foto

Drinken tijdens het wandelen

Iedereen weet hoe broodnodig het is om genoeg en vaak te drinken. Toch zijn er maar weinig mensen die bewust nadenken over of ze wel voldoende drinken tijdens het wandelen. Daarom een inzicht in drinken tijdens het wandelen.

Waarom drinken?
Zoals iedereen weet bestaat het menselijk lichaam voor een groot deel uit vloeistof. Die vloeistof wordt onder andere gebruikt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Denk bijvoorbeeld aan zweet dat je verliest als je te warm wordt of dat het bloed dat door je armen en benen stroomt afkoelt ten opzichte van het bloed in de rest van je lichaam en op die manier je lichaam als geheel koel houdt (de reden dat als je het te koud krijgt juist op die plekken minder/langzamer bloed stroomt en je dus bevriezingsverschijnselen krijgt). Vloeistof is dus van groot belang voor onze algemene gezondheid.

Beter vaak dan veel
Door telkens een beetje te drinken wordt de vloeistof gemakkelijker opgenomen in je lichaam. Je lichaam heeft immers tijd nodig om het te verwerken en op te nemen in het bloed. Als je telkens een kleine hoeveelheid neemt gaat dat nu eenmaal gemakkelijker dan wanneer je op slechts enkele ogenblikken van de dag een halve of hele liter naar binnen slokt. Dat is ook de reden dat de hydratatie-systemen van merken als Camelbak en Platypus steeds meer worden gebruikt.

Drinken voordat je dorst krijgt
Veel mensen wachten met drinken tot het moment dat ze dorst krijgen. Eigenlijk is het dan al te laat, omdat je lichaam zelf dan al een alarmkreet geeft dat het een tekort aan vocht heeft en dus (ondanks de problemen die het heeft) hard zal moeten werken om dat tekort aan te vullen. Ook dat is een reden om juist vaker een beetje te drinken in plaats van soms een heleboel tegelijk. Op warme (en koude!) dagen kun je best meer dan een liter vocht per uur kwijtraken, dus is het heel gezond om minimaal 2 of 3 keer per uur even de tijd te nemen om iets te drinken.

Ook als het koud is
Een denkfout die vaak gemaakt wordt is dat men denkt dat alleen tijdens warme dagen het nodig is om veel vocht in te nemen. Tijdens koude dagen is dat echter net zo hard nodig. zeker als je bijvoorbeeld hoog in de bergen zit (droge lucht) is het juist ontzettend hard nodig om vaak genoeg en voldoende te drinken. Het is niet voor niets dat tijdens klimexpedities een groot gedeelte van de rustpauzes opgaat aan het smelten van sneeuw om drinkwater te maken.

Lopen of stilstaand drinken
Soms zie je de discussie ontstaan tussen mensen die zeggen dat ze liever blijven doorlopen tijdens het drinken (en bijvoorbeeld een Platypus of Camelbak systeem gebruiken), terwijl anderen er juist bij zweren dat stilstaan de beste manier is om te drinken. Hoewel ieder natuurlijk zijn eigen voorkeur kan hebben is het even stilstaan om te drinken vaak beter. Niet alleen kan je lichaam zich dan 'concentreren' op het innemen van het vocht, maar zelf kun je je dan eens concentreren op de omgeving waar je in wandelt. Wel zo leuk als je eens even goed kunt genieten van het uitzicht!

Links
Camelbak
Platypus
SIGG
Katadyn (waterfilters)
waterfilters


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }