foto

Cadeautips voor de buitensporter

Na eerder enkele tips te hebben gegeven over leuke boeken om cadeau te doen of te krijgen, deze keer aandacht voor enkele leuke buitensport-producten die je voor onder kerstboom zou kunnen vragen.

Rubytec No Battery Flashlight
Vorig jaar werd deze gadget geïntroduceerd als hét cadeau voor Sinterklaas en kerst en inmiddels zijn er zoveel van verkocht dat je kunt spreken van een blijvertje. Het idee is even eenvoudig als ingenieus: een lamp zonder batterijen, waarmee je door simpelweg te draaien energie kunt opwekken voor zowel de lamp als voor het opladen van je GSM. De No Battery Flashlight is uitgevoerd met meerdere LEDs en is dus goed te gebruiken als (nood)zaklamp. De lichtsterkte kun je bepalen door meer of minder LEDs aan te doen. Het opladen van je GSM gebeurt op dezelfde wijze als het laden van de LEDs: gewoon even aan het vliegwiel draaien. Standaard krijg je bij de No Battery Flashlight een breed assortiment stekkertjes, zodat je mobiele telefoons van nagenoeg alle gangbare merken er zonder problemen op kunnen worden aangesloten. Prijs: ongeveer 15 Euro.

SnowClaw
Voor enkele keer dat je de sneeuw in gaat wil je wellicht niet direct een (vaak dure) sneeuwschap aanschaffen. Maar graven met je handen is ook geen pretje en dus is de SnowClaw de tussenoplossing. De SnowClaw is een multifunctioneel stuk kunststof dat je kunt gebruiken als sneeuwschep, zetflap, ankerpunt, spalk of om bijvoorbeeld materiaal tegen je rugzak je bevestigen. De SnowClaw is nieuw in Nederland (verkrijgbaar bij Bever), maar is in andere landen al veel langer verkrijgbaar. Op de site van SnowClaw zelf kun je ‘m in actie zien in de sneeuw. Het ontwerp van de SnowClaw is overigens zeer doordacht: hij past op nagenoeg elke rugzak en de handgrepen zijn voorzien van rubberen inzetstukken voor een betere grip. Door de SnowClaw licht te buigen maak je er een zeer sterke schep van, welke tevens gebruikt kan worden om in harde sneeuw stukken los te hakken. Prijs: ongeveer 23 Euro.

Buff sjaal
De originele Buff-sjaal is zo multifunctioneel dat veel mensen er het nut pas van gaan inzien als ze een demonstratie krijgen of de verpakking wat beter lezen. Deze sjaal kun je namelijk niet alleen om je nek dragen, maar tevens op je hoofd als muts of hoofdband. Ook kun je ‘m als zweetband om je pols doen of gebruiken om je haren bij elkaar te houden in plaats van een elastiek. En duik je de slaapzak in, dan kun je de Buff vullen met bijvoorbeeld een trui zodat je een perfecte kussensloop hebt. Tegenwoordig zijn er veel varianten van de Buff, onder andere met een zonneklep, met een extra stuk Fleece of met reflecterende banden om beter gezien te worden in de nacht. Voor de kinderen is er de Junior-Buff en voor de allerkleinsten is er zelfs een Baby-Buff met leuke tekenfilmprints. En wist je al dat de nieuwste Buffs je ook actief beschermen tegen de zon? Afhankelijk van de print beschermt de Buff je hoofd namelijk in meer of mindere mate tegen de schadelijke UV-stralen. Prijs: vanaf ongeveer 13 Euro.

Hoofdlamp
Iets wat ik zelf werkelijk altijd in de rugzak meeneem is mijn hoofdlamp. Ook bij tochten die (in theorie) alleen bij daglicht zouden moeten plaats vinden gaat de hoofdlamp mee. Waarom? Gewoon omdat je misschien een grot tegenkomt onderweg die je even van binnen wilt bekijken of omdat de tocht wellicht uitloopt en je dan in het donker aan het lopen bent. Hoofdlampen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Voor iedereen is er wel een geschikte lamp, hoewel je soms misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Kies in elk geval een lamp die bij je past: wil je een hele felle lamp of juist een lamp die niet zo fel is maar heel lang mee gaat; wil je een lamp voor voornamelijk dichtbij (lezen) of moet hij ook ver voor je uit zaken kunnen verlichten (bijvoorbeeld tijdens het klimmen of bergwandelen); moet hij waterdicht zijn of is dat niet echt nodig omdat je toch nooit in de regen gaat wandelen. Allemaal vragen die je kunt stellen voordat je naar de winkel gaat. Probeer altijd ook even de schakelaar uit in de winkel: sommige lampen lijken helemaal perfect, maar dan blijkt hij al in je rugzak aan te kunnen gaan door een beetje schuiven. Of juist andersom: dat je in de winter altijd je handschoenen uit moet doen omdat je anders de lamp niet aan kunt doen. Prijs: vanaf ongeveer 20 Euro.

Kompas
Met de opkomst van de GPS denken veel buitensporters dat ze geen kompas meer nodig hebben. Dat is echter een groot misverstand. Een GPS kan soms defect raken of zonder batterijen komen te zitten, terwijl de kans dat een kompas je in de steek laat vele malen kleiner is. Ook zijn er tegenwoordig kompassen die complementair zijn aan een GPS, bijvoorbeeld door een gemakkelijke schaalverdeling op de plaat te hebben staan. Op die manier kun je middels je kompas gemakkelijker de coördinaten van een punt op de kaart aflezen en deze dan invoeren in de GPS. En hoewel het gebruik van een kompas voor sommigen abracadabra is, zijn er meer dan genoeg gidsen op de markt om uitleg te geven over het gebruik van het kompas. Ook kun je natuurlijk een cursus volgen bij organisaties als SNP Outdoorschool of andere buitensportbedrijven. Prijs: vanaf ongeveer 10 Euro.

Link:
Rubytec No Battery Flashlight
SnowClaw
Buff
Black Diamond hoofdlampen
Kompassen
Cadeautip: buitensport-boeken


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 26-11-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]