foto

Hi-Tech Hiking: wandel-gadgets

Wandelaars die mee denken te gaan met hun tijd dragen tijdens de wandeling een GSM met zich mee. Wandelaars die hun tijd vooruit lijken te zijn nemen tegenwoordig echter steeds meer gadgets mee op pad.

Meer functies in een kleiner formaat
De vooruitgang brengt onder andere met zich mee dat er steeds meer functies in steeds kleiner wordende apparaatjes gestopt kan worden. Was een GPS vroeger een behoorlijk gewicht om mee te sjouwen, tegenwoordig draag je 'm gewoon om je pols in een horloge. En passant kun je overigens op datzelfde horloge ook meteen de hoogte, luchtdruk, temperatuur, je hartslag en de richting waarin je loopt zien. En natuurlijk de tijd en datum, maar die lijken te snel voorbij te vliegen om in de gaten te houden met al die andere data. Ook de vroegere 'bulky' walkman is uit de gratie geraakt. Eerst kwam er de diskman voor cd's, nu hebben veel mensen een mini MP3-speler gewoon aan een kettinkje om hun dragen. Met daarin meer muziek dan vroeger op 25 cassettebandjes meegenomen kon worden.

Digitaal foto's maken
Maar natuurlijk willen we niet alleen tijdens de tocht genieten van de natuur, voor thuis moeten er immers foto's gemaakt worden (niet in de laatste plaats van het hoogste punt van de wandeling). Jammer alleen dat een beetje camera met telelens zo ontzettend zwaar is. En dan hebben we het nog niet eens over de vele films die je moet meezeulen omdat je toch niet moet denken net oog in oog te staan met een ree of berggems terwijl je rolletje volgeschoten is. Gelukkig biedt ook hier de vooruitgang een uitkomst: een digitale camera, met digitale zoomfunctie en tevens voldoende geheugen om gedurende de hele tocht de camera niet van het oog te laten wijken. Wandelen, maar dan kijkend door het objectief van je camera: ook leuk(?).

Van verrekijker naar nachtkijker
Wil je echt genieten van de natuur om je heen, dan heb je natuurlijk tijdens de wandeling een verrekijker om je nek bungelen. Liefst niet zo'n grote lompe kijker, maar gewoon een kleine compacte die alle vogels nog net voldoende dichtbij haalt. Helaas houdt zo'n kleine kijker het bij de avondschemering al voor gezien: te donker. Dus wat doe je dan: dan neem je voortaan gewoon een nachtkijker mee. Gedurende de nacht kun je immers ook veel meer zien dan overdag, want veel dieren laten zich dan makkelijker benaderen. Natuurlijk jammer dat de meeste nachtkijkers nog vrij groot en zwaar zijn, maar dat zal over een paar jaar ook wel anders zijn. In de tussentijd kunnen we anders ook gewoon voor een combinatie kiezen tussen een verrekijker en een camera met telelens: de verrekijker met ingebouwde digitale camera. Foto's maken van de vogels die je bekijkt, zonder ze daarvoor een seconde te hoeven missen of direct een lange telelens met je mee te dragen.

Loggen van de route: meten is weten
Was je vroeger nog trots op jezelf als je op de kaart de gelopen route kon intekenen? Helemaal achterhaald! Tegenwoordig tel je alleen mee als je en zogenaamde GPS-track van je route kunt overleggen. Uiteraard compleet met hoogteprofiel en als het kan waypoints van de interessante plekken. Dan hoeft een ander die niet meer te zoeken maar kan er rechtstreeks naartoe lopen. En wil je weten hoe je lichaam zich gehouden heeft, dan kun je tevens je hartslag volledig laten registreren gedurende het lopen, zodat je na afloop kunt zien dat je hart inderdaad sneller ging kloppen op de zwaardere momenten, maar dat die pauze op dat schitterende uitzichtpunt de boel weer snel terugbracht naar een gezonder tempo. Stappenteller? Alleen digitaal, want anders moet je zelf aan de slag (met zakcalculator?) om de afgelegde afstand uit te rekenen.

High-tech: puur toys for boys?
Het zal je duidelijk zijn dat ik met bovenstaande tekst hier en daar extra olie op het vuur gooi van de discussie of het wel zo wenselijk is dat we meet steeds meer gadgets de natuur intrekken. Ik heb nog niet eens alles genoemd, want er zijn ook al mensen die ik met een Gameboy, mini TV (formaat walkman) en natuurlijk elektronisch verwarmde kleding de natuur in zag trekken. Het lijkt er dan ook op dat de belangrijkste vraag van een wandelaar niet meer gaat over het waar en wanneer inslaan van voeding, maar steeds meer naar het waar en wanneer kunnen opladen van al die gadgets. En zijn het dan alleen maar zogenaamde toys for boys of zijn sommige van die nieuwe gadgets écht handig? Ik denk dat een ieder dat voor zich moet uitmaken. Zelf geniet ik van de voordelen van de nieuwe ontwikkelingen, maar anderzijds kan ik gelukkig ook nog genieten van het moeten zoeken van mijn weg in het bos zonder geleid te worden door het schermpje van mijn GPS.

Links
Hartslagmeter.startpagina.nl
The Vacation Gadget Man, Outdoor Gadgets
GPS-koopgids.nl
Nokia 5140, outdoor GSM
Suunto, wristop computers
Discussie over wandel-gadgets


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]