foto

Wandelen met kinderen in de zomer

Niks zo lekker als met de kleine op pad gaan in de zomer. Maar let er wel op dat je kind al spelenderwijs veel sneller zal verbranden in de zon of een verkoudheid kan oplopen als de wind toeneemt. Een paar tipsÖ

De basis: goed eten en voldoende drinken
Het klinkt zo logisch, maar toch zijn er veel ouders die hun kleine kinderen vooral tijdens zomerse wandelingen te weinig laten drinken. Een kind dat veel speelt (rent) tijdens een wandeling verliest enorm veel vocht. En op het moment dat het kind klaagt dat het dorst heeft is het eigenlijk al te laat. Ook voor kinderen geldt dus dat het beter is om gedurende de wandeling continu te drinken. Water (of andere drank) kan prima door het kind zelf worden gedragen. Zo heeft SIGG hele stoere drinkflessen voor kinderen en zijn er ook kleinere waterzakken van CamelBak en Platypus die prima in de kinderrugzak passen. En hetzelfde geldt natuurlijk voor eten. Neem vers fruit mee en laat de kinderen minder snoepen. Tijdens een wandeling in het bos kun je de kinderen ook wijzen op de vruchten die rechtstreeks uit de natuur kunnen worden gegeten zoals bramen, bosbessen en noten.

Wandelschoenen voor kinderen
Vooral als er een stevige wandeling op het programma staat is het belangrijk om voor goede schoenen te zorgen. Denk daarbij aan kleine bergschoenen (Lowa, Meindl, etc.) als er bijvoorbeeld op losse keien of rotspaadjes wordt gewandeld of stevige sandalen van Teva of Keen als de wandeling voornamelijk langs (en soms in) het water plaatsvindt. Goede schoenen zorgen er niet alleen voor dat de voeten beschermd zijn tegen het omzwikken van de enkel, maar geven ook steun en bescherming. Zo worden de voeten beter beschermd tegen scherpe steentjes met stevige sandalen dan met gewone dunne zomerschoentjes of slippers en biedt een stevige Vibram-zool meer grip tijdens het lopen op bergpaadjes. Overigens hoeven goede schoenen helemaal niet perse duur of van een bekend merk te zijn. Belangrijk zijn zaken als grip, steun en de juiste maat. En bedenk dat het dragen van goede sokken kan bijdragen tot het verhelpen van blaren.

Kleding tegen kou en warmte
Wandelen in de zomer brengt voor kinderen (net as bij volwassenen) eigenlijk twee problemen met zich mee: enerzijds wil je beschermd zijn tegen de zon, maar anderzijds wil je ook weer niet al te veel kleding dragen om niet direct te lopen puffen van de warmte. Daarom is het altijd goed om ook voor kinderen te denken aan meerdere kledingsstukken. Zo draagt onze kleine altijd een Buff-sjaal om zín nek. Deze beschermt de nek tegen de zonnestralen en kan tegelijkertijd worden gebruikt om nat te maken en dus als natte doek te gebruiken. Een petje gaat altijd mee, evenals een softshell jas (fleece, windblock, etc.). Zeker tijdens een pauze is het belangrijk om even een jas aan te trekken. De wind kan immers spelbreker zijn en zorgen voor een stevige verkoudheid die de vakantie in duigen doet vallen. Budgetvriendelijke kinderkleding is er van bijvoorbeeld Keela, terwijl een merk als Berghaus zeer goede kinderjacks op de markt heeft gebracht dit jaar.

Bescherming van de ogen: zonnebrillen voor kinderen
Schijnt de zon, dan draag je een zonnebril. Heel logisch voor volwassenen en dus ook voor de kinderen. Let er daarbij op dat je ze wel een goede zonnebril opzet, dus een bril die gegarandeerd 100% UV-werend is. Inferieure zonnebrillen zijn zeer gevaarlijk voor kinderen: enerzijds gaan de pupillen wijder open staan omdat ze achter een zonnebril zitten, maar anderzijds krijgen ze daardoor veel meer schadelijke UV-stralen tot zich omdat d bril deze niet weert. Zeker bij een zonnebril is het dus belangrijk om niet de miskoop te doen bij een goedkope souvenirwinkel, maar echt de tijd te nemen om een goede bril uit te kiezen. Onder andere het Franse Julbo heeft hele geschikte brillen in alle kleuren, soorten en maten voor zelfs de kleinste kinderen.

Links
SIGG
Meindl
Berghaus
Keela Outdoors
Julbo
Wandelen met kinderen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }