foto

Klimmend de berg op en zwevend verder...?

Bergwandelen en parapenten, dé combinatie voor bergsportliefhebbers

Wie wandelt of klimt in de bergen zal ze beslist gezien hebben: parapenters!
In de lucht herkenbaar aan hun fraai gekleurde slanke vleugels, op de grond ineens verdwenen, onherkenbaar en onopvallend passerend met hun vlieguitrustingen opgevouwen in rugzakken; op weg naar een volgende vlucht, op weg naar het ultieme vrijheidsgevoel.

Lichtgewicht vlieguitrustingen

Onder bergsportliefhebbers is de populariteit van deze vliegsport de laatste jaren sterk gestegen. De belangrijkste reden is de ontwikkeling van steeds lichtere en compactere vlieguitrustingen. Een complete lichtgewicht parapenteset van slechts 8 kilo is geen uitzondering meer. Beter dan ooit is het daarom mogelijk bijvoorbeeld bergwandelen of –klimmen, te combineren met vliegen. Wie zich goed informeert over weer, wind en vlieggebied kan een prachtige bergtocht bekronen met een ontspannende vlucht. Die vlucht kan rechtstreeks naar het dal zijn, maar er kan meer. Bijvoorbeeld als er opwaartse luchtstromingen zijn, langer vliegen en hoog boven de beklommen berg uitstijgen. Of als de condities het toelaten zelfs op pad gaan naar een volgende bestemming. De meest ultieme vorm van vliegen en wandelen in de bergen is het zogenoemde ‘vol–bivouac’. In dat geval neemt de bergwandelaar annex piloot ook nog een zeer elementaire bivakuitrusting en eten en drinken mee om ergens te overnachten op een berg en de volgende dag weer verder te vliegen en te wandelen. Hele tochten zijn op die manier, wandelend en vliegend, afgelegd in de Alpen en bijvoorbeeld de Pyreneën.

Vlieg- en bergsportplezier

Het moge duidelijk zijn, zonder de broodnodige vliegopleiding, kennis en vooral ook ervaring zijn dergelijke ondernemingen not done. Maar gelukkig is het traject om een parapentepiloot te worden overzichtelijk. De start- en vliegtechniek zijn betrekkelijk eenvoudig te leren, uiteraard bij een erkende school. En wie tijdens de verdere opleiding de nodige vliegervaring en kennis opbouwt is al een eind op weg. Eenmaal voorzien van de juiste papieren, verzekeringen en een uitrusting, liggen vele jaren vlieg- en bergsportplezier in het vooruitzicht. Op dat moment reis je eigenlijk nooit meer zonder vlieguitrusting richting de bergen.

Vleugelprofiel

Parapenten – de officiële Nederlandse benaming is schermvliegen – is de eenvoudigste manier om zelf te vliegen. De slanke flexibele high-tech polyester vleugel is door lijnen, ‘risers’ en karabiners verbonden met een zitje. Als je de parapente opzet, blaas je hem in feite op. De lucht verspreidt zich en de vleugel komt onder druk te staan waardoor een vleugelprofiel ontstaat. Een parapente vliegt motorloos en dankt haar voorwaartse trimsnelheid van ongeveer 37 km per uur aan vooral het pilotengewicht; verder is ‘het scherm’ zeer nauwkeurig te besturen en te landen middels twee stuurlussen. Binnen 10 minuten is de uitrusting voorbereid. De piloot trekt de vleugel op, het vleugelprofiel ontstaat, waarna de piloot na een laatste controle met enkele dynamische passen versnelt, wordt opgetild en wegvliegt. Na de landing, waarbij je zachtjes op je voeten terecht komt en die trouwens niet altijd benedenin het dal hoeft te zijn maar ook op een geschikte plek op een berg mogelijk is, is de hele uitrusting binnen korte tijd weer opgevouwen in een speciale rugzak.

Slim gebruik materialen

Tijdens de vlucht zit de piloot in een comfortabel zitje ook wel ‘harnas’ genoemd. Dit is meestal voorzien van schuim- en/of luchtprotectie, mochten start of landing onverhoopt minder goed verlopen. Verder beschikt de piloot over een reserveparachute die in geval van uiterste nood nog gebruikt kan worden. Dit is vaak een bolvormige parachute. De piloot vliegt ook altijd met een helm en in de opleidingsperiode met een radio. Verder zijn er allerlei handige kleine instrumenten in omloop om snelheid, hoogte, stijging, daling en glijhoek te meten. Een normale complete uitrusting weegt zo'n 18 kg en past in een groot uitgevallen rugzak. De lichtgewicht versies wegen tussen de 8 en 10 kilo. Door een uitgekiend gebruik van materialen en bijvoorbeeld de inzet van een zeer compacte rugzak die binnenstebuiten gekeerd een harnas wordt, wordt op alle fronten op gewicht bespaard. De prijs van een nieuwe uitrusting bestaande uit scherm, zitje, reserve, en helm ligt tussen de € 3.500,- en € 4.000,-. Voor het vliegen is niet direct speciale kleding nodig. Bergschoenen, een spijkerbroek, een fleece met winddicht jack, handschoenen en een zonnebril zijn in principe al voldoende. Bergsportkleding is uiteraard ook prima te gebruiken.

Discipline

Of parapenten erg riskant is, is een veelgestelde vraag. Als er ongelukken zijn, komt dat meestal door een (inschattings)fout van de piloot, of een overmoedige beslissing. Net als in de bergsport spelen zelfkennis, discipline en kennis van het weer een grote rol. Omdat parapenten een vliegsport is die je technisch relatief snel kunt leren, ligt daar dan ook het grootste gevaar: te gauw denken dat je de sport wel beheerst. Een materiaaldefect komt vrijwel niet voor, de uitrusting moet aan zeer strenge eisen voldoen.

Zelf leren vliegen

De meeste Nederlandse vliegscholen bieden zowel in de bergen als in Nederland cursussen aan. Deze scholen zijn erkend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart en vallen onder de afdeling schermvliegen. Als je in Nederland begint met een vliegcursus, leer je vliegen aan de lier. Je wordt dan zachtjes opgetrokken aan een lier en eenmaal op hoogte koppel je los van de (dynema) lierlijn. Daarna vlieg je net zo vrij als in de bergen.

Verspreid over het hele land zijn lierlocaties te vinden, de vliegactiviteiten vinden dan meestal plaats vanaf een weiland. In de opleidingsperiode zijn de vluchten kort, maar eenmaal in het bezit van de vereiste vliegpapieren kan vooral in het oosten en zuiden van Nederland met thermiek (opstijgende warme lucht) lang en soms ver gevlogen worden; afstanden van over de 50 kilometer zijn mogelijk en de piloot is soms een paar uur onderweg. Langs de kust is het mogelijk met wind vanuit zee, langdurig langs de duinen te vliegen. Dit wordt ook wel ‘soaren’ genoemd. In Nederland zijn slechts enkele officiële startplaatsen hiervoor beschikbaar. De meeste gebrevetteerde piloten echter, trekken er een of meerdere keren per jaar op uit om in de bergen te vliegen.

Een keertje proberen

Om de sport zonder voorkennis te proberen, kan je op zeer veel plaatsen in de bergen en Nederland meevliegen aan een duoscherm. Doe dit overigens wel bij een erkende tandempiloot, die daarvoor een speciaal brevet heeft. Op die manier krijg je een goede indruk hoe het starten, vliegen en landen allemaal gaat. Je zult verbaasd zijn dat je met een dergelijke vleugel zo goed en precies kunt vliegen. Maar vooral het uitzicht en het ongeëvenaarde vrijheidsgevoel, maken indruk. Steeds weer kan je amper geloven dat je achteroverleunend in een comfortabel zitje, hoog boven het landschap vliegt, slechts verbonden met lijnen en een vleugel. Maar als je na een vlucht zachtjes landt, de parapente binnen enkele minuten weer opgevouwen in je rugzak zit, en je weer te voet onderweg bent, dringt het toch tot je door: je hebt echt gevlogen, je even letterlijk onttrokken aan moeder aarde, even nog verder afstand genomen, even de vrijheid en het onwaarschijnlijk mooie uitzicht genoten en je even weer vederlicht gevoeld met dat ongrijpbare zweefgevoel dat je alsmaar niet kunt uitleggen aan vrienden en familie. Een ongrijpbaar zweefgevoel dat kan leiden tot nog meer pure vliegverslaving.

Meer informatie?

Voor meer informatie en maak kans op een gratis tandemvlucht en surf naar: www.knvvl.nl/afdelingen/schermvliegen

Links

KNVvL
Paragliding.startpagina.nl
Handboek Schermvliegen
A-Z of Paragliding

Tekst: Carla Beekman
Foto vliegende paraglider: Ozone


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }