foto

Groene maand september (II)

Het is nog steeds de Groene Maand September en daarom opnieuw een kort overzicht van enkele van de vele activiteiten die worden georganiseerd in het kader van 'Veranderend Landschap', het thema van de Groene Maand van dit jaar.

Vleermuisexcursies (16 september)
Een campagne die ook gedurende de Groene Maand loopt is die van 'Laat het donker donker'. Je staat er namelijk versteld van hoeveel lichtvervuiling er in Nederland is. Of zoals je sommige onwetenden wel eens hoort zeggen als ze in een verlaten streek diep in de nacht naar boven kijken: 'Wat hebben ze hier veel sterren. Zoveel hebben ze er bij ons niet!'. De campagne staat dan ook in het teken van lichtvervuiling en 'donker'. Op 16 september zullen er in de avonduren op verschillende plaatsen daarom vleermuisexcursies worden georganiseerd. De vleermuis kun je immers vooral s'-nachts 'zien' en dus is dat de beste tijd om er op uit te trekken. Mocht je deze avond overigens missen: er zijn er nog veel meer gedurende de rest van de maand. Hoogtepunt van deze campagne vindt overigens veel later plaats: op 29 oktober zal de nacht van de nacht plaatsvinden.

Watch-watermonsters (21 september)
Speciaal voor de kinderen (maar daarom niet minder interessant voor de ouders) organiseert Het Dijkmagazijn in Beuningen een tocht langs de waterkant om te zien wat voor engerds er eigenlijk allemaal in het water leven. Welke 'monsters' er tijdens deze ontdekkingstocht in en om het water allemaal gespot kunnen worden is natuurlijk niet bekend. Wel bekend is dat je beter je laarzen aan kunt doen als je langskomt, want anders zouden je voeten tijdens de jacht wel eens nat kunnen worden. Leuk detail overigens is het feit dat naast de enge monsters ook hele opgeruimde types aan de waterkant leven. Voor de kinderen kost deelname 2 Euro, maar dan mag je wel mooi je ouders gratis meenemen.

Klankwandeling (24 september)
Heb je er wel eens (letterlijk) bij stilgestaan hoe de natuur klinkt? Dus gewoon tijdens een wandeling eens stilgestaan en de geluiden uit de omgeving tot je laten doordringen? Pas dan hoor je duidelijk de verschillende vogels en wellicht zelfs hier en daar wat ritselen in de struiken. Op 24 september organiseert Natuur en Milieu een speciale klankwandeling, met als titel 'Luisteren in het landschap'. De wandeltocht vindt plaats in het schitterende natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug en tijdens de tocht zul je letterlijk de muziek van de natuur horen. Onderweg kom je namelijk hier en daar muzikanten tegen die op een speciale manier muziek maken die precies bij de desbetreffende omgeving past. Deelname kost Euro 3,50 en je kunt je opgeven bij Jan Koenraad (030-2348285).

'Vroeg uit de veren wandeling' (25 september)
Iedereen weet dat je de grootste kans maakt om wild te zien in de vroege ochtenduren of laat op de avond als de zon ondergaat. Voor deze tocht moet je, zoals de naam doet vermoeden, vroeg je bed uit. De tocht begint namelijk al om 6.00 uur en vindt plaats op de Hoge Veluwe. Onder begeleiding van de kenners ga je o zoek naar die plaatsen waar bijna zeker wild rondwandelt in de vroege uurtjes. Na afloop ga je uitgebreid ontbijten met de rest van de deelnemers in Restaurant De Koperen Kop. Deelname kosten bedragen 25 Euro, maar dan is dan ook inclusief entree van het Nationale Park en het uitgebreide ontbijt.

Zomeravondwandeling (30 september)
Is een vroege ochtendwandeling niks voor jou, dan kun je je wellicht beter opgeven voor de zomeravondwandeling over het Dwingelerveld (Ruinen). Nationaal Park Dwingelerveld herbergt als één van de grootste natte heidegebieden van West-Europa meer dan 60 vennen en veentjes. Het zal je dan ook niet verbazen dat een wandeling in de avondschemering hier een schitterende gelegenheid biedt om dieren te spotten. Onder begeleiding van een gids ga je op pad en kom je oog in oog te staan met de bewoners van dit schitterende natuurpark. Opgeven via 0522-472951.

Link:
Groene Maand (officiële site)
Laat het donker donker
Het Dijkmagazijn
Natuur en Milieu
Stichting Nationale Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park Dwingelerveld
Groene Maand (I) (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }