foto

Sneeuwschoenwandelen

Steeds meer mensen kiezen er rond deze van het jaar voor om in plaats van gewoon te wandelen ook eens het sneeuwschoenwandelen uit te proberen. Daarom een thema-artikel met enkele punten waar de beginnende sneeuwschoenwandelaar aan moet denken.

Een sneeuwschoen kiezen

Voordat je een passende sneeuwschoen kunt kiezen moet je eerst weten in welke soort terrein je gaat wandelen. Dit heeft onder andere te maken met de steilheid van het terrein: onder de sneeuwrackets zitten namelijk een aantal punten om betere grip te hebben tijdens het stijgen en dalen en naarmate je in steiler terrein gaat lopen wordt die extra grip dus ook belangrijker. Ook de sneeuwomstandigheden zijn van belang: ga je namelijk vooral in/op losse diepe sneeuw lopen, dan wil je het liefst sneeuwschoenen die een groter draagvermogen hebben. Anders zou je immers steeds zeer ver in de sneeuw wegzakken en daardoor vele malen sneller vermoeid raken. Het terrein bepaalt dus voor een groot deel de vorm/grootte van de te kiezen sneeuwschoen. Bedenk daarbij overigens ook dat je eigen gewicht van belang is: een kleiner persoon zonder rugzak heeft veel minder draagvermogen nodig dan een groter (zwaarder) persoon mét rugzak. Bedenk hierbij dus dat de grootte van het sneeuwracket niets te maken heeft met de schoenmaat. Over het algemeen kun je de binding van sneeuwschoenen immers afstellen op de schoenmaat.

Welke binding kies je?

Daarmee kom je dus ook bij één van de belangrijkste aspecten van sneeuwschoenrackets: de bindingen. Er zijn namelijk verschillende soorten bindingen voor verschillende doeleinden. Over het algemeen zit het verschil in de wijze waarom de voet aan de achterkant aan het racket zit verbonden (strap, klem of los) en of je er met alle soorten schoenen in kunt. Zo zijn er namelijk ook bindingen waar je alleen met speciale schoenen met een clip gebruik van kunt maken of bindingen die speciaal voor grote (snowboard) schoenen zijn gemaakt. Kijk dus ook naar het soort schoenen dat je aan gaat doen tijdens het sneeuwschoenwandelen en bedenk dat als je bindingen met een klem hebt deze wel over de hak van je schoen moeten passen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan algemene bindingen met een strap aan de voor- en achterzijde die je gemakkelijk (ook met handschoenen aan) kunt verstellen. Bovendien is het handig om te kiezen voor sneeuwschoenen die je in een lichte hoek kunt zetten zodat het omhoog lopen minder vermoeiend is. Bij de meeste moderne sneeuwwandelschoenen zit alleen de neus van de schoen vast verbonden aan de sneeuwschoenen en kun je de hiel los laten klappen. Dat vergemakkelijkt in de grote mate het lopen.

Andere materialen die je nodig hebt

Met alleen de sneeuwschoenen ben je er uiteraard nog niet. Zo zul je minstens goede (warme) wandelschoenen aan moeten trekken en is het (zeker in het begin of in steil terrein) handig om stokken te hebben. Je hoeft hiervoor geen speciale skistokken te kopen overigens. Bij de meeste wandelstokken kun je gewoon de kleine tellers (de schijven) vervangen door grotere sneeuwtellers. Onderschat het voordeel daar niet val: hoe minder ver je stokken wegzakken in de sneeuw, des te minder vermoeiend is het lopen. Verder moet je denken aan goede kleding, te beginnen bij warme handschoenen of wanten en een sjaal en muts en natuurlijk een warme broek en jas. Qua onderkleding is het verstandig om het bekende lagensysteem te gebruiken, want zeker tijdens het sneeuwschoenwandelen geldt dat je het al snel warm kunt krijgen tijdens het lopen, maar dat je ook erg snel kunt afkoelen als je even stilzit of staat. In steil terrein is een pickel een noodzakelijke vervanger van de wandelstokken (wandelstokken kunnen NOOIT als pickel dienen, een pickel echter wel als wandelstok!). Begeef je je in lawinegevaarlijk terrein, dan is het bovendien noodzakelijk om een complete lawineset (pieper, sonde, schep) bij je te hebben. Deze moet je echter ook kunnen gebruiken, dus als dat niet het geval is dan dien je lawinegevaarlijk terrein gewoon te vermijden en vooral het open veld op te zoeken voor je wandelingen.

En de techniek dan?

Het lopen op sneeuwschoenen gaat verbazend gemakkelijk als je het een keer probeert. In het begin is het even lastig om die grote rackets onder je schoenen in bedwang te houden, maar je zult zien dat je het na een paar honderd meter al zonder problemen kunt. Zeker op vlak terrein heb je nergens last van en gaat het als het ware vanzelf. Als de sneeuw diep is, probeer dan zo min mogelijk te ‘scheppen’ met de neus van je sneeuwrackets en kijk uit dat je niet op je eigen ‘voeten’ (rackets) gaat staan, want lig je direct met je neus in de sneeuw bij de volgende stap. Kies je eenmaal voor steiler terrein, dan zie je ook pas goed het nut van scharnierende sneeuwrackets. Je kunt daarmee namelijk de neus van je schoen (dus niet die van het racket) in de sneeuw steken en zo meer grip houden. Loop je traverserend langs een steile wand, zet de rackets dan niet te ver uit elkaar en zorg dat je een pickel bij je hebt die je aan de kant van de berg recht in de grond steekt. Zorg echter dat je weet wat je moet doen als je wegglijdt (pickelrem) en zorg dat je het ook kunt. Ook hiervoor geldt: als je de kunde niet hebt, dan kun je beter ander terrein opzoeken. Alleen de kennis is niet voldoende!

Links

Sneeuwschoenen - Inleiding (hiking.be)
10 vragen over sneeuwschoenen (Op Pad)
Wat is Snowshoeing?
Aanbieders van sneeuwwandelreizen (Tweevoeter.nl)
Sneewwandelen in de Cadí
Sneeuwwandelen in Europa


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }