foto

Bij de basis: wandelsokken

Dure schoenen, dure jas, prima kompas of zelfs een GPS. Hikers/wandelaars geven behoorlijk wat geld uit als het gaat om hun uitrusting. Maar soms vergeten ze de basis: goede wandelsokken.

Materiaal
Het eerste waar je wellicht naar kijkt bij het kiezen van goede wandelsokken is het materiaal waar de sok van gemaakt is. Elk materiaal bezit immers eigenschappen die voor jou als drager van de sok van belang kunnen zijn. Niet alleen met betrekking tot de intensiteit waarmee je de sokken denkt te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden of je eigen lichamelijke eigenschappen. Zo wil je tijdens een wandeling in de zomer liever niet dat je voet ronddrijft in je sok, terwijl in de winter je voeten juist wel warm gehouden moeten worden. Zweet moet goed worden afgevoerd en het materiaal mag je huid niet irriteren. Nieuwe materialen die tegenwoordig veel worden toegepast zijn Merino wol (met nagenoeg alleen de positieve eigenschappen van gewone wol), CoolMax (om vocht af te voeren) en Isolfil (om je voeten warm te houden).

Vorm
Niet onbelangrijk is de vorm van de sok die je draagt. En dan bedoel ik niet alleen de vorm van de sok om je voet, maar ook de naden die deel uitmaken van de sok. Zitten deze naden namelijk op de verkeerde plekken (bijvoorbeeld bij je tenen), dan loop je binnen de kortste keren met dikken blaren op je voeten. De sok moet goed aansluiten bij je voet omdat hij anders gaat 'lubberen' of opkrullen in je schoen. Daardoor kunnen dan weer plekken ontstaan waar ofwel blaren ontstaan, ofwel een schurend/brandend gevoel het wandelplezier bederft. Er zijn overigens merken die een verschil maken tussen de linker- en rechtersok. Op die manier verzekert men dat de sok nog beter aansluit bij de vorm van de voet. Hetzelfde geldt voor dames- en herensokken: de voeten van dames en heren zijn immers niet hetzelfde.

Hoe te dragen?
Als je mensen vraagt hoe ze hun sokken dragen zullen ze je vaak vreemd aankijken. Toch zijn er veel verschillen in de manier waarop mensen hun sokken dragen. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld de bovenkant van hun sok om hun wandelschoen slaan om afzakken te voorkomen. Anderen geven de voorkeur aan het dragen van twee paar sokken: een heel dun (vaak zijden) ondersok met daar over heen de gewone wandelsok. Weer anderen nemen juist verschillende paren mee, ook op een korte wandeling, en verschonen hun sokken om de 5 of 10 kilometer om steeds weer frisse voeten te hebben.

Blaren
Als je over sokken praat, dan kun je haast niet om blaren heen. Velen zeggen immers dat ze met merk X altijd blaren lopen en daar met merk Y nooit last van hebben. De oorzaak van blaren ligt echter vaak bij de schoenen, de manier van lopen of de (slechte) verzorging van de voeten. Slechts zelden zijn sokken de directe oorzaak van de blaren. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er een naad in de sokken op een 'verkeerde' plaats zit en daardoor voor wrijving zorgt. Of als de sok niet goed past en dus op sommige plekken in de schoen dubbel gaat zitten. Hier moet je dus al rekening mee houden als je de sokken gaat kopen!

Zweetvoeten
Naast blaren is ook het onderwerp zweetvoeten direct verbonden aan sokken. Sommige mensen kunnen geen kilometer lopen zonder er last van te hebben, terwijl anderen de vierdaagse van Nijmegen kunnen uitlopen zonder enig probleem. De keuze van de sokken kan hierbij een rol spelen. Zo moet je voor warme dagen niet je wintersokken aantrekken of kun je sokken kiezen die beschikken over speciale materialen die het vocht direct afvoeren. Hiervoor gebruiken fabrikanten schitterende kreten als 'Moisture Control' of 'Moisture Management System', maar het komt er eenvoudigweg op neer dat vocht direct van de voet naar de schoen wordt afgevoerd. De schoen moet vervolgens het vocht aan de buitenlucht afgeven middels verdamping. En zoals je ziet speelt dus ook de keuze van je schoen hierbij een belangrijke rol.

Frisse voeten
Veel wandelaars maken gebruik van producten om hun voeten fris te houden. Niet alleen tegen de bekende zweetvoeten, maar ook bijvoorbeeld om de doorbloeding te stimuleren of gewoon het brandende gevoel na een lange dag in schoen zo snel mogelijk weg te laten ebben. Gehwol brengt verschillende producten op de markt die je hierbij van dienst kunnen zijn. Veel wandelaars die ik ken (inclusief mezelf) gebruiken deze producten om langer te kunnen genieten van bijvoorbeeld een wandelvakantie.

Links
Bional (Gehwol): http://www.bional.nl/
Bridgedale: http://www.bridgedale.com/
Falke: http://www.falke.de/
Smartwool: http://www.smartwool.nl/
Ook basis: wandelschoenen: http://www.hiking-site.nl/materialen_schoenen.php


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 20-03-2025

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }