foto

Koffie en buitensport

Tijdens events van Club Hiking-site.nl komen tegenwoordig de meest uiteenlopende apparaten tevoorschijn om koffie te zetten. Velen geven er immers de voorkeur aan om hun koffie ter plekke te maken, in plaats van het warm mee te nemen in een isoleerfles. In dit artikel een overzicht van enkele manieren van koffie zetten die ik inmiddels ben tegengekomen.

Gewoon uit een zakje of potje

Veel mensen kiezen voor de meest eenvoudige manier: gewoon een zakje of potje leeg kloppen in je beker en er vervolgens heet water bij gieten. Het voordeel is uiteraard dat je snel klaar bent, maar bovendien heb je tegenwoordig een erg ruime keus uit verschillende smaken en soorten zakjes. Naast gewone koffie kun je bijvoorbeeld kiezen voor espresso, cappuccino, Wiener Melange, koffie of cappuccino met chocolade en nog veel meer. De keuze is dus ruim en je kunt per kopje je keuze aanpassen en een ander zakje kiezen. Deze manier van koffie zetten is relatief duur per zakje, maar in totaal vaak veel goedkoper dan de andere hier genoemde mogelijkheden.

Met een kleine koffiefilter

Bij verschillende buitensportzaken kun je een kleine koffiefilter kopen voor outdoor gebruik. De filter bestaat in dat geval vaak uit twee delen: het filterzakje zelf en een houder. Soms is die houder niet meer dan een pin die door de filter wordt gestoken, maar je hebt ook uitvouwbare houders die je boven op je mok kunt plaatsen. Het principe is hetzelfde als dat van het traditionele koffiezetapparaat: gemalen koffie in de filter en heet water over de koffie heen gieten. Vervolgens sijpelt de koffie vanzelf aan de onderkant in je mok en ben je klaar om jezelf warm te drinken. Deze manier van koffiezetten is vrij eenvoudig en ook goedkoop. Je kunt gewoon een beetje koffie meenemen uit het koffiepak van thuis. Nadeel is echter dat je goed moet weten hoeveel koffiepoeder je in de filter plaatst om de koffie op perfecte sterkte te verkrijgen.

Op stoom met een percolator

Er zijn hele kleine percolators op de markt die je zonder problemen op een brander kunt gebruiken. De percolator werkt volgens het principe dat water onder druk van het hete stoom door de koffie heen wordt gedrukt. Daarmee heb je dan ook het authentieke pruttelgeluid tijdens het koffiezetten, als dat althans boven het geluid van de brander uit kan komen. En hoewel de percolator dus zeker geschikt is om te genieten van het hele proces van koffiezetten is het volgens de kenners zeker geen goede manier: het kokende water komt namelijk de smaak van de koffie niet ten goede omdat kokend water te heet zou zijn. Je gebruikt overigens gewoon gemalen koffie in de percolator, dus kun je gewoon uit het koffiepak thuis halen.

Luxe espresso met de Handpresso

Hou je van een sterke espresso en wil je die graag in stijl zetten, dan is de Handpresso wellicht iets voor jou. De Handpresso werkt op basis van luchtdruk en die pompt je zelf tot een druk van wel 16 bar. Vervolgens plaats je een beetje water in het reservoir en een ESE serving (Easy Serving Espresso) in de houder en laat je de Handpresso de rest van het werk doen door eenvoudig weg op een knop te drukken. Je kopje wordt zo gevuld met een stevige espresso, afgesloten met een verslavend sisgeluid als de Handpresso klaar is. Er bestaat een ruime keus uit verschillende soorten koffiesmaken die verkocht worden in de bruikbare servings, maar over het algemeen moet je wel een wat grotere hoeveelheid tegelijk kopen (vaak 16 of 20 stuks in een doos). De Handpresso is gemaakt van hoogwaardige materialen en daar betaal je dan ook een behoorlijke prijs voor.

Dubbele espresso met de AeroPress

De AeroPress is betrekkelijk nieuw in Nederland en werkt ook volgens het principe van luchtdruk. Bij de AeroPress maak je echter gebruik van gemalen kofie in combinatie met kleine filters in plaats van servings. Je plaatst de filter onder in de houder, vult de AeroPress vervolgens eerst met koffiepoeder en vervolgens met voldoende water en plaatst deze boven op je mok. Door nu de AeroPress rustig in te drukken, wordt het hete water door de filter gedrukt en ontstaat zo een heerlijke dubbele espresso. Na afloop kun je de koffie gewoon weggooien (is goed voor de plantjes) en de filter eventueel schoonmaken en hergebruiken. De AeroPress is gemakkelijk in het gebruik en gemaakt van hoogwaardig kunststof. Groot voordeel van de AeroPress is uiteraard dat je gewoon gebruik kunt maken van standaard gemalen koffie zoals je in veel koffiezetapparaten gebruikt, hoewel de keus van fijn gemalen koffie in speciaalzaken tegenwoordig ook zeer ruim is. Bovendien is de AeroPress zeer vriendelijk geprijsd.

Links

Nescafe.nl
Coghlanscampinggear.com
Gsioutdoors.com
Handpresso.nl
Aeropress.nl
Koffie-weetjes.nl
Tips met betrekking tot koffie (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }