foto

Wandelen met een GPS

Steeds vaker zie je wandelaars lopen met een stukje elektronica in de hand: de GPS (Global Positioning System). Wandelen met de GPS is niet alleen voor technofreaks of nerds, elke wandelaar kan plezier en gemak hebben van de satelliet-ontvanger.

Wat is GPS?
GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het 'hand-held' GPS-systeem, de ontvanger ter grootte van een zaktelefoon. Deze ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft. Door op een bepaald moment de positie van de satellieten (die zij door de ruimte zenden) te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger exact bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door immers het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten krijg je een bepaald punt op de aardbol: je positie.

Makkelijk routes volgen
Met de GPS bij de hand is het volgen van een route kinderspel. Je hoeft namelijk enkel te kijken of je eigen positie overeen komt met de positie die de GPS aangeeft voor je route. Ook belangrijke punten als bruggen, kruispunten, benzinestation, etc. kunnen met een GPS makkelijk worden aangegeven op het scherm. Op die manier weet je bijvoorbeeld hoe lang je nog onderweg bent naar de volgende kruising of dat ene punt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt. Hoe dan ook, het maakt het volgen van een route stukken makkelijker omdat je geen lange routebeschrijving meer hoeft te lezen tijdens het lopen.

Niet zonder kaart
Hoewel de GPS een schitterend stukje techniek is, is het tot nu toe nog puur een hulpmiddel. Bijvoorbeeld naast de kaart en kompas, omdat batterijen op kunnen raken of elektronica stuk kan gaan als de ontvanger te hard op de grond mocht vallen. Maar juist die extra hulp maakt het gebruik zo makkelijk. Je kunt namelijk zeer snel op de kaart zien waar je bent als de GPS je laat zien op welke co÷rdinaten je je bevindt of in welke richting die duidelijk zichtbare kerktoren is. Het oriŰnteren gaat dus stukken sneller.

Geocaching
De GPS maakt het ook mogelijk om te gaan geocachen. Geocaching is een uit de VS overgewaaide sport waarbij je middels een GPS op zoek gaat naar een schat. Op Internet zijn de co÷rdinaten van alle schatten bij elkaar gebracht zodat het makkelijk is om te kijken welke schatten er bij jou in de buurt zijn te vinden. Op die manier volg je dus geen route, maar wandel je eens met een ander doel voor ogen. De caches (de schatten) zijn op de meest vreemde plekken verstopt en dus kom je tijdens je speurtocht op de mooiste plekjes zonder perse een route te volgen.

Proberen bij Staatsbosbeheer
Wie het wandelen met een GPS eens wil proberen kan dat doen via Staatsbosbeheer. Daar kun je een GPS huren (via Bever) en vervolgens een al uitgezette route volgen. Op die manier kom je er al snel achter of het wandelen met een GPS nou wel of niet bevalt.

Links
GPS-koopgids : http://www.gps-koopgids.nl/
Geocaching: http://www.geocaching.nl/
Staatsbosbeheer: http://www.staatsbosbeheer.nl/
GPS-tracks: http://www.gpstracks.nl/
Veel GPS-links: http://gps.startpagina.nl/


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }