foto

Een vooruitblik op outdoorproducten van 2006

Elk jaar wordt er in het Duitse Friedrichshafen de grootste professionele buitensportbeurs van Europa gehouden. Dit jaar stond de beurs niet zo zeer in het teken van innovatie, maar meer in het teken van verbetering van de huidige producten. Een beknopt overzicht van enkele van die verbeteringenů

Branders
Het Zweedse Optimus heeft de klassieke Hiker onder handen genomen: voor het komende jaar wordt deze uitgevoerd met dezelfde branderkop als nu al wordt gebruikt in de succesvolle Optimus Nova. De voordelen zullen duidelijk zijn: de robuustheid van de Hiker kan zo worden gecombineerd met het vermogen en regelbaarheid van de Nova. Daarnaast worden alle branders verbeterd; de Nova wordt de Nova+ en met introduceert een wel erg makkelijk bedienbare brander: de Stella+ met piezo-ontsteking op afstand. Primus, de andere Zweedse branderfabrikant, breidt de Gravity-serie uit met een MF (Multi-Fuel) versie. Het succesvolle personal cooking systeem van Jetboil wordt uitgebreid en geschikt gemaakt voor grotere pannen middels een speciale houder en een nieuw (groter) formaat pan.

Buitensportvoeding
Het grote nieuws in de buitensportvoeding komt van Trekking Mahlzeiten: het is ze namelijk gelukt om redelijk goed drinkbare rode wijn tot poedervorm te verwerken! En niet zo maar een vocht dat smaakt naar wijn, maar zelfs een alcoholpercentage van meer dan 9 procent heeft. Het Nederlandse Adventure Food toonde trots een nieuwe huisstijl, inclusief nieuw logo.

GPS-ontvangers
Suunto toonde de opvolger van X9, de X9i. Een sterke verbetering ten opzichte van de eerste versie, want de nieuwe versie werkt met beter USB en is veel sneller in het verkrijgen van een fix. Ook is de ontvangst beter en zul je dus tijdens het lopen minder vaak de satellieten 'uit het oog' verliezen. Magellan liet alvast de nieuwe aanvulling van Explorist-serie zien (de Explorist 210) en ook Lowrance was aanwezig met hun complete range iFinders, inclusief de iFinder PHD C met ingebouwde MP3-speler.

Horloges
Naast de X9i was er meer nieuws van het Finse Suunto. Zo komt er een schitterende X6M, een metalen versie van de goedlopende X6. Ook worden de bekende X-Lander en Vector onder handen genomen, want daar verschijnen diapositieve versies van (zwarte achtergrond met lichtgekleurde letters). Polar toonde de nieuwe kleuren uit de AXN-serie. Onder andere een onopvallende camo-versie. Nieuw van Techtrail is de Pulsewear-serie: praktische hartslagmeters voor buitensporters en duursporters. Handig hierbij is het feit dat bij sommige modellen geen borstband hoeft te worden gedragen.

Kleding
Bij de kleding lijken veel merken dezelfde richting te volgen: het materiaal wordt lichter en men richt zich meer en meer op de actieve buitensporter die bijvoorbeeld ook aan trailrunning of Nordic Walking doet. Veel innovatie is er niet, het zijn vooral kleine verbeteringen op het gebied van gewicht en pasvorm. Ook lijkt het 'seamless' fabriceren van kleding door te breken. Het vermelden waard zijn onder andere de toepassing van Merino-wol door Icebreaker, het ultra-lichte Squamish Windshell jack van Arc'teryx van nog geen 150 gram en de Triton Hood en de Triton Q Hood van Haglöfs die dan ook werd beloond met de Malden Mills Polartec APEX Design Award 2005. Een nieuwe insteek kwam er verder van Nederlandse bodem: Rubytec Swimwear. Rubytec dat iedereen kent van de sneldrogende en hygiënische sporthanddoeken komt komend jaar met functionele zwemkleding op de markt, speciaal voor buitensporters die snel een duik willen nemen in de beek waar ze langslopen.

Rugzakken
Arc'teryx pakte groots uit om de nieuwe AC² (Advanced Composite Construction) serie rugzakken te introduceren. Een waterdichte rugzak gemaakt van het speciaal ontwikkelde 420d Advanced Composite Textile. Door verder gebruik te maken van zogenaamde Fusion Points (aanknopingspunten voor straps die zijn 'vastgelijmd' op het materiaal) en een zogenaamde 'Loadtransfer disc' voor het stabiel houden van lading is de rugzak buitengewoon innovatief. Bovendien zijn de WaterTight ritsen in dezelfde kleur als de packs zelf. Ook Mountain Hardwear toonde een nieuw soort rugzak, met een futuristisch uitziend draagsysteem bestaande uit een metalen U-bar, door Velcro gevormde heupgordel en schouderbanden en een speciaal ontwikkeld mini frame van polycarbonaat voor tegelijkertijd stijfheid in de lengte en diagonale flexibiliteit tijdens het bewegen. Dit alles draagt de naam Exodus en wordt toegepast in rugzakken met een volume van 54 tot 82 liter. Vaude toonde verder Ultra Seam Tech: een nieuwe thermisch manier om stoffen aan elkaar te binden en zo dus waterdichte 'naden' te maken. Bijkomend voordeel: de rugzakken kunnen lichter van gewicht worden gemaakt omdat er minder materiaal wordt gebruikt.

Schoenen
Bij de schoenen veel aandacht voor trailrunning en Nordic Walking uiteraard. Zo komt Montrail met de Highlander en de CTC MID XCR en komt Asolo met de nieuwe Agility-serie speciaal voor trailrunning en Nordic Walking. De nieuwe Power Matic zolen van datzelfde Asolo zorgen voor betere grip en stabiliteit door toepassing van 3 verschillende PU dichtheden. Een andere verbetering van Asolo vinden we in het vetersysteem: het Micro Pulley systeem zorgt middels kleine katrollen ervoor dat je de veters nog makkelijker en beter kunt aantrekken en de schoenen dus nog beter aan de voet/enkel aansluiten. Hot op dit moment zijn de hybride schoenen/sandalen van Keen en de kunststof soort klompen van Crocs. Bij Raichle worden veel schoenen tegelijkertijd lichter als ook sterker met onder andere de Raichle Mountain Crest en de Raichle G5 XCR (ook weer geschikt voor Nordic Walking). Bij La Sportiva ook aandacht voor (minder) gewicht en sterkte, hoewel hier vooral de aandacht wordt getrokken door het nieuwe IBS: Impact Brake System. Door de bijzondere manier waarop de zool is vorm gegeven geeft deze meer grip en stabiliteit aan de voet. Belangrijke vernieuwingen/verbeteringen hier zijn te vinden in de Granite GTX, Quartz GTX en Sandstone GTX/XCR welke overigens ook allemaal in speciale damesmodellen beschikbaar komen. Tot slot presenteerde Vibram vier nieuwe soorten zolen voor de buitensporters en XSGrip voor klimschoenen. Leuke 'gadget': de vijfvingerige 'FiveFingers' met voorgevormde tenen.

Slaapzakken/matjes
Het Zwitserse Exped komt voor wat betreft het opblazen van hun matrassen met een leuke gadget: een matras met ingebouwde voetpompen: even op en neer met de voeten en je kunt lekker slapen. Bij The North face pakken ze de isolatiewaarde van de slaapzak aan door op de onderzijde extra patches isolatie toe te voegen. En bij Vaude gaat men in sommige modellen de Body Zone Technology toepassen: extra isolatie in de slaapzak op de plekken dat je het nodig hebt.

Tenten
Bij de tenten lijkt meer ruimte en minder gewicht opnieuw het devies te worden. Zo gebruikt Eureka! bij enkele tenten het door DAC ontwikkelde 'Reverse Combi'. Hierbij wordt de buiging van de tentstok op een dusdanige manier beïnvloed dat er veel meer ruimte in de tent overblijft. Deze technologie wordt onder andere toegepast in de nieuwe Totokon-serie voor 2, 3 of 4 personen. Fietsers zullen vooral interesse hebben in de nieuwe Veloci met een ruime voortent en gemaakt van Ripstop of Lightweight Cotton. Zij die op zoek zijn naar nog meer ruimte zullen verliefd worden op de Outside Inn, met een binnenhoogte van meer dan 2 meter. Bij Terra Nova lijkt men het record te willen breken op het gebied van lichtgewicht tenten: diverse modellen zijn nog lichter geworden, met onder andere de Argon 900 voor 2 personen van slechts 1155 gram. The North Face komt met twee compacte tunneltenten en Exped introduceert de Vega, een tent die je met je wandelstokken kunt opzetten. Tot slot de vernieuwde Hogan Argon Ultralight van Vaude: de eerste siliconen gecoate tent met in de fabriek reeds gesealde naden.

Wandelstokken
Bij de wandelstokken ligt de nadruk op dit moment vooral op Nordic Walking. Inmiddels is duidelijk geworden dat het hier niet gaat om een tijdelijke hype, maar een nieuwe vorm van buitensporten die wereldwijd steeds meer beoefenaars aantrekt. Daarbij krijgt vooral de handgreep veel aandacht. Zo komt Leki met een doorontwikkeling van het Trigger systeem: Trigger 2. Hiermee kan de stok nog sneller worden vastgeklikt aan de hand. Bij Black Diamond denkt men ook aan de kleine mens: de nieuwe Compact Trekking Poles hebben een iets kleiner handvat, wegen minder en zijn dus ook kleiner in te schuiven. Verder zorgt het dubbele FlickLock systeem ervoor dat bij de stokken voor extremer gebruik (bij strenge vorst bijvoorbeeld) de stokken zichtbaar kunnen worden vergrendeld: de Mountain Series.

(Zak)lampen
Primus heeft de onlangs geïntroduceerde PrimeLite-serie (hoofdlampen) nu al verbeterd. Daarbij is vooral geluisterd naar de wensen van de gebruikers en is het gebruikersgemak dan ook onder handen genomen. Verder liet Gerber een leuke gadget zien in de vorm van de Hornet: een lamp die op zo'n beetje elk oppervlak stabiel kan staan door een driepootconstructie en tevens is te gebruiken als zaklantaarn.

Links
Outdoorsmagic
European Outdoor
Materiaalnieuws (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }