foto

Tips voor winterkamperen

Met in het achterhoofd de informative-stand van Hiking-site.nl over winterkamperen op de Fiets- en Wandelbeurs in de RAI, bij deze een thema-artikel met enkele algemene tips met betrekking tot kamperen in te winter: winterkamperen.

Blijf warm, maar niet te warm

Ga je winterkamperen, dan verwacht je uiteraard kou. Tegen kou kun je je echter beschermen met warme kleding. Zorg er dan ook voor dat je voldoende warme kleding meeneemt en vergeet daarbij niet kleine zaken als handschoenden/wanten, een warme muts en een sjaal. Het is veel makkelijker om warm te blijven, dan om warm te worden. Voorkom dus dat je tijdens pauzes te hard afkoelt. Je grootste vijand daarbij is de wind, want die zorgt ervoor dat de warmte van je lichaam zeer snel wordt afgevoerd. Daarom is het van belang om tijdens pauzes een plek te kiezen waar je niet in de wind zit. Kan het niet anders, zorg dat dat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen die wind. Doe tijdens een pauze dan ook niet je muts af en draag bijvoorbeeld dunne handschoenen als je moet koken of andere taken moet verrichten waarbij dikkere handschoenen niet handig zijn.

Blijf droog, voorkom zweten

Tijdens de winter vriest het over het algemeen. Als je je warm genoeg kleed hoef je daar geen last van te hebben, maar zorg er daarbij wel voor dat je jezelf niet te warm aankleedt. Doe je dat wel en ga je zweten, dan zul je ook veel sneller afkoelen. Bovendien droogt vochtige kleding over het algemeen niet tijdens één nacht, maar zul je de volgende ochtend een bevroren broek of sokken in je tent vinden. Mocht kleding wel vochtig zijn geworden, probeer deze dan gedurende de nacht te drogen door deze in je slaapzak op te bergen. Bijvoorbeeld in een plastic zak, maar eventueel kun je er ook voor kiezen om ze los in de slaapzak te leggen. Dat is misschien niet zo comfortabel, maar in veel gevallen merk je er weinig van en zul je jezelf de volgende ochtend dankbaar zijn omdat het zaakje dan zo goed als droog is. Denk overigens ook aan je schoenen, want het is echt heel vervelend om je voeten vroeg op de ochtend in bevroren schoenen te wringen. Bewaar ze dus bij voorkeur in de binnentent.

Eet/drink voldoende

Je kunt je lichaam als een kachel zien. En een kachel heeft nu eenmaal brandstof nodig. Daarom is juist tijdens het winterkamperen van belang om die kachel goed op te stoken en dus meer dan voldoende te eten en te drinken tijdens je tocht en op de kampeerplek. Begin de ochtend met een warme drank, bij voorkeur iets zonder cafeïne. De avond van tevoren kun je dat al klaarmaken en bewaren in een goede thermosfles, zodat je vroeg in de ochtend niet direct uit je slaapzak hoeft om te koken. Na het ontbijt vul je diezelfde thermosfles overigens weer opnieuw voor tijdens korte pauzes overdag, zodat je ook overdag af en toe wat warms kunt drinken. Voor wat betreft eten moet je vooral denken aan maaltijden die een goede basis vormen en veel energie geven, zoals bijvoorbeeld een pak spaghetti of pasta. Tussendoor kun je natuurlijk prima snacken overdag, waarbij je steeds weer in je achterhoofd moet houden dat je de balans moet zoeken tussen net voldoende eten dat je lichaam warm blijft, maar net niet te veel waardoor je lichaam teveel energie kwijt zou zijn aan verteren van dat voedsel.

Gebruik het juiste materiaal

Het klinkt als een open deur, maar toch zie je vaak tijdens de winter mensen op pad gaan met materiaal dat ongeschikt is. En dat hoeft niet eens een te dunne slaapzak te zijn of een te dunnen jas. Daarbij kun je immers extra lagen aantrekken om alsnog warm te worden. Met juist materiaal bedoel ik hier vooral materiaal dat ook geschikt is voor gebruik in de kou. Zo zijn er legio mensen die kleding dragen die niet snel droogt. Dat kan al snel onderkoeling tot gevolg hebben, want zeker in de sneeuw heeft kleding snel de neiging om vochtig te worden. Ook willen mensen enkel gebruik maken van een GPS, terwijl ze niet in de gaten hebben dat het batterijverbruik in de winter vaak twee maal zo hoog ligt. Als je dan geen goed kompas bij je hebt, kun je in de problemen raken. Voor wat betreft tenten gaat de voorkeur in de winter uit naar een koepel- of geodetische tent. Tunneltenten zijn namelijk wel lekker ruim, maar hebben vaak als nadeel dat sneeuw zich gemakkelijk ophoopt bovenop de tent, met als gevolg dat deze het veel te zwaar krijgt te verduren (of zelfs kan inscheuren/doorlekken). Gebruik in de tent bij voorkeur een kleine kaars in plaats van een zaklamp, want een kaars geeft tevens meer warmte af en de batterijen van je zaklamp kun je zo sparen voor noodgevallen. Bedenk in de bergen ook wanneer je je sneeuwschoenen moet vervangen met stijgijzers en je wandelstokken moet vervangen met een piolet. Veel mensen wachten daar te lang mee, met als gevolg dat ze een behoorlijke val kunnen maken als het terrein te steil en onbetrouwbaar is geworden.

Ken het terrein

Daarmee kom ik ook direct op de laatste tip: ken het terrein. Maak niet de fout dat je ‘ins blaue hinein’ een gebied betreedt in de winter, in de hoop dat het alleen anders van kleur is in de winter. Het is niet voor niets dat van veel berggebieden er zowel zomer als winterkaarten zijn. Op winterkaarten wordt vaak aangegeven waar de kans op lawines het grootst is en waar je wel of niet veilig kunt traverseren. Ook moet je er rekening mee houden dat in de winter markeringen vaak veel minder goed zichtbaar zijn en je oriëntatievermogen dus extra goed moet zijn. Vooral in gebieden waar de markeringen op stenen in plaats van op bomen zijn aangebracht is het verdomd lastig om de route te volgen als al die stenen onder een dikke laag sneeuw liggen. Let ook op waar je je tent neerzet tijdens het winterkamperen. Sta je niet in de mogelijke baan van een lawine? Sta je niet direct onder een boom, waarvan de takken onder het gewicht van sneeuwval kunnen breken en op de tent kunnen vallen? Staat de tent goed in de wind, zodat sneeuw minder snel bovenop de tent zal blijven liggen? Is er een natuurlijke beschutting tegen die wind? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden als je je tent op een laag sneeuw opzet in hartje winter.

Links

Winterkamperen (Wielewaalgroep)
Winterkamperen (Wikipedia)
Paklijst winterkamperen
Eerder artikel over winterkamperen


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }