foto

Sneeuwwandelen in Europa

Het aantal georganiseerde sneeuwwandelingen neemt hand over hand toe. In de bladen lees je er steeds meer over en zelfs de reguliere reisbureaus adverteren met georganiseerde tochten op de sneeuwrackets. Een overzicht van enkele bijzondere mogelijkheden in Europa.

Winterwijnwandelen vanuit Hotel Cyprianerhof (SNP)
Vanuit het luxe hotel Cyprianerhof in het Italiaanse Rosengarten maak je tijdens deze vakantie meerdere tochten in de omgeving. Samen met een lokale gids ga je onder andere op bezoek bij een regionale wijnboer en breng je een bezoek aan de biologische Radoarhof. Bovendien krijg je de kans om in de wijnkelder van het hotel alles te horen en te proeven over de regionale wijnen. Hoewel deze reis niet goedkoop is, staat hij wel garant voor een week afwisseling van schitterende uitzichten tijdens de sneeuwwandelingen en de luxe van een sauna en uitgebreid eten in het hotel.

Sneeuwwandeling op de Tsjechische Broumovské Steny (Huize Bozanov)
Hillebrand en Natasja Heerkens runnen in het Tsjechische dorpje Bozanov een nostalgische woonboerderij met een ernaast gelegen mini-camping. Speciaal voor de gasten van de boerderij en de camping organiseren zij in de wintermaanden sneeuwwandeltochten op de flanken van de schitterende Broumovské Steny. Dit gebergte staat bekend om zijn vreemde rotsformaties en uitzicht over de schitterende besneeuwde vallei. De minimale groepsgrootte voor deze tocht is vier deelnemers en je moet rekenen op een wandeling van zo'n vier uur. De kosten zijn bescheiden: omgerekend nog geen 20 euro per persoon. De omgeving van de boerderij leent zich overigens in de winter zeer goed voor het zelf ondernemen van tochten. Bovendien zit je hier slechts 50 kilometer verwijderd van het bekende nationale park Het Reuzengebergte.

Winterse poolexpeditie op Spitsbergen (Anders Reizen)
Onder leiding van de Belgische poolreiziger Dixie Dansercoer maak je een heuse poolexpeditie op Spitsbergen. Het Belgische Anders Reizen heeft met deze reis duidelijk een succesformule weten te ontwikkelen, want voor dit jaar zit de tocht al volledig vol. De deelnemers van de tocht (maximaal negen) trekken tijdens de expeditie zelf hun materiaal voort op sledes. Het lopen gebeurt uiteraard op sneeuwrackets en overdag kunnen de temperaturen dalen tot ruim 20 graden onder nul. Eenmaal onderweg ben je volledig als team op elkaar aangewezen en worden de taken van het koken, tent opzetten en navigeren goed verdeeld. Dansercoer geeft tijdens de tocht uitleg over het maken van poolexpedities en leert je de fijne kneepjes van het extreem winterkamperen. De tocht zelf duurt zo'n 6 dagen, maar in totaal ben je ruim 9 dagen onderweg.

Aigues Tortes en Sant Maurici in Spanje (Lo Closo)
Lo Closo is tegelijkertijd een hotel als ook een camping. Het wordt gerund door de Nederlandse Franka Schuur en Jaco van Noort en zij hebben deze oude boerenschuur omgebouwd tot een schitterend complex met appartementen en hotelkamers. Lo Closo is gelegen in Spaanse Pyreneeën en dus ben je verzekerd van een schitterende wandelomgeving. Bijzondere attractie in de buurt is het nationale natuurpark van Aigues Tortes en Sant Maurici. In de wintermaanden kun je in dit park prachtige dagtochten maken in aanwezige sneeuw en in februari zijn alle hutten in het park open in verband met sneeuwwandelaars en toerskiërs. Jaco en Franka hebben zelf inmiddels een redelijk uitgebreide mini-bibliotheek opgebouwd met informatie over tochten die je in het park (en de omgeving van Lo Closo zelf) kunt maken, maar ook is er contact met diverse verhuurbedrijven van sneeuwrackets en lokale gidsen.

Hoogalpiene sneeuwschoentocht in de Oetztaler Alpen (NKBV)
Liefhebbers van bergen, verre uitzichten én sneeuw komen tijdens deze hoogalpiene tocht van de NKBV zeker aan hun trekken. De NKBV organiseert dit jaar diverse sneeuwschoentochten, zowel in Italië als in Oostenrijk. Tijdens de tocht leer je onder ander hoe je de lawineberichten moet interpreteren en krijg je tevens les in lawinegevaar. Het gebruik van lawinepieps, tochtenplanning en reddingstechnieken zijn slechts enkele van de zaken die aan bod komen tijdens deze vakantiecursus. Uitgangspunt van de tochten is de op 2766 meter gelegen Vernagthütte, maar je de tochten brengen je onder andere naar de Fluchtkogel (3500 m), de Hochvernagtspitze (3530 m), de Schwarzwandspitze (3467 m), Brandenburgerhaus en Taschachhochjoch (3335 m). Het spreekt voor zich dat voor deelname aan deze tocht een goede conditie wordt vereist.

Link:
SNP
Huize Bozanov
Anders Reizen
Lo Closo
NKBV
Snowshoeing in Andorra


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 23-05-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]