte wijngaarden en verschillende middeleeuwse dorpen (bastides). In augustus kun je er terecht voor het beroemde Duras wijnfestival om te proeven van de wijnen die als één van de oudsten in Frankrijk het predikaat Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) mag voeren. Ook kun je in dit deel van de Lot-et-Garonne schitterend wandelen langs de Dropt, waarbij je vaak de oude boogbruggen kunt gebruiken om van de ene naar de andere oever te geraken. Liefhebbers van oude markten doen er goed aan om de overdekte markt van Villeréal te bezoeken, vooral op een zaterdagochtend. Stap je liever op de fiets dan kun je via de site Paysdudropt.com verschillende fietscircuits gratis downloaden in PDF-formaat.

Lot-et-Garonne, Côté Lot : Le Pays de la vallée du Lot

De Lot kronkelt zich een weg door de mooie natuur en voert van de ene pittoreske plaats naar de andere. De rivier is één van de langste en mooiste bevaarbare rivieren van Frankrijk en staat daarom terecht in de belangstelling bij watersporters. Wandelaars en andere buitensporters zoeken vooral de vallei van de Lède op, welke bekend staat om de vele mogelijkheden voor wandelen, klimmen en mountain biking. Cultuursnuiven tijdens een wandeling of sportieve fietstocht kan ook; Genieten van een magnifiek dorpje als Saint-Avit met keramiekmuseum Bernard Palissy, het als Site Majeur d’Aquitaine bestempelde Château-Fort van Bonaguil hoog- en strategisch gelegen op haar rotspunt (aiguille = naald) of het als één van de mooiste dorpen van Frankrijk geklasseerde Monflanquin (op 35 minuten ten zuiden van vliegveld Bergerac Roumanière). Een mooie lokatie om even een gastronomische pauze te nemen en te doen zoals de Fransen: Lunchen op het monumentale marktplein La Place des Arcades, of de eigen lunch nuttigen aan één van de picknicktafels geplaatst aan de buitenzijde van het dorp genietend van fantastische vergezichten op de omgeving.

Lot-et-Garonne, Côté Agen : Le Pays de l'Agenais

Helemaal in het zuiden van het departement kom je terecht in het Pays d’Agenais wiens naam te danken is aan Agen: De hoofdstad van het departement en wereldwijd bekend om diens overheerlijke pruimen, de Pruneaux d’Agen. Liefhebbers van lekker eten kunnen haast niet om Agen heen, maar ook voor wandelaars is de plaats een absolute trekpleister. De GR652 (de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella) loopt dwars door l’Agenais heen, maar wandelaars die liever een kortere route willen lopen kunnen zoals hiervoor aangegeven op de website van de Lot-et-Garonne kiezen uit meer dan vijftig verschillende wandel- en mountainbikeroutes.

Lot-et-Garonne, Côté Gascogne : Le Pays d'Albret

Een rondleiding die nagenoeg enkel uit leugens bestaat. Enkel in Moncrabeau, een dorp in het zuidelijkste puntje van het departement, kun je zoiets verwachten. Het dorp staat namelijk bekend als de hoofdstad van het liegen en er is zelf een jaarlijks terugkerend festijn waarbij de beste leugenaars het tegen elkaar opnemen. Gelukkig bestaat er geen twijfel over de wijnen van deze streek, reden waarom de wijngaarden van Buzet de meest bezochte toeristische attractie is van geheel Lot-et-Garonne. Buzet is tevens de plaats waar de Garonne en de Baïse samenkomen: een boot huren voor een tocht over de kronkelende Baïse is hier dan ook zeker een aanrader.

Lot-et-Garonne, Côté Garonne : Le Pays Val de Garonne - Gascogne

Langs de oevers van de Garonne valt zoveel te ontdekken dat je er als toerist zonder problemen een hele vakantie mee kunt vullen. Sinds 2007 is daar ook nog eens de Voie Vert langs het Canal bijgekomen, zodat je als wandelaar of fietser ongehinderd kunt genieten van de rust die het water uitstraalt. De bootjes die over het Canal voeren zijn een beeld dat velen kennen als ‘typisch’ van deze streek, maar er is veel meer om te ontdekken. Zo kun je een dag lang ronddwalen in de beroemde tuinen van Marmande of de schaduw opzoeken van de bossen in Les Landes. Zoek je liever de grote stad op, dan is Bordeaux slechts een half uurtje rijden.

Eruitgelicht : Monflanquin en Le Mayne de Boulède

Uittorenend boven het heuvelachtige landschap van de Lot-et-Garonne verwelkomt het charmante middeleeuwse dorp Monflanquin je voor een verblijf “à la hauteur”. Gesticht door de Graaf van Toulouse, Alphonse de Poitier, in het jaar 1256 vormt Monflanquin één van de driehonderd nieuw ontstane dorpen en steden in het Zuidwesten van Frankrijk uit de roerige Middeleeuwen van de 13e en 14e eeuw. Deze zogenaamde bastides (villes nouvelles) zijn een architectonisch fenomeen dat zich met name concentreert in dit deel van Frankrijk.

Tegenwoordig biedt Monflanquin haar bezoekers talrijke festiviteiten en activiteiten, ondermeer de middeleeuwse feesten in augustus en de tongstrelende gastronomie van de Périgord bestaande uit gans (foie gras), eend (magret de canard), paddenstoelen (cèpes) en de wereldberoemde pruimen, de Pruneaux d'Agen. Monflanquin heeft de naam één van de mooiste plaatsen van Frankrijk te zijn en draagt daarom het officiële label Un des plus beaux villages de France.

Landelijk gelegen vakantiehuizen: Le Mayne de Boulède

Op een heuvel ten westen van de bastide van Monflanquin ligt het privé-gehuchtje Le Mayne de Boulède. Hier verwelkomen Nederlanders Rolf en Karen Kommer - de Graaff gasten in hun charmante landelijk gelegen vakantiehuizen Le Menuisier en Le Forgeron..

Le Mayne de Boulède was vroeger een bedrijvig dorpje, waar verschillende ambachtslieden hard moesten werken om rond te komen. Tegenwoordig wordt er na een wandeling vooral genoten en uitgerust aan het zwembad of, afhankelijk van het seizoen, met een goed glas wijn bij de openhaard van één van de vakantiehuizen van Rolf en Karen. In juni 2009 zullen zij een tweetal nieuwe gerenoveerde gîtes en een tweede zwembad openen; La Bouchonnière en Le Vigneron, beiden geschikt voor 6 personen.

Links

Conseil Général de Lot et Garonne (Frans)
Conseil Général de Lot et Garonne (Engels)
Service Randonnée van het Conseil Départemental de Tourisme 47
Office de Tourisme du Pays d’Albret
Office de tourisme du Val de Garonne
Pays du Dropt
Monflanquin
Le Mayne de Boulède
Bordeaux (Hiking-site.nl)

Deze tekst is mede tot stand gekomen dankzij Karen Kommer - De graaff van Le Mayne de Boulède. Zij heeft tevens een speciale aanbieding voor bezoekers van Hiking-site.nl op hun site geplaatst.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }