foto

Horloges voor de buitensporter: outdoorhorloges

Steeds vaker zie je in een buitensportzaak een vitrine die je eigenlijk eerder bij een juwelier zou verwachten: een enorm assortiment buitensporthorloges. In dit artikel een overzicht van enkele spraakmakende modellen van de meest gangbare merken.

Casio ProTrek
Casio was één van de eerste fabrikanten die al in 1999 een GPS-ontvanger integreerde in een polshorloge: de Protrek Satellite Navi (PRT-1GP). Hoewel de kwaliteit van de ontvanger soms te wensen overliet was het toch een revolutie op het gebied van buitensporthorloges. Veel eerder al (1989!) zorgde datzelfde Casio ook al voor een revolutie door in een horloge zowel een elektronische hoogte- als dieptemeter, alsook een barometer te plaatsen. De technologische achtergrond van Casio werd later nog eens herkenbaar gemaakt in de PRO TREKS die werden uitgevoerd met het revolutionaire Tough Solar System: en buitensporthorloge op zonne-energie.

Polar AXN-serie
Polar heeft een enorme bekendheid opgebouwd in de sportwereld met het maken van eersteklas hartslagmeters. Waarschijnlijk zijn ze daar dan ook absolute marktleider in. Tegenwoordig maakt Polar echter ook horloges die zich speciaal richten op de buitensporters: de AXN-serie. Deze serie werd afgelopen jaar geïntroduceerd met 3 modellen: de AXN300 voor de wintersporter en bergwandelaar, de AXN500 voor de serieuze hiker en trekker en de AXN700 voor de professionele buitensporter. Deze laatste is zo bijzonder omdat hij onder andere aangeeft in hoeverre je bent geacclimatiseerd. Vooral voor klimmers die het boven de 2500 meter zoeken is dat van groot belang om de kans op hoogteziekte te voorkomen. Wilco van Rooijen, de Nederlandse beroepsavonturier die afgelopen jaar nog de top van de Mount Everest bereikte, maakt tijdens zijn trainingen en expedities gebruik van deze AXN700 van Polar.

Suunto Wristop computers
Waar Polar waarschijnlijk marktleider is voor de fitnessmarkt is Suunto zeker de marktleider op het gebied van horloges voor de buitensportmarkt. Hun originele gele Vector zie je nog steeds in elke klimhal, tijdens elke wandeltocht en gedurende elk raftavontuur wel bij iemand om diens pols. Niet vreemd ook, want dit horloge had precies waar de buitensporters op zaten te wachten: een nauwkeurig kompas, een temperatuurgecorrigeerde hoogte- en barometer en alle belangrijke horlogefuncties in een robuuste kast. De Vector werd in 1999 dan ook gekozen tot 'Product of the Year' door 5 gerenommeerde outdoormagazines in Europa. Inmiddels is het assortiment outdoor 'wristopcomputer' behoorlijk uitgebreid en biedt Suunto onder andere de zeer stijlvolle Observer, de X9 (met ingebouwde GPS-ontvanger) en de t6 (een compleet trainingsinstrument voor topsporters). Onder andere Frits Vrijlandt, één van Nederlands topbergbeklimmers, maakt gebruik van die laatstgenoemde Suunto t6 tijdens zijn trainingen en expedities.

Techtrail Altiware
Techtrail is nog betrekkelijk nieuw in Nederland. In Amerika is het al een hit onder de naam Highgear, maar in Europe was dit merk reeds geregistreerd en ging men dus de markt op onder de naam Techtrail. Techtrail levert kwalitatieve outdoorhorloges voor een betrekkelijk lage prijs. In hun assortiment vind je horloges met verschillende gebruikersdoelgroepen, onder andere wintersporters (de Alterra met ski chrono), klimmers (de AT2, een horloge met carabiner), bergwandelaars (de robuuste Summit) en duursporters (de Loft met hartslagmeter). Het bedrijf achter Techtrail zelf is ook nog betrekkelijk jong (sinds 1999), maar heeft al een indrukwekkende staat van dienst. Zo hebben ze onder andere US Snowboardteam en US Ski Team weten te overtuigen van hun kwaliteit en dragen die teams inmiddels standaard Techtrail Altiware tijdens trainingen en wedstrijden.

Wenger "Swiss Made"
Wenger is het enige hier genoemde merk dat zich kenmerkt door de klassieke vormgeving van de horloges (denk aan de Field Century of de Commando. Deze Zwitserse fabrikant draagt dan ook het predikaat 'Swiss made' en richt zich met zijn quartz-uurwerken vooral op de buitensporters richt die naast kwaliteit ook een zeker klassieke uitstraling willen. Wenger horloges vind je dan ook niet alleen in de bergen, maar vaak ook gewoon op kantoor onder werktijd. Een belangrijk voordeel dat de Wenger horloges hebben op de eerder genoemde merken: Wenger horloges zijn ook verkrijgbaar in damesmodellen (zoals bijvoorbeeld de Genadier lady en de Regiment Lady) die zeker niet onder doen voor merken die je alleen bij een juwelier aantreft. Bovendien wordt elke Wenger Watch geleverd inclusief een klein model Wenger Knife: de Wenger Executive. Nederlandse bekendste avonturier, Ronald Naar, droeg nooit een horloge op zijn tochten. Tot het moment dat hij Wenger Watch ontdekte (of zo je wilt: het moment dat Wenger hem ontdekte).

Links
Casio
Polar
Suunto
Techtrail
Wenger
Outdoorhorloges (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }