foto

Everest expeditie 2009

Van 16 maart tot 16 juni reist Erik Ravenstijn naar Nepal af om, samen met een internationaal team, de Mount Everest te gaan beklimmen. Voor hem staat er echter veel meer op het spel dan enkel de top halen en gezond terugkeren...

10 Maart. Dat is de Tibetaanse opstandsdag. In 1959 was er op deze dag een Tibetaanse volksopstand tegen de Chinese onderdrukking. Het resultaat was het verlies van de Tibetaanse regering en de verbanning van de Dalai Lama. Vorig jaar begon mijn Everest expeditie op 10 maart. Samen met een kleurrijk internationaal gezelschap zouden we de Tibetaanse zijde van de Everest te lijf gaan. Ik stapte op deze dag bloedgemotiveerd het vliegtuig in naar Kathmandu. Aldaar aangekomen kreeg ik een bericht van mijn expeditieleider. Het gaat niet door....

Toen ik in het vliegtuig stapte, kookte Tibet over. Tibetaanse protesten werden rellen. De propagandistische Olympische Spelen van 2008 gooiden nog wat extra olie op het vuur. China deed Tibet op slot. De expeditie omzetten naar de Nepalese kant lukte niet meer.

We zijn dit jaar met een groep van 16 klimmers. Oorspronkelijk zou een deel via Nepal gaan en deels via Tibet. De Berg ligt precies op de grens van Tibet en Nepal, en heeft compleet gescheiden routes aan beide kanten. Ik maakte mijn expeditieleider al snel duidelijk dat ik absoluut via Nepal wilde gaan.

Helaas bleek afgelopen januari dat ik nog maar de enige was die via Nepal wilde gaan. Ik moest me wel aansluiten bij de Tibet expeditie. De Tibetaanse kant zou een stuk goedkoper zijn. Ikzelf vond de politieke risico's van de Tibet zijde te groot. Maar er was geen keus, want ik stond in mijn eentje.

Met samengeknepen billen heb ik afgelopen maanden gehoopt dat de situatie in Tibet zich in toom hield. Gespannen leefde ik naar de datum 10 maart toe. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de Tibetaanse opstand in 1959 plaatsvond, en een passend 'jubileum' behoort zeker tot de mogelijkheden. Eind februari kreeg ik een voor mij verlossend bericht van mijn expeditieleider. Tibet zit weer op slot en we gaan nu zeker via Nepal. Wat een opluchting.

Nu het zeker is dat we via Nepal gaan, heb ik wel weer mijn eigen planning helemaal moeten omgooien. Maar dat doe ik graag, ik ben zielsgelukkig niet overgeleverd te zijn aan de grillen in Tibet.

Dit jaar ga ik niet alleen naar de andere zijde van De Berg, ik benader de expeditie ook van een andere zijde. Vorig jaar was het tunnelvisie. De Berg, dat was waar mijn leven om draaide. Gek werd ik toen de expeditie niet doorging. Een week met 40 graden koorts op bed. Nu is dat veel meer ontspannen, maar niet minder gedreven.

Toen ik vorig jaar in Nepal was heb ik besloten een schooltje te gaan helpen. De stakkers hebben er geen eens schoon water. Daar komt nu verandering in, dankzij een aantal donaties. Maar er moet meer komen. Een fatsoenlijk schoolgebouw in plaats van een bamboehut. Op www.everest2009.nl staat meer informatie. Kom naar een lezing na afloop van de expeditie, en help daarmee de Nepalese schoolkinderen. Of doe een kleine donatie op de bankrekening. Alles is meegenomen.

Links

Everest2009.nl
Helpnepal.nl
Outdorado.com
Mount Everest (Wikipedia)
Nepal.startpagina.nl
3x Everest (Harry Kikstra)
Leven en dood op de Mount Everest (Ronald Naar)
Tenzing en de Sherpa's van Everest (Judy en Tashi Tenzing)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }