foto

Overnachten in Franse gîtes

Wil je tijdens een meerdaagse hike in Frankrijk overnachten op een goedkope en eenvoudige manier, dan zijn de gîtes wellicht dé oplossing voor je overnachtingproblemen. Een overzicht van verschillende soorten gîtes.

Wat zijn gîtes?
Een gîte is eigenlijk niet meer of minder dan een overnachtingplaats. Maar daar is nog niet alles mee gezegd. Zoals je zult begrijpen zijn er immers verschillende soorten overnachtingplaatsen. Niet alleen voor wat betreft comfort en service, maar ook voor wat betreft ligging en prijs. De meest bekende gîtes voor wandelaars zijn de zogenaamde gîtes d'étape en gîtes d'alpage: de (berg)hutten met of zonder waard. Daarna komen de gîtes-auberges of de luxere gîtes-hôtels. Deze richten zich meer op de mensen die meerdere dagen willen blijven en zijn dan ook vaak redelijk luxe ingericht. En tot slot zijn er nog de gîtes ruraux of gîtes sejour.

Gîtes d'étape en gîtes d'alpage
Plan je een meerdaagse tocht in of vlakbij de bergen, dan kun je haast niet om een gîte d'étape of gîte d'alpage heen. Officieel is wildkamperen namelijk niet toegestaan en dus ben je voor het overnachten in de bergen aangewezen op deze berghutten. En eigenlijk is dat ook helemaal niet erg, want ze bieden vaak net dat beetje comfort dat je als wandelaar weer volledige energie geeft om de tocht voort te zetten. Over het algemeen beschikken ze over een goede keuken, maar soms mag je ook je eigen prakkie koken en gebruik maken van de faciliteiten. Altijd zijn er dekens beschikbaar voor het geval je deze nodig mocht hebben om warm te kunnen slapen.

Gîtes-auberges en gîtes-hôtels
Wil je tijdens je meerdaagse tocht even helemaal in de watten worden gelegd, neem dan een overnachting in één van de luxere berghotels: de gîtes-hôtels. Sommigen zijn zelfs uitgerust met en zwembad en richten zich volledig op het toerisme in plaats van passerende wandelaars of klimmers. Hier dien je dan ook rekening mee te houden, want dat houdt vaak ook in dat je bijvoorbeeld verplicht bent het avondmaal te nuttigen en is het niet toegestaan om je eigen maaltijd op te warmen met je brander. Voordeel van dit soort gelegenheden is echter wel dat je vaak bijna altijd een eigen kamer hebt en dus je spullen gerust even achter kunt laten om zonder rugzak een korte dagtocht te maken.

Gîtes ruraux en gîtes sejour
Ergens tussen de gîtes d''etape en gîtes-hôtels zitten deze meer landelijk gerichte hostels. Meestal gaat het om een boerderij die toevallig ook één of enkele kamers verhuurd voor overnachtingen. Je kunt het een beetje vergelijken met het Engelse bed-and-breakfast. De prijzen liggen dus beduidend hoger dan het overnachten in een eenvoudige gîte, maar je hebt niet de luxe (en bijbehorende kosten) van de berghotels. Persoonlijk vind ik deze mogelijkheid de meest geschikte voor als je met de auto een korte (weekend)stop maakt en niet je tent wilt opzetten op een camping.

Andere overnachtingsmogelijkheden voor wandelaars
Naast de gîtes zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om te overnachten. Zo zijn er verschillende soorten refuges (non gardés, d'hiver en bivouacs) voor mensen die zeer eenvoudig en goedkoop willen overnachten in de bergen en vind je in de grotere steden en dorpen vaak ook wel een jeugdherberg (auberge de jeunesse) die een plaatsje vrij heeft voor de passerende wandelaar.

Links
Annuaire des Gîtes d'Étape
Gîtes d'étape et refuges
Gîtes de France
Hébergements de France
Klimhut.startpagina.nl


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }