foto

Wandelen als prestatiesport

Er zijn van die wandeltochten die ontzettend lang zijn. Niet om extra lang te kunnen genieten van de natuur en de omgeving, maar vooral voor het kunnen neerzetten van een prestatie. Over zulke prestatietochten gaat dit artikel.

Wandelen een sport?
Zodra mensen roepen dat wandelen een sport is ontstaat er bijna altijd wel een discussie. Een discussie tussen mensen die wandelen slechts zien als een vorm van ontspanning en zij die vooral genieten van duurtochten waarbij vooral de prestatie geldt. Voor beide opinies is natuurlijk iets te zeggen. Wandelen is en blijft voor velen immers dé manier om te ontspannen, andere mensen te ontmoeten en te kunnen genieten van de natuur. Maar er zijn nu eenmaal mensen die juist hun ontspanning vinden in het inspannen tijdens het wandelen. En dat zijn dan ook vaak de deelnemers aan duurtochten als de dodentocht van Bornem, de Kennedymars van Sittard en de Bossche 100. Maar ook vind je ze onder de deelnemers van de veel bekendere Nijmeegse vierdaagse. Hoewel bij dit mega-evenement de gezelligheid toch nog grote stempel op het geheel drukt.

De grootste: Dodentocht van Bornem
De dodentocht van Bornem is eigenlijk ontstaat uit het wilde idee van enkele Belgische deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse in 1969. Zij brachten een jaar later hun idee ten uitvoer en in 1970 werd dan ook de eerste '100km wandeltocht van Kadee' georganiseerd en deden er 69 deelnemers mee. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot een groot internationaal festijn met deelnemers van ver buiten de Belgische landgrenzen. Wat echter altijd hetzelfde is gebleven is de afstand van 100 kilometer en de goede verzorging die de deelnemers kunnen verwachten tijdens het aangaan van de uitdaging. Daarbij wordt er overigens niet gebruik gemaakt van een klassement of een lijst met records. Zoals ze het zelf omschrijven: 'De beloning bestaat uit een diploma, een medaille en een voldaan gevoel als je de eindmeet overstapt. De internationale Dodentocht laat zien dat verdraagzaamheid en vriendschap tussen volkeren mogelijk is. Aanvaarding van- en respect voor anderen zijn dan ook de ware idealen van de Dodentocht'.

De oudste: Kennedymars van Sittard
De Kenney Mars heeft een geheel andere oorsprong: J.F. Kennedy schijnt ooit geroepen te hebben dat de westerse mens, lamgemaakt door het welvarende leven, niet eens meer in staat zou zijn om binnen 20 uur een afstand van 50 mijl af te leggen. Direct werd de proef op de som genomen en inmiddels worden er wereldwijd Kennedymarsen georganiseerd waarbij men een afstand van 80 kilometer wandelend moet afleggen in een zo kort mogelijke tijd. De Kennedymars van Sittard is de oudste (en tevens grootste) van Nederland en kan elk jaar weer op enkele duizenden deelnemers rekenen. Saillant detail hierbij is dat er inmiddels al deelnemers zijn geweest die het presteerden om de 80 kilometer in minder dan 8 uur te wandelen. Een prestatie waar zelfs wijlen JFK stil van zou worden.

De zwaarste: De Bossche 100
De Bossche 100 staat bekend als één van de zwaarste, zo niet dé zwaarste tocht in Nederland. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken, maar de meest voor de hand liggende zijn toch wel het parcours (vaak over modderige en onverharde paden) en de tijd van het jaar dat de tocht plaatsvindt (eind januari: midden in de winter). Dat weerhoudt schijnbaar toch niet genoeg mensen om niet elk jaar door de organisatie weer een maximum aantal deelnemers in te moeten laten stellen. De deelnemers die deelnemen worden dan ook goed verzorgd, de tocht voert immers gedurende een ijskoude winternacht door het buitengebied van Den Bosch, waarbij veelal gebruik gemaakt moet worden van een eigen zaklamp om voldoende licht te hebben tijdens het wandelen. Niet echt een tocht dus voor de beginnende lange afstandswandelaar. Maar wees gerust: veel oude rotten op dit gebied durven ook niet te beginnen aan deze loodzware monstertocht.

De bekendste: Nijmeegse vierdaagse
De Nijmeegse vierdaagse hoort eigenlijk niet in dit rijtje thuis. Met het afleggen van de langste afstand van de vierdaagse, de 50 kilometer, zet je immers een vrij simpele prestatie neer als je kijkt naar de afstanden van de eerder genoemde monstertochten. Toch staat hij erbij omdat veel prestatiewandelaars de Nijmeegse Vierdaagse ook lopen. Weliswaar als eenvoudige, maar vooral gezellige, training voor hun andere tochten, maar toch. Eigenlijk is dat iets dat je beter niet te hard kunt roepen. Zeker niet als je bedenkt dat er elk jaar weer duizenden uitvallers zijn onder de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse omdat het voor hen toch echt te zwaar is...

Links
Nijmeegse vierdaagse
Bossche 100
Kennedymars van Sittard
Dodentocht van Bornem
Sectie Lange Afstand KNBLO-NL
Het opbouwen van conditie


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }