foto

Een vooruitblik op buitensport-materiaal

Aan het begin van de zomer presenteren de meeste fabrikanten hun producten voor de zomer van het volgende jaar aan importeurs en dealers. Zo ook dit jaar en daarom een kleine vooruitblik van wat er zoal voor nieuws gaat komen in het volgende buitensport-jaar.

Rugzakken
Bij de rugzakken springen er twee vindingen uit: het nieuwe BioFlex-systeem van Berghaus en de pasvorm van de nieuwe packs van Osprey. Berghaus heeft de eerder ook door onder andere Jack Wolskin en The North Face toegepaste manier van 'load-balance' sterk verbeterd en heeft daarmee een zeer comfortabel draagsysteem ontwikkeld dat zeer geschikt is voor zelfs de zwaarste rugzakken. Het bijzondere aan dit systeem is het feit dat de rugzak als het ware meedraait en zelfs meebuigt met de rug van de drager. Daardoor zit de rugzak veel beter op de rug en wordt men minder snel moe. Het bijzondere aan de packs van Osprey is het feit dat de gordel volledig wordt aangepast aan de drager. De gordel wordt namelijk verwarmd en vervolgens volledig passend gemaakt: een custom-made heupgordel dus! Verder komt Vaude met het Aeroflex Easy Adjust systeem, waarbij de voordelen van twee verschillende draagsystemen met elkaar worden gecombineerd. Het resultaat: een zeer goed ademend en comfortabel draagsysteem dat precies daar op het lichaam aansluit waar dit nodig is.

Schoenen
Bij de schoenen zie je dat de sandaal en de lichte schoen steeds meer terrein wint. Merken als The North Face, Source en Teva steken veel energie en geld in het verder uitbreiden van het toch al zo populaire aanbod van buitensport-sandalen. TNF breidt tevens het aanbod van lichte ytrailrunning schoenen uit, terwijl Teva juist meer richting bergschoenen gaat met enkele nieuwe modellen. La Sportiva komt onder andere met een nieuwe versie van de succesvolle Nepal: de Nepal EVO. En merken als Hi-Tec gaan over op het gebruik van het revolutionaire eVENT in hun schoenen.

Kleding
Het toch al zo innovatieve Arc'Teryx introduceert voor komende zomer een nieuw materiaal: TerraTex. Deze zeer comfortabele, dunne stof is vooral bedoeld voor zomerkleding. ODLO komt met 'Just One', een concept waarbij zaken als een snelle afvoer van vocht, bescherming tegen schadelijke UV-stralen en het verminderen van lichaamsgeur door toepassing van 'Effect' allemaal zijn verwerkt in één shirt. Ideaal dus voor sporters die zich veel inspannen. Het Composite Seam System (CSS) van Patagonia is ook interessant: het zorgt ervoor dat hard- en softshells nog lichter en duurzamer gemaakt kunnen worden.

Tenten
Tenten worden komend jaar nog lichter. Een goed voorbeeld daarvan is de Laserlarge van Terra Nova: een zeer ruime 2-persoons trekkerstent met een gewicht van nog geen 1,6 kilo. Ook Eureka! breidt het assortiment van lichte trekkerstenten uit, maar komt bijvoorbeeld ook met lichtgewicht katoenen familietenten. Bijzonder is het door Vaude toegepaste ventilatie-systeem, waarbij er als het ware een soort van schoorsteen midden op de tent wordt geplaatst. Hierdoor is de ventilatie nog beter en de kans op condens dus een stuk kleiner.

Slaapzakken
De Moonwalker van Mountain Equipment is natuurlijk hét nieuws van het jaar, deze slaapzak heeft immers de prestigiueze Outdoor-award gewonnen. Deze award wordt elk jaar toegekend door de technische redacties van enkele vooraanstaande Europese buitensportbladen. De nieuwe slaapzakken van MacPac zijn ook volgestouwd met handige features. Zo is er een speciale loop aangelegd voor het koord van de capuchon, zodat dit koord niet direct wordt gevoeld. Ook de tochtslurf is zo ontworpen dat deze veel minderwarmte laat ontsnappen langs de rits.

Branders en verlichting
Primus en Optimus komen elk met nieuwe branders. Optimus kiest er met de QUASAR voor om beter aan te sluiten bij de beginnende buitensporters. Het is een instapmodel met wat minder features dan de Optimus Nova, maar van dezelfde kwaliteit. Primus komt met de lage, maar zeer stabiele Gravity op de markt en biedt tevens een hebbeding: een gelimiteerde oplage van titanium Omnifuels. Ook zal Primus een complete serie hoofdlampen presenteren. Het topmodel van deze PrimeLite-serie is zelfs uitgerust met afstandbediening. Op die manier hoef je niet meer uit je slaapzak te komen als je je leeslamp in de tent uit wilt doen. Black Diamond breidt diens aanbod van hoofdlampen uit met enkele speciale IQ-versies. Deze lampen zijn zo slim om te onthouden wat de laatste gebruikersmode is geweest (knipperen, vol vermogen, laag vermogen, etc.). Op die manier hoef je niet steeds het hele scala modi door te klikken als je opnieuw je lamp aandoet.

Links
Arc'Teryx
Berghaus
MacPac
Optimus
Primus
Vaude
Materiaallinks


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }