foto

Red Bull X Alps - de zwaarste paragliderace aller tijden

De Red Bull X Alps geldt als de zwaarste paragliderace ter wereld; een race van Salzburg in Oostenrijk dwars door de Alpen naar het Vorstendom Monaco aan de Middellandse Zee, en dat alles per paraglide en te voet. Aangezien er ook nog eens ter plekke langs de route wordt overnacht worden deelnemers aan deze avontuurlijke race aanzienlijk op de proef gesteld. Gezien de zwaarte van de wedstrijd duurt de X Alps niet langer dan 21 dagen.

Tijdens de race van Salzburg naar Monaco moeten de deelnemers bepaalde 'keerboeien' in de vorm van bergen passeren en zich aan het uitgestippelde parcours houden, die elk jaar een klein beetje wordt aangepast. Gestart wordt er als tweekoppig team bestaande uit een Athlete en zijn of haar Assistant. De Athlete draagt tijdens de gehele wedstrijd zijn of haar eigen paraglide met reservescherm en een GPS ontvanger, terwijl de Assistant de Athelete helpt en voor andere delen van de uitrusting zorgt. Zo regelt de Assistant de mobiele onderkomens tijdens de race. Geslapen wordt er echter niet in luxe chalets, maar in tenten of onder de sterrenhemel op plekken waar deelnemers langs het parcours s'avonds zijn aangekomen. De Assistant zorgt ook voor voeding, informatie en staat in verbinding met de wedstrijdleiding. Om de veiligheid van de race te waarborgen zijn deelnemers verplicht te rusten tussen 11 uur s'avonds en 4 uur s'ochtends. Tijdens deze verplichte pauzes mogen deelnemers zich niet verder dan 250 meter van de aangegeven rustlocatie begeven.

Waar de Athletes zich niet anders mogen voorbewegen dan per voet of paraglide, mogen Assistants alle soorten transport gebruiken om de Athletes zo goed mogelijke te kunnen ondersteunen. Assistants mogen echter niet vliegen, en wanneer deze basisregels niet worden gerespecteerd wordt het desbetreffende team direct gediskwalificeerd. Alle teams dragen ook een camera waarmee een dagboek van de tour door de Alpen wordt gemaakt. Elke 48 uur moet er door het team minstens 5 minuten beeldmateriaal per dag aan de wedstrijdleiding worden doorgegeven, terwijl op de website van de wedstrijd persoonlijke dagboeken dagelijks moeten worden bij gewerkt.

De race wordt na 21 dagen stopgezet of verloopt 48 uur nadat de winnaar in Monaco is aangekomen. In de eindscore worden ook teams die het Vorstendom niet hebben gehaald meegerekend. In zo'n geval worden de afstanden van Monaco naar de teams die zich ergens in de Alpen bevinden berekend en met elkaar vergeleken. De 2011 editie van de X Alps werd door de Zwiter Christian Maurer gewonnen, die samen met de Roemeen Toma Coconea tot de enige deelnemers behoorden die Monaco daadwerkelijk haalden.

Naar aanleiding van het grote succes van de 9 races die in de Alpen werden georganiseerd verplaatst het paraglide evenement zich dit jaar naar Noord-Amerika waar de Red Bull X-West deze zomer in de Rocky Mountains zullen plaatsvinden.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]