foto

Wandelen bij nacht

Voor sommigen is het iets om alleen maar van te griezelen, anderen genieten juist van de serene rust die er heerst tijdens een nachtwandeling. Een artikel over wat er zoal komt kijken bij het wandelen in het donker.

Waarom wandelen in het donker?
Zoals in de inleiding al te lezen staat is voor sommigen de serene rust van de nacht een prima reden om 's nachts op pad te gaan. Het is in elk geval niet druk op de wandelpaden en op straat en je hoeft in veel gevallen ook niet bang te zijn voor mountain-bikers die eventueel ook gebruik maken van hetzelfde pad. Maar rust is niet de enige reden om het eens te proberen. Zo is het tijdens een nachtwandeling bijvoorbeeld zo dat je je veel meer bewust bent van de omgevingsgeluiden. Geritsel in de bladeren, wegspringende konijnen en langszoefende vleermuizen geven nu eenmaal een heel ander gevoel dan fietsbellen en auto's. En juist door die geluiden zul je zien dat een wandeling die je overdag al vaker hebt gemaakt gedurende de nacht opeens geheel nieuw en anders kan zijn. Probeer het maar eens!

Welk materiaal neem je mee?
Naast je gewone wandeluitrusting eigenlijk maar één extra (voor de hand liggend) artikel: een goede zaklantaarn. Sommige wandelaars verkiezen een kleine hoofdlamp waardoor de handen vrij zijn, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak. Denk ook aan reserve batterijen voor je zaklamp, want niks is zo vervelend om niet op de kaart te kunnen kijken doordat de lamp geen licht meer geeft. Ook is het verstandig om een reflector mee te nemen. Bijvoorbeeld een armreflector, welke je gewoon om je arm kunt hangen zodat (mocht je langs een weg lopen) ander verkeer je al snel in de gaten heeft en niet op het laatste moment hoeft uit te wijken. Probeer overigens het gebruik van de lamp zoveel mogelijk te beperken. Want steeds als je de lamp aandoet moeten je ogen naderhand weer wennen aan de duisternis. En mocht je de lamp toch even nodig hebben (om kaart te lezen of het pad bij te lichten), hou dan één oog gesloten. Dit oog blijft dan veel meer aan de duisternis gewend zodat je er bij duisternis weer meer mee ziet.

Is nachtwandelen niet gevaarlijk?
Uiteraard gelden er voor nachtwandelaars wat andere risicofactoren dan voor dagwandelaars. Direct zul je denken aan andere mensen die kwaad in de zin hebben, maar denk vooral aan het verhoogde risico om te struikelen of (als je geen goede reflector draagt) het gevaar om te worden aangereden door ander verkeer. De meeste ongelukken tijdens nachtwandelingen gebeuren op ongelijke paden waarbij men af en toe de lamp aan en uitdoet. Daardoor hebben de ogen erg veel moeite om te wennen aan de duisternis met alle gevolgen van dien. En kies uiteraard je wandelroute met een beetje verstand. Ga bijvoorbeeld niet wandelen in dichtbeboste gebieden waarvan bekend staat dat er af en toe wat gebeurt. Beter is het dan om te kiezen voor een wandeling door de polder of over een dijk (wel uitkijken dat je niet in het water valt!). Maar over het algemeen geldt dat nachtwandelen niet echt veel gevaarlijker is dan wandelen bij dag. Zeker niet als je bijvoorbeeld met wat meer mensen gaat (een klein groepje van 3 of 4 mensen is ruim voldoende) of als je de nacht een beetje goed plant (bijvoorbeeld bij volle maan of een onbewolkte hemel).

Nachtwandelen en de natuur
Gedurende de nacht is er ontzettend veel nieuws te zien voor mensen die normaal gesproken overdag wandelen. Uiteraard zijn er de sterren of de schitterende uitzichten met een lichte gloed boven en stad of dorp. Maar probeer niet om gedurende de nacht ook nog eens wild te zien. Wild heeft gedurende de nacht immers de rust hard nodig en dat is dan ook veelal de reden dat veel natuurgebieden tussen zonsondergang en zonsopkomst verboden terrein zijn. Denk hier dan ook aan bij het plannen van je route, want een boswachter is vaak (terecht) niet vrolijk als hij nachtwandelaars 'betrapt' die de rust van wild in het bos verstoren. Daarnaast is het vaak sowieso niet verstandig om dwars door een bos te lopen omdat de ondergrond vaak ongelijk is en de kans op struikelen dus erg hoog. Beter is het om op brede paden te blijven of bijvoorbeeld eens een landweggetje dwars door de polder te proberen.

Tips voor beginnende nachtwandelaars
Wil je een keer een nachtwandeling gaan maken, denk dan aan de volgende tips:

  • Vergeet niet om een goede zaklamp plus reserve batterijen mee te nemen
  • vergeet niet om een reflector om te hangen
  • plan je nachtwandeling bij voorkeur tijdens een heldere nacht bij volle maan
  • ga bij voorkeur niet alleen op pad, maar in een (kleine) groep
  • probeer natuurgebieden te vermijden, zeker die gebieden waar wild van de nachtrust geniet
  • neem extra warme kleren mee en vul van tevoren een thermosfles met heet water voor thee of soep
  • probeer het gebruik van de zaklamp te beperken tot een minimum
  • zorg dat je ten alle tijde exact weet waar je bent: een bekende omgeving kan er in het donker heel anders uitzien!

Links
Nacht van Gulpen
Nacht-hike
Nacht-hike 2003
Winter Nacht-hike
Winter Nacht-hike 2004


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }