foto

Kerstwandelingen in de Benelux

Met de kerstdagen voor de deur vroeg ik bezoekers van Hiking-site.nl om 'kerstwandelingen' voor te stellen. De reacties vormen een bonte combinatie van schitterende winterwandelingen.

Kees: oase van rust in Drenthe (Nederland)
"Ik weet een prachtige wandeling, eigenlijk is die voor elk jaargetijde mooi, de rust is overweldigend. Mijn geboortegrond is Drenthe. Ik heb zelf een route uitgezet. De route start op de Geeuwenbrug, dan loop je richting "Het blauwe meer" daarna wordt het even asfalt lopen, de Beilervaart over bij Vorrelveen, de N381 onderdoor, richting het Oranjekanaal, een landschap afgewisseld door bos, hei en landerijen. Na het Oranjekanaal het heideveld Hijkerveld over, de schapen grazen daar. Niet naar de schaapskooi maar naar links en dan rechtdoor naar het Kottersbos. De reeën zijn hier talrijk. In juli en augustus kun je genieten van velden met bloemen die later worden geplukt om droogboeketten te maken. Zo loop je door naar Smilde, naar de prachtige Hervormde kerk. De brug over de EH weg op en halverwege naar rechts tussen de weilanden door naar een ronde loods, dat is de Jonkerswijk, daar links, en je hebt gelijk een boerencamping (28 km). De volgende dag kun je via de bossen van Ravenswoud en door Appelscha over de kale duinen terug lopen naar de Geeuwenbrug. Alleen het blauwe meer en Appelscha kunnen toeritisch zijn de rest is een oase van rust."

Jean: Hoge Venen op de lange latten (België)
"De Hoge Venen is een zeer bijzonder landschap en behoort tot het hoogste deel van België. Dus bijna elke winter ligt er hier wel een pak sneeuw en kun je op diverse plekken langlaufen. Dit wordt in de weekenden erg veel gedaan, maar je moet dit eens op een doordeweekse dag proberen. Dan is er bijna niemand, behalve jijzelf, de ademwolkjes van de kou en heel af en toe een verdwaalde voorbijganger. Het is het zeker waard om hiervoor een vrije dag te nemen van het werk! Vergeet ook niet om na afloop (of halverwege de dag) de rust te nemen om in één van de lokale gelegenheden warme chocomelk met slagroom en rum te nemen, daar wordt een mens pas echt weer lekker warm van."

Harry: het Krijtlandpad in Limburg (Nederland)
"Als er ergens sneeuw ligt in Nederland, dan is het meestal in deze regio (geen last van warme zeelucht). En wat is er nu mooier dan besneeuwde heuvels? De vele oude Limburgse dorpjes waar je doorheen loopt zijn wonderschoon en je proeft onderweg gewoon dat je niet door Nederland maar door Limburg loopt (sfeer). Ook de kaarsjes die branden in de vele kapelletjes langs de route (stuk of 20) geven je dat "warme wintergevoel". Praktisch handig: het is heel eenvoudig om een kort deel van het pad te doen door een "rondje" te lopen. Hierdoor kun je het hele pad over 2 weekenden spreiden. Of doe gewoon een deel ervan zoals ik dat in een weekend gelopen heb (Gulpen - Vaals - Slenaken -Gulpen)."

Jurgen: Wiericke in de winter (Nederland)
"Persoonlijk vind ik de Wiericke in de winter erg mooi, de hazen die over de witte weilanden sprinten, wakken vol vogels die opeens gebroederlijk het water in beweging houden, een typisch kerstsfeertje onder de dieren. Met een kleine omweg door de Reeuwijkse plassen en het mooie Reeuwijkse hout maak je er een complete dagwandeling van die het waard is om de kou te trotseren. Aan het einde/begin het historische ford Wiericke met zijn gracht. Zeker in geval van sneeuw dé plek om schitterende foto's te schieten. De route kun je variëren van een 25 km rond de twee gehele Wiericke, tot een rustige 10 km."

Wilma: Petit Suisse in je eentje (Luxemburg)
"Elke wandelaar in de Benelux moet een keer in Petit Suisse geweest zijn, het kleine stukje zeer bijzonder landschap in Luxemburg. Je wandelt hier door canyons langs kabbelende riviertjes en hier en daar heb je plots een schitterend uitzicht over de heuvels rond Christnach en Berdorf. Veel, zeer veel mensen komen Petit Suisse dan ook in de zomer bezoeken. Je zou het echter eens in de winter moeten proberen: dan is er bijna niemand, is het landschap nog sprookjesachtiger en waan je je compleet afgesloten van de drukke wereld die toch eigenlijk heel dichtbij is. De campings zijn rond deze tijd helaas nagenoeg allemaal gesloten, maar het is heerlijk om er een hotelletje te nemen en enkele dagwandelingen te ondernemen. In de omgeving (Berdorf, Consdorf, Echternach, etc.) kun je ook prima de kerstsfeer opsnuiven in de straatjes. Meteen lekker kerstshoppen en genieten van glühwein en warme apfelstrüdel."

Links
Wiericke in de winter
Natuurparkcentrum Botrange
Wandelen in Limburg [de Tweevoeter]
Knapzakroutes Drenthe
Müllerthal
Winterwandelen in de bergen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]