Tochtvoorbereiding: een goede voorbereiding is dubbel genieten
Als je een bewegwijzerde LAW-route uit een gids volgt valt er veel minder voor te bereiden aan je tocht dan wanneer je een meerdaagse tocht gaat uitzetten in bijvoorbeeld de Ardennen of de Alpen. Maar wat voor tocht je ook gaat maken: het genieten begint al bij de voorbereiding.
Wanneer ga je wandelen?
Heb je besloten om een wandeltocht te gaan maken dan rijst al snel de vraag: wanneer? Heb je immers onverwacht komend weekend vrij of heb je zojuist besloten dat je komende zomervakantie een wandelvakantie gaat worden. Er zit een wereld van verschil tussen beiden. Bij een wandeltocht op korte termijn heb je minder tijd om je voor te bereiden. En dus zul je hier je tocht qua moeilijkheidsgraad en benodigde voorbereidingstijd ook op aan moeten passen. Heb je een paar maanden om een tocht voor te bereiden, dan kun je heerlijk in de gidsen en verslagen van anderen duiken om alvast een idee te krijgen van wat je allemaal kunt verwachten. Ook heb je dan voldoende tijd om zaken als kaartmateriaal, overnachtingmogelijkheden, conditie, benodigd materiaal, etc. van alle kanten te bekijken en mee te nemen in je beslissingen naar de tocht toe.
Waar ga je wandelen?
Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt (en wat je budget is!) kun je kiezen uit een bestemming dicht bij huis of juist ver weg. Hoewel sommigen vaak bij meerdaagse tochten direct denken aan ver weg, is dat eigenlijk helemaal niet nodig. Zo kun je makkelijk een week onderweg zijn in Nederland of België met het volgen van LAW/GR-paden. Maar de bestemming is natuurlijk ook afhankelijk van je wensen, ervaring en de tijd van het jaar. Stel dat je een bijzonder landschap wilt bezoeken als dat van IJsland. Dan kun je maar beter in de zomer gaan omdat het anders ontzettend koud is. Maar is nou net die koude wat je trekt, dan is een tocht in de donkere maanden van jaar misschien juist wel iets voor jou. Anderzijds zijn er mensen die een weekendtocht in de Ardennen al zien als een echte survivaltocht, terwijl anderen kiezen voor een meerdaagse self-supporting trek rond het Baikal-meer. Wat de bestemming ook is: kies deze met zorg uit. Let daarbij dus ook op zaken als het weer om die tijd van het jaar, de politieke toestand (oorlogen, kidnappingen van toeristen, etc.) en of je op een korte termijn bijvoorbeeld wel de noodzakelijk inentingen kunt krijgen voor een wandeltocht in dat exotische land dat je hebt uitgekozen.
Welke afstand ga je wandelen?
Bij het woordje afstand denken mensen altijd direct aan kilometers. Maar soms moet je niet denken in de kilometers die je denkt af te leggen, maar juist meer in de daadwerkelijke wandelkilometers die je denkt te maken. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van je conditie, de ondergrond of het weer, maar soms ook gewoon van de kwaliteit van je kaarten. Moet je je telkens opnieuw oriënteren in dat bos, dat loop je dus veel minder ver omdat je steeds stilstaat. Of (in positieve zin) je loopt door zo'n mooi gebied dat je telkens weer stilstaat om een nieuwe foto te nemen van de schitterende uitzichten die je maakt. Denk er dus aan dat je bij je voorbereiding alleen een soort van gemiddelde kunt aannemen dat je tijdens je tocht wellicht moet aanpassen. Zeker bij meerdaagse tochten kan dit er soms toe leiden dat je het laatste stuk met de bus zult moeten afleggen om op tijd bij het vliegveld te zijn voor je terugreis. Was het dan niet veel fijner geweest als je het wat ruimer had gepland en gewoon een extra dag luieren had ingepland?
Wat neem je allemaal mee?
Als je de bestemming, de tijdsduur, het weer, de manier van overnachten (tent, camping, hut, jeugdherberg, etc.) en al andere relevante zaken eenmaal op een rijtje hebt dan weet je ook ongeveer wat je nodig hebt. Sommige mensen werken met complete inpaklijsten om maar vooral niets te vergeten, anderen pakken juist een dag van tevoren hun rugzak blindelings in op basis van ervaring van voorgaande tochten. Wat je manier van inpakken ook is: pas het altijd goed aan aan de informatie die je hebt over je tocht. Verwacht je maar één dag regen? Dan is de regenbroek wellicht niet zo interessant, maar je jack juist wel. Zeker als het de eerste dag regent en je niet de rest van het lange weekend met kletsnatte kleren wilt lopen. Een goede methode van inpakken is het uitspreiden (bijvoorbeeld op bed of op de grond in de woonkamer) van alles wat je denkt nodig te hebben. Als je er dan zo van bovenaf naar kijkt zul je zien dat er altijd wel weer iets is dat eigenlijk best thuis kan blijven. En voor bijna alle dingen geldt: heb je op de afgelopen 3 soortgelijke tochten niet nodig gehad, dan zul je het op de vierde tocht ook wel niet nodig hebben (let op: deze regel vooral NIET toepassen op je EHBO- en/of reparatiesetjes!!).
Anderen betrekken bij de voorbereiding
Via gidsen, verslagen en kaarten kun je natuurlijk veel informatie verkrijgen over je wandelbestemming. Maar vaak weten anderen net dat specifieke detail wat je nergens terugleest en wat van groot belang kan zijn (bijvoorbeeld dat net jouw laatste dag een lokale feestdag is en er dus geen bus komt om je naar het vliegveld terug te brengen). Betrek daarom anderen bij de voorbereiding van je tocht. Vraag anderen of ze al ooit naar die en die bestemming zijn geweest. Vraag welke bijzondere plekken je onderweg vooral niet mag missen of welke lokale specialiteit je tijdens je verblijf zeker even moet proberen. Je zult zien dat je op die manier niet alleen meer in de stemming komt en dus al volop kunt voorgenieten van je tocht, maar het zal ook als resultaat hebben dat anderen meer geïnteresseerd zijn in je wandelverslag en foto's achteraf. Wellicht help je met jouw verslag immers een ander persoon met dezelfde twijfels waar jij mee zat...
Links
Reisverhalen.startpagina.nl
Wijs op Reis
The Universal Packing List
Routeplanning
Prikbord (vraag het aan anderen)
|