foto

Iets meer dan alleen stappen tellen

De gewone stappentellers beginnen steeds meer terrein te winnen. Maar er zijn echter ook zeer 'luxe' uitvoeringen van 'stappentellers' die veel meer meten dan alleen de afgelegde afstand: GPS-ontvangers in klein formaat.

Garmin fore-series
Garmin zag als één van de eersten in dat het succes van de stappenteller ook een positieve uitwerking kon hebben op GPS-ontvangers, zolang deze maar licht van gewicht en makkelijk in het gebruik waren. Daarom introduceerden zijn twee nieuwe series ontvangers: de Foretrexen en de Forerunners. Deze ontvangers kunnen door de gebruiker om de pols worden gedragen, zodat tijdens het lopen of rennen gemakkelijk snelheid en afgelegde afstand kan worden afgelezen. Bijkomend voordeel: je kunt er ook een route in zetten en zo dus in de juiste richting worden gewezen. Inmiddels bestaan beide series uit meerdere modellen en is de Forerunner 301 zelfs uitgevoerd met hartslagmeter en wordt deze geleverd inclusief een CD-ROM met uitvoerige trainingssoftware.

Suunto X9
Suunto kwam ongeveer op hetzelfde moment op de markt met de X9 als Garmin met hun Fore-series. De X9 is echter nog compacter: het is een uitgebreid polshorloge met ingebouwde GPS. Hét grote voordeel van de X9 is dan ook het feit dat hij zo compact is dat je veel makkelijker vrij kunt bewegen. Tijdens het rennen heb je er dus totaal geen last van. ook deze GPS-ontvanger wordt geleverd inclusief software, maar deze software is meer bedoeld voor het beheren van waypoints, tracks en routes. Leuk detail van de software: je kunt zelf ingescande kaarten gebruiken voor het uitzetten van je routes en het projecteren van je tracks. Je bent dus niet afhankelijk van dure kaartsoftware die vaak niet voldoet aan de wensen (qua schaal op gebied).

Navman Sport.tools
Vrij nieuw zijn de Sport.tools van Navman. Deze werden dit jaar geïntroduceerd en zijn er voor verschillende doeleinden. Voor wandelaars en nordic walkers is de W300 het meest interessant, deze is namelijk speciaal met deze doelgroep in het hoofd ontworpen. Maar er is bijvoorbeeld ook een model voor hardlopers (R300) en voor skaters (S300). De W300 meet niet alleen de afgelegde afstand, maar ook het aantal stappen en bijvoorbeeld het calorieverbruik. Zeker voor mensen die het lopen doen om af te vallen is dat dus een extra stimulans. De Sport.tools zijn zeer makkelijk in het gebruik, doordat er slechts enkele knoppen gebruikt hoeven te worden. Tijdens het lopen of rennen is de display makkelijk af te lezen, omdat je de Sport.tool op je bovenarm kunt plaatsen, met de display naar je toe.

FRWD
De FRWD, een Sport Performance Recorder, werd in april van dit jaar in Nederland geïntroduceerd. Dit is eigenlijk het eerste tool waarbij nagenoeg alle belangrijke functies (GPS, barometer, hoogtemeter, hartslag, snelheid, afstand en temperatuurmeting) zijn samengevoegd in één apparaat. Het leuke ervan is dat de opgeslagen data uitvoerig kan worden geanalyseerd in de meegeleverde software. Daarbij kan onder andere een 2D of 3D beeld worden gegeven van de gevolgde route, snelheid en afstand. Klein nadeel is wellicht de prijs, want de eenvoudigste FRWD, de FRWD O200, kost 499 Euro. Maar hiermee heb je dan ook het ultieme apparaat in handen om je trainingsmethodes en technieken te optimaliseren.

En de klassieke stappenteller dan?
Het is natuurlijk leuk om allerlei gegevens op te slaan tijdens het lopen en deze achteraf te analyseren. Heb je echter genoeg aan eenvoudige zaken als afstand, het aantal stappen en zelfs het calorieverbruik, dan voldoen de klassieke stappentellers nog prima. Voor de nauwkeurigheid kun je echter beter een electronische stappenteller nemen, zoals die van Yamax of Techtrail. Ook het bedieningsgemak van de klassieke stappentellers is vaak vele malen groter omdat je alleen even de staplengte hoeft in te voeren (of te laten uitrekenen) en vervolgens kun je op pad. Daar staat dan echter wel tegenover dat je geen stoer 3D animatie kunt laten zien van de gevolgde route...

Links
Garmin
Suunto x9
Navman Sport.tools
FRWD
Techtrail fitware
10,000 Steps Program
Artikel over klassieke stappentellers


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]