Kampeer lantaarns
Als je laat op de avond nog even een beetje wilt lezen in je tent of een spelletje Sudoku wilt spelen, hoef je dat niet direct bij je hoofdlamp te doen. Kampeer-lantaarns zijn prima alternatieven en hoeven niet eens zo groot of zwaar te zijn.
Klassieke kaarslantaarn van UCO
Een zeer handzame optie is een kaarslantaarn van UCO. Deze zijn voorzien van een ophanghaakje en zijn compact in te schuiven als je ze niet gebruikt. Als je de lantaarn wilt gebruiken steek je gewoon de kaars aan en hang je de lantaarn hoog in de tent of aan een tak bij de tent. Grote voordeel van deze lantaarns is dat ze lang meegaan, geen geluid maken en bovendien een romantisch licht verspreiden. Bovendien is er sinds kort voor de praktisch ingestelde kampeerders ook een zogenaamde LED Upgrade Kit. Deze bestaat uit een voetdop voor de standaard UCO-lantaarn, maar dan met een LED verlichting. Hierdoor verlies je wellicht aan romantiek, maar grote voordeel is dat de LED-versie zelfs nog langer meegaat: zo’n 40 uur in plaats van de ongeveer 9 uur van een standaard UCO-kaars. Op die manier kun je je lantaarn dus de ene keer als LED-lamp en de andere keer als kaarslamp gebruiken.
Op gas: Primus Micron
De Micron lantaarn van Primus is extreem compact en licht van gewicht voor een gaslantaarn. Het lampje wordt geleverd inclusief een piëzo-ontsteking om het aansteken te vergemakkelijken. Bovendien is de lantaarn uitgevoerd in roestvrijstaal mesh, zodat het kousje goed beschermd is. Die laatste zijn voor sommige mensen ook precies de reden om vooral niet voor een dergelijke lamp te kiezen: kousjes zijn echter vrij gemakkelijk in het gebruik als je gewoon de handleiding van de lamp goed opvolgt. Zodra je de 70 Watt lamp aanzet hoor je een zacht ruisen. Het ruisen bij deze lantaarn is beduidend minder lawaaierig dan bij vergelijkbare gaslantaarns, dankzij een gepatenteerde kop. De Primus Micron brandt zo’n 12 tot 24 uur op een vol 225 gram gasblik van Primus. Voordeel is dat je hetzelfde blik ook voor je brander kunt gebruiken, hoewel nooit tegelijk natuurlijk.
Op Benzine: Coleman Compact
Een klassieker onder de lantaarns is de Compact van Coleman. Veel mensen kennen deze lamp als een soort van ‘ opvolger’ op de ouderwetse olielamp die je in Western films nog wel eens ziet. De Compact is echter een moderne uitvoering en brandt op benzine of Coleman fuel. De lantaarn heeft een vermogen van 80 Watt, maar is ook redelijk regelbaar qua lichtsterkte. Klein nadeel is de beperkte brandduur van de lantaarn: met een vol tankje van 0,25 liter doe je ongeveer 5 uur. Ook is dit niet de lichtste lantaarn, want met een gewicht van ruim 800 gram is het een flinke aanslag op je rugzak als je deze lantaarn mee wilt nemen op een trektocht. Deze lantaarn is dan ook vooral populair onder auto- en fietskampeerders.
Op batterijen: Apollo lantaarn van Black Diamond
Nieuw is de Apollo lantaarn van Black Diamond. Deze is iets breder dan een UCO-lantaarn en ook beduidend zwaarder. Maar het bijzondere aan de Apollo is diens ontwerp. De lamp is namelijk zo vormgegeven dat deze het licht op een zeer goede manier verspreid, waardoor je zelfs recht onder de lamp nog gewoon in je boek kunt blijven lezen. Bovendien is het LED-licht van de Apollo te dimmen, zodat je toch enige mate van romantiek kunt terugbrengen op je kampeerplek. De batterijen (4x AA) van de Apollo gaan zo’n 15 uur mee in de hoogste stand en zo’n 60 uur in de laagste stand. Eventueel kun je een aparte lader kopen om gebruik te maken van een NRG kit van Black Diamond (oplaadbaar battery-pack). De Apollo is verder voorzien van drie uitklapbare pootjes en een ophangring. Een slimme batterij-indicator geeft aan hoe lang je nog licht hebt, want deze geeft met verschillende kleuren de status van de batterijen aan.
Waarom geen hoofdlamp?
Je vraagt je wellicht af waarom je niet beter een hoofdlamp kunt gebruiken. Zelf zie ik de hoofdlamp niet direct als een lampje om te gebruiken als ik met een groep(je) ben. Het is irritant als iemand recht in je ogen schijnt, iedereen is verplicht een eigen lamp te gebruiken en bovendien kun je met een enkele lantaarn vaak de batterijen van meerdere hoofdlampen besparen als je die laatste gewoon niet gebruikt. Zelf gebruik ik de hoofdlamp dan ook liever als ik bijvoorbeeld in het donker mijn weg wil vinden op het pad of als ik mijn tent moet opzetten en daarbij mijn handen vrij wil houden. Maar uiteraard zijn er zoveel voorkeuren als mensen
Links
UCO Candle Lanterns
Instructiefilms Primus: Micron Lantern
Coleman
Black Diamond
QVIST Outdoor lampen
In de kijker: Primus Himalaya Mesh Lantaarn
In de kijker: Coleman F1 Lite Lantern
|