foto

Nordic walking

Sinds enkele maanden zie je ze steeds vaker: wandelaars die voorbij 'rennen' met wandelstokken in de hand. Het Nordic walking wordt steeds populairder onder wandelaars en andere sporters.

Wat is Nordic walking?
Nordic walking is eigenlijk niet echt nieuw, althans niet de manier van lopen. Al voor de tweede wereldoorlog maakten skiŽrs in Finland gebruik van deze loopmethode om buiten het winterseizoen hun conditie en techniek op peil te houden. Veel later, in de 80-er jaren werd het verder ontwikkeld als aparte sport en pas in 1997 werden de eerste speciaal voor Nordic walking ontwikkelde stokken gefabriceerd voor het grote publiek. Nordic walking is te omschrijven als een intensieve manier om je lichaam te trainen tijdens het lopen. Door gebruik te maken van de juiste techniek en goede Nordic walking stokken kan de conditie en het uithoudingsvermogen sterk worden verbeterd tijdens het Nordic walken.

Voor wie is Nordic walking?
Het succes van Nordic walking schuilt wellicht in het feit dat de sport voor iedereen geschikt is. Niet alleen jonge mensen of conditioneel getrainde mensen, maar ook oudere mensen of bijvoorbeeld mensen met een overgewicht kunnen middels Nordic walking hun lichaam op een gezonde wijze een betere conditie geven. Doordat je tijdens het lopen minder snel in de gaten hebt dat je intensief aan het sporten bent (zowel mentaal als fysiek lijk je niet echt veel aan je conditie te doen, terwijl dat juist wel het geval is) werkt Nordic walking voor veel mensen verslavend. Overal ontstaan dan ook groepen Nordic walkers die er regelmatig samen op uit trekken.

Wat heb je nodig voor Nordic walking?
Een andere reden voor het succes van deze manier om aan je conditie te werken is wellicht de lage investering die je hoeft te doen om het te beoefenen: sportkleding, goede schoenen en de speciale Nordic walking stokken zijn voldoende om van start te gaan. Wel wordt aangeraden om altijd te beginnen met een cursus. De reden is eigenlijk simpel: als je je direct de juiste techniek aanleert voorkom je blessures en haal je het hoogste rendement uit je inspanningen.

Waar kun je Nordic walken?
Zoals gezegd ontstaan er langzaamaan overal wel Nordic walking groepen. Op de site van de Nordic Walking Nederland vind je een overzicht per provincie van de verschillende mogelijkheden. Let hierbij ook op of het gaat om een begeleider of een door de International Nordic Walking Association (INWA) opgeleide instructeur. Deze laatsten bieden vaak zowel introductie- als gevorderden-cursussen en kunnen te tevens adviseren bij de aanschaf van een set Nordic walking sticks.

Links
nordicwalking.startpagina.nl
Nordicwalkingforum.nl
Nordic Walking Nederland
Exerstrider Nederland
International Nordic Walking Association (INWA)
Every-One (INWA instructeur)
Exel (Nordic walking sticks)
Polar (hartslag-monitor)
Suunto t6 (training wristop)
Het opbouwen van conditie


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }