foto

Lopen op lange latten: langlaufen

Wellicht dat de populariteit van het Nordic Walking is te verklaren door de eerdere hype van het langlaufen, wie zal het zeggen. Feit is dat langlaufen onder Nederlanders erg populair is, niet in het minst omdat je het erg dichtbij huis kunt doen.

Langlaufen?
Langlaufen is lopen op lange latten, althans.. dat is een zeer kort de bocht beschrijving ervan. Bij langlaufen sta je op lange, smalle skiís en beweeg je je voort net als bij het lopen, echter geholpen door twee stokken. Op die manier kun je ook in de winter genieten van de uitgestrekte wandelpaden, vooral ook omdat je in veel toeristische sneeuwgebieden de langlaufloipes al bij de eerste vlokken ziet verschijnen in de sneeuw. Loipes zijn de uitgezette langlaufroutes, vaak gedaan door een machine die met twee of vier evenwijdige mini-skiís een spoor trekt over de besneeuwde wandelroute. Daardoor ontstaat een handig spoor om te volgen en is het voor de langlaufer vrij eenvoudig om de route te volgen. Vooral in Oostenrijk en Duitsland kun je erg veel van dergelijke loipes vinden. In ScandinaviŽ zijn de routes wel aangegeven, maar worden ze vaak niet gespoord (zeker niet in de te afgelegen gebieden).

Langlaufen in Nederland
Het dichts bij huis voor veel Nederlanders zijn de langlaufloipes die je kunt vinden in de bossen van de Veluwe, Gelderland en Limburg. Zodra de sneeuwhoogte het toestaat zul je hier en daar langlaufers kunnen ontdekken. Jammer genoeg ligt er lang niet altijd genoeg sneeuw, maar als het zo ver is, dan kun je onder andere in de omgeving van bijvoorbeeld Valkenburg prima langlaufen. Of in de buurt van Berg en Dal in het Nijmeegse achterland. De ingrediŽnten voor lekker langlaufen zijn echter overal in Nederland aanwezig als het goed gesneeuwd heeft: een uitgestrekt gebied waar je in de zomer kunt wandelen, maar dan bedekt met een laagje van minimaal 10 centimeter sneeuw. Overigens wordt dat gebrek aan sneeuw in Nederland vaak opgevangen door gewoon in de zomer op roller-skiís van huis te gaan: een soort langlaufskiís, maar dan korter en op wieltjes.

Langlaufen in BelgiŽ
Onze zuiderburen zijn vaak gezegend met wat meer sneeuw dan in Nederland. Het zal je dan ook niet verbazen dat de mogelijkheden om te langlaufen hier groter zijn, zeker in het (zuid) oosten van het land, waar de Hoge Venen een belangrijke trekpleister vormen in de winter. Je kunt hier in de winter dan ook op veel plaatsen langlaufskiís huren en gebruik maken van de verschillende loipes die er dagelijks worden uitgezet. Ook iets verder naar het zuiden, zijn er mogelijkheden genoeg. Voor een dagtocht kan dat echter voor veel mensen net iets te ver weg zijn. De (boven) Eifel is echter meer dan de moeite waard om te gaan langlaufen. Je kunt er altijd nog een (lang) weekend van maken en overnachten in ťťn van de vele kleine herbergen die je in dit gebied kunt vinden.

Langlaufen in Duitsland
Duitsland is het langlaufland bij uitstek. De loipes zijn hier over het algemeen zeer goed verzorgd en tevens kun je in nagenoeg elke plaats waar sneeuw ligt wel skiís huren. Erg in trek is het gebied rond de Eifel, het Zwarte Woud, Sauerland en Beieren. In de Eifel kun je de grens met BelgiŽ oversteken en zo een grensoverschrijdende tocht maken. In Sauerland heb je naast de mogelijkheden voor langlaufen natuurlijk ook de mogelijkheid om gewoon te skiŽn of te snowboarden en in Beieren kun je hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, meteen met een bezoek vereren.

Langlaufen in Oostenrijk
Bij wintersport denkt men meteen aan Oostenrijk en dus ook bij langlaufen. Net als voor Duitsland geldt ook voor dit land dat de meeste loipes zeer goed worden onderhouden. Veel loipes worden zelfs meerdere keren per dag nagetrokken en er zijn bij de plaatselijke toerisme bureaus altijd routebeschrijvingen te krijgen. Deze worden overigens verdeeld op basis van lengte en zwaarte. Voor wat betreft de lengte ben je vooral aangewezen op je uithoudingsvermogen, maar voor wat betreft de zwaarte moet je rekening houden met de hoogteverschillen in de route. Sommige routes zijn namelijk voorzien van flinke afdalingen waar het langlaufen op eens meer op skiŽn begint te lijken. Mocht het mis dreigen te gaan kun je nog altijd aan de noodrem trekken: gewoon jezelf op je kont laten vallen.

Links
Langlauf.startpagina.nl
Langlaufen.at (Oostenrijk)
Gouvy (BelgiŽ)
Nordic Skating Center (Zweden)
Die virtuelle Loipe (Duitsland)
Winterkamperen (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }