foto

Goede wandelvoornemens

Aan het begin aan een nieuw jaar zijn er altijd een hoop goede voornemens voor het komende jaar. Dit artikel helpt je aan enkele goede wandelvoornemens.

Wandel eens wat vaker
Het beste en meest gezonde voornemen voor het nieuwe jaar is eigenlijk heel simpel: wandel gewoon eens wat vaker. Dus niet slechts sporadisch ťťn keer per maand ofzo, maar gewoon vaker. Laat de auto of de fiets eens wat vaker staan en neem de benenwagen. Je zult zien dat je je er al snel beter door gaat voelen. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Wandelen is mentaal namelijk veel minder vermoeiend dan bijvoorbeeld autorijden. Door regelmatig te wandelen werk je daardoor niet alleen aan je lichamelijke conditie, maar ook aan je mentale conditie. En die twee versterken elkaar weer, want in een gezond lichaam voel je je prettiger en als je rustiger bent zul je zien dat je ook veel minder vaak last krijgt van 'kwaaltjes'. Overigens is het beter om vaker korte wandelingen te maken dan af en toe een lange wandeling, nog een reden dus om er vaker op uit te trekken.

Wandel eens ergens anders
Probeer dit jaar eens ergens anders te wandelen dan altijd in hetzelfde gebied. En denk daarbij dan niet meteen aan veraf gelegen natuurgebieden, maar kijk ook eens in je directe omgeving. Wandel eens rustig door de stad of het dorp om te zien hoe de zaken ervoor staan. Neem eens een andere route dan normaal en ontdek zo bijvoorbeeld een nieuw restaurantje of een museum dat je nooit eerder gezien had. Door steeds weer andere routes en gebieden te kiezen blijft het wandelen afwisselend en blijft het steeds weer verrassend wat je tijdens de volgende tocht zult ontdekken. Op die manier kom je er bijvoorbeeld ook achter dat je vlakbij een LAW-route blijkt te wonen of dat er in het oude centrum van de stad nog meer dan genoeg kleine achteraf straatjes zijn waar je zelfs op zaterdagochtend nog rustig kunt wandelen zonder tussen het drukke winkelend publiek door te moeten worstelen.

Wandel eens met andere mensen
Niets kan zo onderhoudend zijn als een goed gesprek tijdens een wandeling. Maar als jij en je vaste wandelpartner tijdens elke wandeling alleen nog maar over het weer en werk kunnen praten, wordt het tijd om eens uit te kijken naar uitbreiding van de 'groep'. Tegenwoordig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor mensen om in groepsverband te gaan wandelen. Op Internet kun je meerdere sites vinden van wandelverenigingen, maar er zijn ook redelijk wat goede wandelsites waar je je gewoon kunt aanmelden om mee te gaan met een groep. Op die manier leer je niet alleen andere mensen kennen, maar kun je ook gemakkelijk nieuwe ideeŽn opdoen voor komende wandeltochten door ervaringen uit te wisselen tijdens het wandelen.

Wandel eens op een ander moment
Voor veel mensen is de zondagochtend de wandelochtend. Verbazingwekkend dat er nog mensen zijn die dat jaren volhouden: elke zondagochtend naar hetzelfde bospaadje om na exact een uur weer thuis te komen. Doe datzelfde bospaadje eens op een doordeweekse avond en je zult zien dat alles er heel anders uitziet. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid mensen, want er zullen zeker minder mensen op pad zijn. Ook als het regent of sneeuwt kan het prima wandelweer zijn: het is niet druk en de natuur reageert direct. Alles ziet er dus heel anders uit. Of sta eens een keer heel vroeg op en kijk hoe de zon opkomt aan de rand van de polder. Je kijkt dan op eens met geheel andere ogen naar diezelfde weg die je elke dag aflegt naar de bushalte. Zorg er echter wel voor dat je je altijd goed kleed naar de omstandigheden: dus warme, beschermende kleding als het regent of koud is en liefst een reflector op de jas als het al donker wordt of nog is.

Wandel eens anders
Ga je altijd wandelen op geasfalteerde fietspaden buiten de stad, probeer dan nu eens een bospad of een wandeling over een dijk. Of probeer Nordic Walking eens uit of het wandelen in de bergen. Of neem eens een rugzak mee met tent en slaapzak en overnacht eens een weekend op een camping. Bevalt het wandelen met een rugzak, dan kun je de komende vakantie eens een actievere vakantie doen dan anders. Er zijn mogelijkheden genoeg om het wandelen te variŽren, dus je hoeft je geen moment te vervelen. En hoe je het doet maakt niet uit, maar doe het regelmatig. Want op die manier heb je zelf voor een groot deel in de hand dat dit jaar een gezond jaar wordt!

Links
De Wandelsite (wandelen in groepsverband)
Wandelzoekpagina (zoeken van een route)
Tweevoeter (Waarom wandelen?)
Trouw-natuurtochten
Club Hiking-site.nl (hiken in groepsverband)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 14-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]