foto

Culinaire wandelingen

Het slechte weer van de herfst is voor sommigen een reden om minder te gaan wandelen. Het is echter het ideale seizoen om culinaire wandelingen te maken.

Bourgondisch genieten in ’s-Hertogenbosch
In het Brabantse Den Bosch weten ze wat genieten is en dat zul je proeven ook. Bijvoorbeeld tijdens de culinaire wandelingen van BoschBest, waarbij er tijdens een wandeling meerdere restaurants in de Bossche binnenstad worden aangedaan. De route begint bij Tapperij ’t Veulen aan de Korenburgstraat in het hartje van de stad. Dit is direct ook het punt van samenkomst voor de 20 tot 25 deelnemers die mee kunnen per wandeling. Vrijwilligers van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch zijn de gidsen tijdens deze culinaire ontdekkingstocht van de Brabantse hoofdstad. De data van de wandelingen (in 2006 op vrijdag en zondag) staan op de site gepubliceerd en reservering voor deelname is verplicht.

Sneukelen in het Belgische Gent
Het is onmogelijk om in het Belgische Gent lang rond te wandelen zonder tegen een restaurant aan te lopen. Maar tijdens een sneukel-tocht kom je nog veel meer tegen. Sneukelen betekent zoiets als snoepen of smikkelen en dat geeft ook wel een beetje aan wat je op deze wandelingen mag verwachten. Het zijn geen ‘standaard’ culinaire wandelingen waarbij je steeds een restaurant bezoekt, maar juist een tocht langs bijzondere gelegenheden waar eten wordt bereidt en verkocht. Denk daarbij dus aan een kaaswinkel, een snoepwinkel, een slagerij en –hoe kan het ook anders- een pralinier. Het proeven en snoepen wordt gecombineerd met leuke en leerzame verhalen over de eetgewoonten, de bereidingswijze en uiteraard de stad Gent zelf.

Culinair wandelen op zondag in Groningen
In Groningen kun je op een select aantal zondag aanschuiven bij het culinair wandelen op zondag. Zo’n dag begint al om 11 uur in de ochtend met een aperitief op het punt van samenkomst. Hier maak je kennis met de gastheer of gastvrouw die je de rest van de dag zal begeleiden door de binnenstad van Groningen. In de deelnemende restaurant word je telkens weer verrast door de chef-kok die iets bijzonders klaar heeft gemaakt, terwijl tussen de restaurants door de mooiste plekjes van de stad worden bezocht. De gastheer of gastvrouw kent Groningen overigens als geen ander, wat ook zal blijken tijdens de wandeling zelf. Hier en daar wordt er halt gehouden om bijzondere plekjes wat extra aandacht te geven middels uitleg over geschiedenis of een leuke anekdote. Dubbel genieten dus tot aan het eind van de dag als ter afsluiting een Grand Dessert wordt geserveerd in het laatste restaurant.

High Tea in Den Haag
Wie denkt dat ze alleen in Groot Brittanië een high tea hebben, die moet eens naar Den Haag komen. Elisabeth’s organiseert in de Hofstad wandelingen langs historische plekjes, waarbij tijdens de rustpauzes kan worden genoten van een kopje thee. De Chique Haagse dames wisten precies waar ze moesten zijn voor een high tea en de gids van Elisabeth’s neemt je mee naar precies die tea-rooms. De ontvangst vindt plaats in de Le Méridien Hotel Des Indes , in het weekend zelfs met een ‘high tea’. Voor mensen die liever op de fiets gaan kan er ook een fietstocht van worden gemaakt, waarbij een stijlvol herenhuis aan het Van Sweelinck plein het decor vormt voor de high tea. Daarnaast staan onder andere ook de passage, Maison de Bonnetterie en het Noordeinde op het programma.

Zelf een culinaire wandeling uitstippelen
Eigenlijk is het niet eens zo heel moeilijk om zelf een culinaire wandeling uit te stippelen, zolang je maar creatief bent en weet wat je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door hartje Alkmaar voor een kaas liefhebber of vis proeven in Enkhuizen of Volendam. Zo zijn er nog legio mogelijkheden om zelf te ontdekken, de Gouden Gids of het Internet kan je erbij helpen. Bovendien hebben lokale VVV’s vaak wel een idee van wat de specialiteiten zijn van bepaalde restaurants. Samen met hen kom je zo al snel op een paar leuke gelegenheden om te bezoeken. Hou er echter rekening mee dat bij een culinaire wandeling het genieten voor op staat. Dus niet al te lange afstanden en niet te veel gelegenheden om te bezoeken. Gewoon lekker rustig kunnen genieten van de kleine maaltijd (of het drankje tijdens een wijn- of bierwandeling) is veel belangrijker dan zo veel mogelijk dingen proeven en zien.

Links
Bourgondisch genieten in ’s-Hertogenbosch
Sneukelen in Gent
Culinair wandelen op zondag (Groningen)
High Tea in Den Haag
Hap & Stap Enkhuizen
Stadswandelingen in Nederland


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]