Satellietcommunicatie voor de buitensporter
Nu buitensporters steeds makkelijker ver van de gebaande paden kunnen komen groeit ook de interesse voor satellietcommunicatie. Met een satelliettelefoon heb je immers ook bereik waar de GSM al lang niet meer bruikbaar is.
Voor wie is satellietcommunicatie?
Enkele jaren geleden was een satelliettelefoon een ‘gadget’, een apparaat dat voor veel mensen alleen in films van James Bond bestond. Tegenwoordig zijn de prijzen van satelliettelefoons echter drastisch gedaald en zijn de mogelijkheden daarentegen juist enorm toegenomen. Een satelliettelefoon behoort dan ook steeds vaker tot de standaarduitrusting van expedities en buitensporters die ver van de bewoonde wereld hun sport beoefenen. De satelliettelefoon is dan ook al lang niet meer alleen geschikt voor de zakenman die voor een oliemaatschappij midden in de jungle op pad is of voor de eenzame zeezeiler die een backup voor zijn radio in de stuurhut heeft liggen.
Waar kun je de satelliettelefoon gebruiken?
Een veel gemaakte misvatting bij mensen is dat je met een satelliettelefoon altijd en overal kunt bellen en gebeld kunt worden. In de praktijk blijkt echter dat de verschillende systemen ook een verschillende , deels overlappend, dekkingsgebied hebben. Zo heb je met een telefoon van Inmarsat, één van de grootste aanbieders op dit gebied, bijvoorbeeld op de beide polen geen dekking en heb je dus ook niets aan een Inmarsat telefoon. Bij het kiezen van een telefoon is het dus zaak om goed op te letten wat het actuele dekkingsgebied is. De verschillende maatschappijen laten dat overzichtelijk zien middels wereldkaarten op hun website. Verder kun je een satelliettelefoon voor een deel vergelijken met een GPS-ontvanger: als er geen vrij zicht is op de satelliet(en), dan heb je dus ook geen bereik. Dat heeft tot gevolg dat wanneer je binnen een gebouw of in een diepe kloof bent soms ook totaal zonder bereik zit en een satelliettelefoon dus onbruikbaar is.
Alleen bellen of ook emailen/internetten?
Weet je eenmaal waar je de telefoon wilt gaan gebruiken, dan is de volgende stap om te bedenken wat je er exact mee wilt gaan doen. Zo zijn er handzame telefoons van hetzelfde formaat als een GSM waar je enkel mee kunt bellen (of SMS-en) en zijn er grotere opties voor mensen die daarnaast ook willen internetten of emailen. Dat laatste is vooral van belang voor expedities die bijvoorbeeld tijdens hun tocht dagelijks foto’s en verslagen willen doorsturen naar een basiskamp. Veel expedities kiezen tegenwoordig voor de BGAN mogelijkheid van Inmarsat. Daarmee kun je razendsnel internetten/emailen en bellen. BGAN staat in dit geval voor Broadband Global Area Netwerk. Je maakt in dat geval gebruik van een satellietmodem die je aan een laptop schakelt om te kunnen internetten. Net als thuis dus. Uiteraard komt dat wel met een aardig prijskaartje. Er zijn ook andere mogelijkheden, maar die zijn langzamer en daardoor niet altijd even geschikt voor bijvoorbeeld het versturen van verslagen of grote / hoge resolutie foto’s.
Huren of kopen?
Omdat een satelliettelefoon in aanschaf behoorlijk duur is (denk aan ongeveer 1000 Euro tot wel het 3- of 4-voudige van dat bedrag) kiezen veel mensen er voor om een telefoon te huren. Dat gaat steeds makkelijker en op meer plaatsen. Groot nadeel van huren is dat vaak een behoorlijke borg moet achterlaten, maar aan de andere kant ben je verzekerd van een goede ondersteuning in geval van problemen. Ook zit je dan niet met de abonnementskosten die sommige maatschappijen rekenen. Ook deze kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Het bellen zelf kost tegenwoordig gelukkig niet meer zo heel veel (van een euro per minuut tot iets meer), maar je moet er wel rekening mee houden dat andersom (bellen van een vaste lijn naar satelliettelefoon) enorm duur is. Tot wel het 5-voudige van bellen met de satelliettelefoon zelf. Ga je echter vaak op reis naar gebieden waar er geen GSM-netwerk meer is, dan is een kleine handzame satelliettelefoon zeker de moeite waard om aan te schaffen. Qua gewicht wegen ze niet meer dan een GSM, je kunt zelf relatief goedkoop bellen van waar je ook bent en je zult tijdens het genieten van de natuur niet snel worden lastiggevallen door mensen die denken je even mobiel te moeten bellen. Dat kost ze immers te veel geld :)
Links
Globalstar
Inmarsat
Iridium
Thuraya
2xplore-it (Nederlandstalige site/winkel)
K.S.C. Nederland (verhuur)
Stratos
Hi-Tech Hiking: wandel-gadgets (Hiking-site.nl)
|