foto

Wandelen in de woestijn

Veel buitensporters zoeken vaak de bergen of de bossen op als ze een wandelvakantie plannen. Maar je zou ook eens een geheel ander soort wandelvakantie kunnen plannen door een woestijn als bestemming te kiezen. Er is keuze genoeg en alleen op TV bestaat een woestijn enkel uit zand.

De woestijnen van Nederland

Om dicht bij huis te beginnen kun je een dagwandeling maken in de woestijn van Nederland: de Loonse en Drunense duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied in Noord-Brabant bestaat voor een groot deel uit stuifzand. Zeker op zomerse dagen kun je zo een beetje proeven hoe het wandelen in een echte woestijn zou zijn. Groot voordeel van de Loonse en Drunense duinen is echter het feit dat schaduwrijke plekjes onder de bomen nooit ver weg zijn. Bovendien lopen er diverse fietspaden door dit gebied zodat het ook prima geschikt is voor een dagje fietsen.

De woestijnen van Egypte

Bij woestijnen denken veel mensen echter eerder aan Egypte. En terecht, want in dit land heb je schitterende woestijnen om te wandelen. De woestijnen in dit land zijn verrassend afwisselend. Zo bestaan ze natuurlijk voor een groot deel uit zandvlaktes, maar kun je er ook terecht voor schitterende mineralen en kom je de meest exotisch kwartsformaties tegen in bijvoorbeeld Cristal Mountain. Voor de broodnodige pauzes zijn er gelukkig ook verkoelende oases te vinden, zoals de prachtige Bahariya in de Black Desert. Deze grote oase staat vol met dadelpalmen en oude olijfbomen, zodat je zonder problemen een schaduwrijk plekje kunt vinden om je handmat op te hangen voor een middagpauze of overnachting in de buitenlucht.

De woestijnen van Marokko

Misschien wel de bekendste woestijn van de wereld is de Sahara. Deze kun je onder bereiken via het zuiden van Marokko, zodat je een bezoek aan de Sahara kunt combineren met een bergvakantie in het imponerende Atlasgebergte. In de Marokkaanse Sahara kom je onderweg vooral veel zandduinen tegen, waarmee deze woestijn ook vaak voldoet aan de beelden die veel mensen van woestijnen hebben. De hitte is hier verzengend en zonder kamelen is er bijna geen doorkomen aan. Gelukkig zijn er echter zogenaamde kasba’s, gebouwen die vroeger nog gebruikt werden om het dorpshoofd in te huisvesten maar die tegenwoordig vooral dienst doen als toeristische attractie. In en bij de kasba’s kun je vaak terecht om een verkoelend drankje te bestellen of om souvenirs te kopen.

De woestijnen van Spanje

Ook Spanje heeft haar eigen woestijnen, waarvan de woestijn van Tabernas waarschijnlijk de meest bekende is. Deze woestijn is vooral bekend geworden als filmset, omdat veel zogenaamde ‘spaghetti-westerns’ in deze woestijn zijn opgenomen. Ook vandaag de dag kun je er nog terecht in het themapark ‘Mini Hollywood’ om stuntmannen bezig te zien. Voor wandelaars is het gebied echter ook interessant, omdat er opvallend veel kleine oasen zijn. In en nabij deze oases leven veel dieren en kun je je dus prima vermaken terwijl je uitrust. Bij het dorpje Tabernas ligt overigens ook één van de meest geavanceerde centra op het gebied van zonne-energie ter wereld.

Wandelen in de woestijn: altijd onder begeleiding

Wil je graag een keer wandelen in de woestijn, probeer dan altijd voor adequate begeleiding te zorgen. Een woestijn kan dodelijk zijn als je zonder eten of drinken komt te zitten of als je verdwaalt. Vaak onderschatten toeristen het wandelen in de woestijn en besluiten ze ad hoc om even een uurtje te gaan wandelen onder het mom van ‘gewoon omdraaien’ als ze weer terug willen. Door zandduinen en de schittering van de zon raken ze echter vaak letterlijk hun eigen spoor bijster en is terug komen in de bewoonde wereld op eens helemaal niet meer zo makkelijk. Bovendien kan een goede gids je van alles vertellen over de verschillende soorten flora en fauna die er in de woestijn leven, iets dat veel mensen vaak over het hoofd zien als ze in een woestijn op pad gaan.

Bedouin Safari Tours

Wil je met georganiseerde reis naar een woestijn, dan kun je onder andere met Bedouin Safari Tours mee gaan naar Egypte. Dit Nederlandse bedrijf werkt onder andere met plaatselijke gidsen en je kunt reizen per kameel, per jeep of gewoon wandelend. In oktober van dit jaar is er een speciale fotoreis gepland, onder begeleiding van Nelle van Koppen. Zelf zegt zij over deze reis: “Deze (foto)reis is echt uniek. Je trekt een week lang door de woestijn met een bedouienen-groep. Doet de meest prachtige locaties aan. Je ervaart de unieke schoonheid en ware ongerepte natuur. De bergkristallen maken plaats voor zandduinen, de zandduinen voor rotsen en bergen en deze maken dit vervolgens weer voor mooie witte sculpturen van kalksteen. 's Avonds de gezelligheid van een kampvuur met bedouien muziek. Je slaapt onder de sterrenhemel. Kortom, je lééft een week in de woestijn. Een betere manier kun je haast niet bedenken om echt los te zijn van de dagelijkse drukte en hectiek hier in Nederland. Uiteraard is het mogelijk om in de tijd dat anderen fotograferen, een wandeling te maken, of gewoon te genieten van de schoonheid van de woestijn. Het is niet een specifieke workshop of cursus, maar als daar belangstelling voor is zal ik wel diverse onderwerpen doorspreken, en wanneer er hieraan behoefte is zal ik tips en trucs geven.”

Links

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Woestijnen van Egypte
153 Club (Sahara Desert travellers)
Tabernas Desert
Bedouin Safari Tours
Nelle M Fotografie
Feel the Desert!
Wandelen in Egypte (Hiking-site.nl)
Virtuele expositie Simpson woestijn in Australië (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }