foto

Lange Afstand Wandelpaden (LAW's)

Steeds meer mensen kiezen er voor om er nagenoeg elk weekend op uit te gaan om weer een deel van een bepaalde LAW te lopen. Anderen nemen zelfs enkele weken vrij om zo'n monstertocht op Nederlandse bodem in één ruk uit te lopen. Maar wat zijn eigenlijk LAW's?

Wat is een LAW?
Zoals de Stichting Wandelplatform LAW het zegt: 'Een LAW is een doorgaande route, van A naar B, van minstens 100 km. De route is wit-rood gemarkeerd.' Daarmee is het eigenlijk ook meteen helemaal gezegd: LAW's, een afkorting voor Lange Afstand Wandelpaden, zijn lange, meerdaagse wandelroutes die (voor het grootste deel) op Nederlandse grondgebied zijn uitgezet. Sommigen zijn onderdeel van langere routes, zoals de GR-5 naar de Mediterrane kust, maar de meesten zijn op zich zelf staande tochten die in 'enkele' weekenden wel zijn te belopen.

Pieterpad (LAW 9, 485km)
De bekendste LAW van Nederland is waarschijnlijk wel het Pieterpad. Het Pieterpad bestaat eigenlijk uit twee trajecten: van Pieterburen naar Vorden (229km) en van Vorden naar de Sint Pietersberg (256km). Daarna gaat hij overigens nog veel verder Europa door, maar dat deel maakt geen officieel deel meer uit van het Pieterpad. Het Pieterpad voert langs de oostgrens van ons land dus van noord naar zuid. Het voert de wandelaar van de Waddenzee langs de hunebedden in Drenthe en de Gelderse bossen. Van daar steekt de route het rijndal over en volgt het uiteindelijk de Maas naar de Sint Pietersberg. De liefhebbers kunnen dan nog vele kilometers doorlopen, omdat het Pieterpad hier naadloos aansluit op de GR-5 naar de Mediterrane kust.

Pelgrimspad (LAW 7, 466km)
Het pelgrimspad, LAW 7, loopt van Amsterdam, via 's-Hertogenbosch en Limburg, naar het Belgische Visé (bij Luik). Zoals de naam al doet vermoeden volgt deze route dezelfde weg als in vroeger tijden de pelgrims deden. Hoewel... ook nu nog zijn veel wandelaars die het Pelgrimspad volgen op zoek naar verlichting of volgen ze juist deze route om een bijzondere (soms religieuze) reden. Er zijn er dan ook bij die het Pelgrimspad als startpunt nemen van de lange pelgrimstocht naar het Spaanse Santiago de Compostella.

Marskramerpad (LAW 3, 318km)
Het Marskramerpad, dat in Nederland uit 3 aaneensluitende trajecten bestaat, is het vervolg van de lange Europese E11-route die bij Oldenzaal vanuit Duitsland ons land binnenkomt. Volgens de beschrijving volgt deze route 'het spoor van het oude handelsverkeer - over land en water - door Twente en Salland'. Na Deventer gaat de route dwars door de Veluwe heen in de richting van Amersfoort, waarna de route vervolgt langs Breukelen in de richting van de Haagse kust. Voor Nederlandse wandelaars is hiermee een eind gekomen aan het dwars doorsteken van ons land, voor hen die de volledige E11 vanuit Polen hebben gelopen zullen de koude golven van de Noordzee een nog veel welkomere verfrissing zijn.

Andere lange wandelroutes in Nederland
De bovengenoemde drie LAW's zijn eigenlijk maar een heel klein deel van het grote aanbod dat er in Nederland te vinden in. Op de website van de Stichting Wandelplatform LAW is niet alleen een overzicht te vinden van alle officiële LAW's van Nederland, maar tevens van de kortere Streekpaden en Themapaden. Zeer handig op deze site is overigens de interactieve kaart om een gepaste LAW of andere lange wandelroute te vinden. Ook kunnen op deze site de bijbehorende gidsen worden besteld en eventuele wijzigingen van routes kunnen worden bekeken en gedownload.

Links
Nivon
Pieterpad.nl
Stichting Wandelplatform LAW
Wandelzoekpagina
Kustpad.startpagina.nl
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }