foto

Wandelen met de kinderen

Een mooie wandeling over de Nederlandse dijken of in de Oostenrijkse bergen kan voor de kinderen een welkome afwisseling zijn. Maar dan moet het natuurlijk geen saaie lange tocht zijn, zonder iets avontuurlijks.

Korte kinderbeentjes
Er zijn mensen die al haast vanaf de geboorte de kinderen meenemen tijdens het wandelen. Niet in de kinderwagen, maar bijvoorbeeld in de kinderdrager op de rug. Zodra de kids echter een kilootje of 15 wegen, is ook vader vaak niet meer bereid om dit gewicht mee te sjouwen. En dat hoeft ook niet, want de korte kinderbeentjes kunnen makkelijk zelf een behoorlijk aantal kilometers afleggen. Een dagwandeling kan, met voldoende pauzes en afwisseling, makkelijk een lengte van 10 kilometer hebben.

Een avontuurlijke tocht
Wat belangrijk is voor de kinderen is dat de tocht niet te saai is. Een kind is vaak niet zo snel onder de indruk van een mooi uitzicht of het opsnuiven van frisse lucht, maar tot gaat de regel 'een kinderhand is snel gevuld' maar al te goed op. Een 'spannende' oversteek over een sloot, het aaien van koeien of paarden langs de weg of een heuse picknick midden in de natuur maken de tocht voor kinderen vaak al veel interessanter. Ook het zo geluidloos mogelijk benaderen van een hert of het van gepaste afstand bekijken van een vogelnest maakt een gewone wandeling dan plots tot een avontuurlijke tocht.

Uitkijken in de bergen
Gaan de kids mee op vakantie naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, dan moeten er voor de bergwandelingen wel duidelijke regels worden opgesteld. Zo moet een kind zich duidelijk bewust zijn van de gevaren die het wandelen in de bergen met zich meebrengt. Het achteloos weggooien van een steentje of het hard rennen over een smal pad kan immers nare gevolgen hebben. Niet dat alles als gevaar moet worden opgevat: als een kind eenmaal gewend is om in de bergen te wandelen, dan zal het zich er vrij als een vogel voelen. Het zoeken naar de volgende markering of het bereiken van een bescheiden top zorgt voor de nodige afwisseling, evenals het groeten van andere mensen in een vreemde taal ('Guten dag!').

Langere afstand
En omdat een kind van nature vaak nieuwsgierig is, moet je er rekening mee houden dat een kind vaak een langere afstand aflegt dan de volwassene. De volwassene is immers minder vaak afgeleid door iets naast het pad en zal dan ook in een rechtere lijn lopen dan de kinderen. Deze laatsten rennen vaak tijdens de wandeling van links naar rechts, al zigzaggend over de route, om maar vooral niets te missen van de spannende dingen die ze passeren.

Een 'bolderwagen' voor de kleintjes
Zelf heb ik erg goede ervaringen met het meenemen van een 'bolderwagen' als de allerkleinsten meegaan. De Rambler Explorer van Anndur biedt een uitkomst om de vermoeide kids te laten rusten tijdens het lopen, of gewoon als verzamelwagen voor zware rugzakken, regenjassen of het eten en drinken. De grotere kinderen vinden het vaak prachtig de bolderwagen de duwen of te trekken, waardoor het ook voor hen weer leuker wordt om mee op pad te gaan met de ouders. Wel moet uiteraard van tevoren bekend zijn of er zich geen obstakels op de route bevinden zoals te smalle bruggetjes of hekken die de doorgang van de bolderwagen belemmeren.

Ezeltochten in Frankrijk
Wandelen met een ezel is helemaal te gek voor kinderen én hun ouders. Door bossen en weiden, over bergen en ongebaande paden. Kinderen vanaf 5 jaar lopen zonder problemen kilometers achter elkaar met hun maatje. Beetje moe? Dan zet je het kind op de ezel! Zelf kan je genieten van het prachtige landschap en van een heerlijke wandeltocht. Een ezel is lief, ondeugend, koppig en gemakkelijk om je bagage te vervoeren. Als je wil, kan je het kind op de rug van de ezel zetten. Dat is wel voor eigen risico, maar ezels zijn, vooral met kinderen, heel sociale en zachtaardige dieren. Bovendien zijn ze getraind door de ezelverhuurders om met mensen te lopen. Vooral in Frankrijk zijn veel ezelverhuurders te vinden die hun ezeltjes trainen om ze met pakzadel en bagagetassen te verhuren aan wandelaars. Het is geweldig om met een lieve viervoeter door het prachtige Franse landschap te dwalen. Je komt op plekken die je nooit zou zien en in typische Franse gites en chambres d’hotes waar de herbergier je wil verwennen met zijn/haar zelfgemaakte ( en vaak geteelde) lekkernijen.

Links
ROEKOE voor jonge avonturiers : http://www.roekoe.nl/
Samen op Vakantie: http://www.samenopvakantie.nl/
Staatsbosbeheer: http://www.staatsbosbeheer.nl/
Anndur: http://www.anndur.nl/
DAV (Bergsteigen mit Kindern): http://www.alpenverein.de/pdf/Bergsteigen%20mit%20Kindern.pdf
Ezeltjetrekje : http://www.ezeltjetrekje.nl/
Kids-hike: http://www.hiking-site.nl/club/events_kinderhike.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }