foto

De reisboekhandel: specialist in kaarten en gidsen

Als je op zoek bent naar een goede kaart of gids over het gebied waar je wilt gaan wandelen kun je bij diverse instanties terecht. Op Internet zijn er mogelijkheden genoeg en zo ook bij de plaatselijke VVV. Maar als je lekker wilt rondsnuffelen tussen vele duizenden kaarten, gidsen en reisverslagen, dan kom je vanzelf bij een reisboekhandel uit. Onderstaand een korte bespreking van enkele bijzondere reisboekhandels in Nederland en het samenwerkingsverband van reisboekhandels: de Vereniging van Reisboekhandels in Nederland (VRN).

De Vereniging van Reisboekhandels in Nederland
Enkele jaren geleden staken enkele reisboekhandelaren de koppen bij elkaar en besloten hun tijd beter in te delen. Door samen te gaan werken op het gebied van marketing en het intensief uitwisselen van kennis en ervaring kregen zij meer tijd voor de klant. En een rondje langs de verschillende reisboekhandels toont al snel aan dat dat exact is waar bij veel reisboekhandelaren hun hart ligt: het helpen en adviseren van een klant bij het maken van een keuze uit de vele duizenden titels van kaarten en reisgidsen. Dit samenwerkingsverband -de Vereniging van Reisboekhandels in Nederland (VRN)- probeert op gezamenlijke wijze de reisboekhandel te promoten en actief met elkaar informatie, kennis en ervaring uit te wisselen.

De Zwerver in Groningen
Als we enkele reisboekhandels in Nederland bekijken en beginnen in het noorden, dan kun je niet om De Zwerver heen. De Zwerver, aan de Oude Kijk in 't Jatstraat 32 in Groningen, is de meest noordelijk gelegen reisboekhandel met een dergelijk uitgebreid assortiment. Dat assortiment verschilt met het assortiment van andere reisboekhandels vooral in het feit dat er veel aandacht is voor (Noord) Duitsland en ScandinaviŽ. Voor de Noorderlingen zijn die bestemmingen immers gemakkelijk te bereiken en dus geliefd. Voor de mensen uit de drie noordelijke provincies is De Zwerver dan ook een begrip, simpelweg omdat er geen vergelijkbare reisboekhandel in de omgeving is. Daarnaast staan de mensen van De Zwerver erom bekend dat ze (juist omdat ze de enige winkel in de wijde omtrek zijn) extra hun best doen om een klant te helpen. Of zoals ze zelf zeggen: "met het uitvoeren van bestellingen en andere wensen gaan we soms belachelijk ver."

Pied ŗ terre in Amsterdam
Pied ŗ terre is een instituut. Voor velen zelfs het synoniem voor reisboekhandel, want mensen komen vanuit het hele land om hier rond te snuffelen op zoek naar die ene wandelkaart of reisgids. Meer dan 25 jaar geleden zijn ze ooit begonnen als winkel speciaal gericht op de lange-afstands-wandelaar. Iets dat nog steeds duidelijk terug te zien is in hun uitzonderlijk uitgebreide assortiment. Zelfs kaarten van de meest obscure kleine uitgeverijtjes in bijvoorbeeld Spanje of ItaliŽ kun je hier in de schappen terugvinden. En zo niet, dan kunnen ze altijd besteld worden. Maar tegenwoordig is het assortiment niet alleen meer gericht op wandelaars en pelgrims. Ook voor fietsen, kanoŽn, skitouren en bijvoorbeeld topo's voor sportklimmen kun je terecht aan de Singel 393 in Amsterdam, evenals de standaard-kaarten van bijvoorbeeld Michelin of Falkplan voor de 'gewone' reiziger. De winkel is op die manier uitgegroeid van een specialist voor de wandelaars tot volwaardige reisboekhandel voor elke reiziger en elke bestemming. Sinds 1 januari 2007 zijn de reisboekhandels Jacob van Wijngaarden en Pied a Terre gefuseerd.

Reisboekhandel De Noorderzon in Arnhem
Als je van rondsnuffelen houdt, dan ben je bij De Noorderzon in Arnhem aan het juiste adres. Of eigenlijk niet alleen in Arnhem, maar ook op hun site. Want deze heeft een zeer uitgebreide zoekoptie en maakt het mogelijk om precies die gids of kaart te vinden die je zocht. De mensen die bij De Noorderzon werken zijn zelf ook toegewijde buitensporters: ze weten waar de gidsen over gaan en weten wat er in staat. Dat vinden ze ook belangrijk, want alleen dan kun je een klant goed adviseren. En juist op die klant is de hele winkel ingericht. Makkelijke wegwijzers brengen je direct bij je bestemming en dus wordt het zoeken al snel snuffelen. Iets dat aan de Nieuwstad 26 in Arnhem ťn op de website van deze reisboekhandel vaak gedaan wordt.

Links
De Zwerver
Pied ŗ terre
Reisboekhandel De Noorderzon
Vereniging van Reisboekhandels in Nederland
Overzicht reisboekhandels in Nederland en BelgiŽ


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }