foto

Thuis acclimatiseren aan de hoogte

De Mont Blanc (4810,90 meter) is de hoogste top van de Alpen. De top ligt op de grens tussen Frankrijk en ItaliŽ. Het is de droom van velen om ooit bovenop deze top het uitzicht te bewonderen. Een moment om nooit te vergeten. Maar niet iedereen haalt de top. Een degelijke voorbereiding is bijzonder belangrijk. Laat u hierbij goed informeren door een erkend berggidsenbureau. Naast de juiste informatie en goed materiaal is conditie ook heel belangrijk. Iemand met een slechte conditie heeft weinig kans op slagen. Tot slot is er nog het hoogteziekte monster, de nachtmerrie voor iedere bergbeklimmer. Maar wist je dat je je zelfs daar tegenwoordig al op kunt voorbereiden?

Wat is nu eigenlijk hoogteziekte of Altitude Mountain Sickness?

Hoogteziekte is gewoon een verzamelnaam voor acute hoogteziekte (AMS), hersenoedeem en longoedeem door de grote hoogte veroorzaakt. Acute hoogteziekte kan ontstaan door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk, die op grote hoogte aanwezig is, en dit door te snel die hoogte te bereiken.

Hieronder een tabel met per hoogte het bijhorende percentage van mensen die te maken krijgen met (lichte) hoogteziekte:

tabel

Deze cijfers zijn indrukwekkend. In de praktijk betekend dit dat meer dan de helft op de Mont Blanc te maken krijgt met hoogteziekte. Heel wat klimmers halen hierdoor niet de top.

Hoe voorkom je hoogteziekte?

Gouden regel: Zolang er symptomen zijn mag men niet verder stijgen! Laat je niet meeslepen door anderen. Gezondheid voor alles!

  • Verblijf eerst enkele dagen op een 'medium' hoogte (+ 2000 m).
  • Vermijd slaapmiddelen en overmatig gebruik van alcohol. Niet roken is heel belangrijk!
  • Boven de 3000m stijgt men maximaal 500m per dag om te overnachten.
  • Boven de 4500 m stijgt men maximum 200m per dag
  • Voldoende drinken is heel belangrijk: Op grote hoogte raak je namelijk makkelijker uitgedroogd. Minstens 3 liter en meer drinken is echt noodzakelijk. Zelfs indien er geen dorstgevoel is, omdat het vochtverlies via de ademhaling sterk toeneemt door de lichte hyperventilatie. Een goede test voor jezelf is het controleren van de kleur van de urine. Deze dient helder te blijven.
  • Eet voldoende met voldoende koolhydraten.
  • Vrouwen hebben vanwege hun menstruatie meer kans op bloedarmoede en kunnen in voorbereiding van hun tocht een ijzerrijk dieet volgen + ijzertabletten nemen.

Hoogtetent

U kunt de kans op hoogteziekte aanzienlijk verlagen door uw lichaam in de weken voor uw expeditie te laten acclimatiseren aan de hoogte in een hoogtetent of op de bank met een hoogtemasker. Hiervoor kunt u terecht via de verhuur service van AltitudeDream.com

hoogtetent

Hoe werkt het?

Hoe hoger in de bergen, des te lager de luchtdruk zal zijn en hierdoor zijn ook minder zuurstofmoleculen aanwezig op hetzelfde oppervlakte. Dit betekend dus dat je bovenop een berg minder zuurstof inhaleert dan op zeeniveau. Het minder zuurstof binnen krijgen stimuleert het lichaam om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Na verloop van tijd zijn er dan ook verschillende systemen zoals ademhaling, transport in het bloed (aantal rode bloedcellen) en de zuurstofopname in de spieren aanzienlijk verbeterd. Gevolg: Het lichaam is beter voorbereidt op situatie bij de Mont Blanc expeditie.

De hoogtetent maakt gebruik van dit proces en gebruikt dezelfde zuurstofarme lucht alsof je bij je thuis bovenop een berg staat. De hoogtegenerator haalt een klein percentage zuurstof uit de normale lucht en pompt de overige zuurstofarme lucht in de hoogtetent.

Meer info?

AltitudeDream.com heeft speciale programma's ter voorbereiding op de Mont Blanc. (4 weken). Kijk voor meer informatie op hun website: http://www.altitudedream.com/.

Dit artikel is aangeleverd door AltitudeDream.com


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }