foto

Wandelen met een hartslagmeter

Steeds meer buitensporters gebruiken tegenwoordig een hartslagmeter tijdens het wandelen in de bergen of tijdens het trainen voor langere tochten. Reden genoeg om enkele feiten met betrekking tot wandelen met hartslagmeters te bespreken.

De voordelen van wandelen met een hartslagmeter
Het dragen van een hartslagmeter tijdens het wandelen is vooral nuttig voor mensen die ook daadwerkelijk de informatie van de hartslagmeter weten te interpreteren. Vergelijk het met het meenemen van een kompas: als je er niet mee overweg kunt gaan, dan heeft hij vaak weinig toegevoegde waarde. Hartslagmeters kunnen je helpen om bijvoorbeeld je training voor langere tochten af te stemmen op je lichaam. Als je immers met de juiste intensiteit traint, dan heeft je lichaam en je conditie daar het meeste profijt van. Bovendien kan een hartslagmeter helpen om aan te geven of je lichaam zich goed herstelt als je rust neemt. Dit is vooral belangrijk als je langere tochten maakt of bijvoorbeeld op grote hoogte verkeert en je lichaam dus meer moeite heeft om zich te herstellen. Bovendien is een hartslagmeter voor sommige mensen de noodzakelijke rem voor als men te hard traint of te hard van stapel loopt na lange tijd niet gesport te hebben: de hartslagmeter geeft namelijk haarfijn aan dat je hart te hard moet werken om je tempo bij te houden en dat je dus even een stapje terug zult moeten doen.

Instellen van een hartslagmeter
Om goed gebruik te kunnen maken van de gegevens die een hartslagmeter tijdens het trainen of wandelen weergeeft, zul je m eerst moeten instellen. En dat instellen is voor elke persoon verschillend, want het gebeurt op basis van je eigen lichaam. Belangrijkste zaken hierbij zijn de maximale hartfrequentie en de verschillende zones. De maximale hartfrequentie is precies wat de naam zegt: het maximaal aantal slagen dat je hart in een minuut kan doen. Deze waarde kun je vrij eenvoudig berekenen door je leeftijd van het getal 220 af te trekken, maar als je m exacter wilt laten berekenen dan zal je daarbij professionele hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld door een maximaaltest te doen op de lopende band of op een fiets. Hierbij is het de bedoeling dat je je tot het uiterste inspant, zodat duidelijk wordt tot hoever je hart kan gaan. Hoewel deze test een exactere waarde van je maximale hartfrequentie tot gevolg heeft, is hij vaak redelijk duur en ook zeker niet geschikt voor mensen die bijvoorbeeld een zwak hart hebben. Weet je eenmaal je maximale hartfrequentie, dan kun je op basis daarvan 4 zogenaamde frequentie- of intensiteitszones benoemen: de zone om je lichaam gezond te houden (55-65% van je maximum hartfrequentie), de zone waarin je kunt afvallen, je uithoudingsvermogen wordt verbeterd en je conditie op peil blijft (65-75%), de zone waarin je conditie sterk wordt verbeterd (75-85%) en de zone waarin je te intensief aan het trainen bent of met een te hoog tempo aan het sporten bent (>85% van je maximale hartfrequentie). Deze percentages verschillen overigens per persoon en dienen dus puur ter indicatie.

Het gebruiken van hartslagmeters tijdens het wandelen/buitensporten
Zijn de eerder genoemde zones eenmaal ingesteld in je hartslagmeter, dan kun je deze informatie gebruiken tijdens het wandelen of sporten. Ben je bijvoorbeeld aan het trainen voor de Vierdaagse en wil je daarbij vooral je uithoudingsvermogen verbeteren, dan probeer je de hartslag vooral binnen de tweede zone te houden (65-75%). Besef je echter dat het vooral aan je conditie schort en dat je die eerst moet verbeteren, dan train je gewoon een tandje intensiever door in de derde zone te trainen. Daarbij uiteraard er ook voor wakend dat je niet te intensief traint en je hartslag dus in de vierde zone terechtkomt (meer dan 85% van je maximale hartfrequentie). Het voordeel van de kennis die je hebt opgedaan is dat je nu een evenwichtig en vooral effectief trainingsschema kunt opzetten om enerzijds je conditie te verbeteren, maar tegelijkertijd ook tussendoor je uithoudingsvermogen te verbeteren. Belangrijk is echter wel om daarbij in gedachten te houden dat afhankelijk van hoe je je voelt op een dag je hart ook automatisch sneller of langzamer zal slaan. Staar je dus ook zeker niet blind op je hartslag, want daarmee wordt het plezier van het sporten al snel verpest.

Nog een stapje verder dankzij de techniek
Op dit moment zijn er enkele fabrikanten van hartslagmeters die dankzij innovatieve toepassingen het mogelijk maken om nog een stapje verder te gaan dan alleen maar het berekenen van je hartslag. Zo kun je met de Polar AXN700 vrij eenvoudig berekenen of je lichaam goed is geacclimatiseerd op grote hoogte. Dankzij een test die je elke dag uitvoert met het horloge krijg je direct feedback om te zien of je op de juiste weg bent. Onder andere beroepsavonturier Wilco van Rooijen maakt dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. Een andere fabrikant, het Finse Suunto, gaat zelfs zo ver dat de hartslag niet meer als gemiddelde van enkele seconden wordt weergegeven, maar per slag: beat-per-beat dus. Daarnaast wordt het topmodel van Suunto, de t6, geleverd met software die het mogelijk maakt om direct te zien hoe effectief een trainingssessie is geweest. Daarbij onder andere ook rekening houdend met je maximale zuurstofopname, je gewicht en je lengte. Op basis van de EPOC-waarde (die de hoeveelheid benodigde zuurstof na afloop van een training weergeeft) kan niet alleen de effectiviteit van een training worden weergegeven, maar kan bovendien de effectiviteit van verschillende soorten trainingen (hardlopen, fietsen, etc.) met elkaar vergeleken worden.

Links
Sportwandelen.nl
Hardloopschema.nl
Hartslagmeterinfo.nl
Polar Nederland
Suunto Nederland
Wandelen met een stappenteller
Wandelend werken aan je conditie


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]