foto

Voeding voor de buitensporter

Als buitensporter moet je goed eten, want zonder energie ben je nergens en kom je nergens. Daarom zijn er diverse merken met voedsel speciaal voor buitensporters, maar je kunt natuurlijk ook naar de supermarkt of de slager op de hoek.

Adventure Food
Adventure Food is een Nederlands bedrijf in handen van Hans van der Meulen. Hans weet als geen ander dat voeding een expeditie kan maken of breken en daarom heeft hij zijn ervaring en kennis als expeditieklimmer gebruikt om enkele energierijke maaltijden samen te stellen die snel en eenvoudig zijn klaar te maken. Het assortiment van Adventure Food is uitgebreid en eigenlijk is er voor ieders smaak wel iets te vinden. Naast maaltijden (met of zonder vlees) kun je bij Adventure Food ook terecht voor bijvoorbeeld ontbijt, lunch, salades of dessert. Op die manier kun je een zeer complete maaltijd samenstellen. Menutip: rijst/notensalade om te beginnen, gevolgd door een Nasi Sateh met appelmoes en als toetje appel/abrikozen compote.

Globetrotter
Vind je gemak minder belangrijk dan het zelf kunnen samenstellen van je maaltijden, dan is Globetrotter wellicht een goede keus. De maaltijden van Globetrotter zijn namelijk allemaal zo verpakt dat je zelf kunt bepalen welke ingrediŽnten je wel of niet wilt gebruiken. Alle ingrediŽnten zijn dan ook apart verpakt. Uiteraard brengt dit iets meer restafval met zich mee, maar je kunt wel lekker kokkerellen. De keus bij Globetrotter is enorm, tientallen maaltijden zijn online te bestellen. Ook losse ingrediŽnten kun je gewoon kopen. Daarmee kun je dus ook je eigen gerechten samenstellen of standaardgerechten uitbreiden. Menutip: het vroege vogels ontbijt zorgt ervoor dat je de hele ochtend vol energie zit. En voor de broodnodige bite tussendoor moet je de fruitkeks een keer geprobeerd hebben.

Trekking Mahlzeiten
Het Duitse Trekkning Mahlzeiten is te vergelijken met het Nederlandse Adventure Food. Een belangrijk verschil zit 'm echter in de hoeveelheid: van Trekking Mahlzeiten kun je de maaltijden zowel in ťťn- als tweepersoonsverpakking kopen, waar die van Adventure Food alleen in tweepersoons-verpakkingen verkrijgbaar zijn. En omdat het een Duits merk is kun je verwachten dat de gerechten ook gericht zijn op de Duitse lekkerbek. Zo zijn is er de beef stroganoff met rijst of de jachtschotel met rundvlees en noedels, maar bijvoorbeeld ook Oostenrijkse Kaiserschmarren (stukjes pannenkoek) als toetje. Trekking Mahlzeiten is nog niet zolang verkrijgbaar in Nederland, maar steeds meer buitensportwinkels nemen het op in hun assortiment. Menutip: als tussendoorsnack kan er bijna niets tippen aan de gepeperde beef jerky!

Uit de supermarkt/van de slager
Veel buitensporters vinden de maaltijden van de gespecialiseerde merken vaak te duur en kiezen daarom voor de supermarkt of de slager. Zo kun je bij de meeste supermarkten prima terecht voor instantmaaltijden of energy-bars. Zaak is echter wel om altijd goed op de verpakking te kijken hoe de maaltijden bereid moeten worden (de meeste hikers nemen nu eenmaal geen magnetron mee in de rugzak) en hoeveel voedingswaarde de maaltijden hebben. Die voedingswaarde is belangrijk omdat je de energie tijdens het lopen hard nodig hebt en dus niet te veel wilt eten zonder dat het energie oplevert. Voor gedroogd vlees kun je vaak ook bij de plaatselijke slagerij terecht. Ook kan die je helpen bij hte bijvoorbeeld vacuum inpakken van je zelf klaargemaakte eten. En als je een beetje geluk hebt raakt je slager geÔnteresseerd in je hobby en komt hij de volgende keer zelf met tips en voorstellen (over welke combinaties lekker en lang houdbaar zijn of hoe je vlees in een pannetje kunt bereiden).

Wat is het beste?
Hoewel er altijd mensen zijn die zullen zeggen dat de maaltijden van merk X niet te eten zijn of dat de maaltijden van merk Y niet te betalen zijn is er geen goed antwoord te geven op de vraag wat het beste is. Zelf maak ik bijvoorbeeld gebruik van alle bovengenoemde opties, naar gelang waar ik op dat moment behoefte aan heb. Zo zal ik tijdens een tweedaagse hike bijvoorbeeld overdag Adventure Food eten vanwege het gemak, 's-avonds voor de tent meer tijd nemen voor een Globetrotter-maaltijd (en een toetje van Adventure Food) en voor het snacken in mijn rugzak grijpen voor beef Jerky van Trekking Mahlzeiten of muesli-repen van de supermarkt. Probeer dus de verschillende maaltijden uit en probeer steeds zelf een keus te maken wat het meest geschikt is voor de situatie.

Links
Adventure Food
Globetrotter
Trekking Mahlzeiten
Powerbar
Travellunch (Reiter)
Voeding.startpagina.nl
Voeding (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]