foto

De nieuwste trends op het gebied van fietsen en wielrennen

GPS voor op de fiets

Veel mensen kennen al het genot van een GPS (Navigatie) systeem in de auto, nooit meer dat gerommel en gestress met kaarten tijdens het rijden. De plezierige navigatiestem en de aanwijzingen op het scherm leiden u perfect van A naar B. Wie hier eenmaal aan gewend is geraakt zal ook overwegen om tijdens andere activiteiten zoals lopen en fietsen een navigatiemiddel te gebruiken. Het navigatiesysteem van de auto is hier echter niet geschikt voor, want deze is niet waterdicht en bevat ook niet de gegevens van fietspaden en wandelroutes.

Maar houdt nu precies GPS in?

GPS staat voor Global Positioning System en is een wereldwijd satelietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor het gebruik door het Amerikaanse leger. In 1983 werd het systeem opgesteld voor iedereen, dit was het begin van het grote succes van navigatiesystemen.

GPS (navigatie) op de fiets

De GPS (navigatie) fabrikanten hebben de trends goed in de gaten gehouden en hebben inmiddels een ruim assortiment aan navigatiesystemen voor de actieve fietser en wandelaar. Er zijn zelfs verschillende navigatiesystemen die toegespitst zijn op verschillende groepen gebruikers. Er zijn namelijke speciale systemen voor wandelaars, toerfietsers, mountainbikers en sportfietsers. Fietsnavigatiesystemen zijn vaak kleiner uitgevoerd als autonavigatiesystemen en zijn bovendien (spat)waterdicht en shockproof. Ze bevatten gedetailleerder kaartmateriaal en hebben vaak een funtie om routes op te slaan of om deze van te voren helemaal uit te stippelen met behulp van zogenaamde waypoints. Waypoints zijn GPS coordinaten.

Fietsen met een GPS systeem biedt vele voordelen, het zorgt voor een aangenamere reis, je hoeft namelijk geen kaartenstandaard meer voor op het stuur van je fiets te monteren, je bent veel relaxter onderweg en je kunt meer van de omgeving genieten. Het GPS-systeem geeft ruim van te voren aan wanneer je welke acties moet ondernemen, zo hoef je niet meer constant op de kaart te kijken en kun je heerlijk van de omgeving kan genieten. En tot slot word je er misschien ook wel avontuurlijker van: het fietsnavigatiesysteem geeft je namelijk meer vrijheid en je zult eerder geneigd zijn om voor spannende routes te kiezen.

Een fietsnavigatie systeem is geen overbodige accessoire maar een 'must have' voor de avontuurlijke fietser!

Fietskleding voor de wintermaanden

Wil je tijdens de wintermaanden gaan fietsen? Zorg dan voor dat je over de juiste fietskleding beschikt. Het dragen van de juiste fietskleding tijdens de koude dagen geeft je veel extra comfort en plezier tijdens het fietsen.

Het fietsshirt

Het fietsshirt (wielershirt) is verkrijgbaar in een zomer en een wintervariant. De wintervariant heeft vaak lange mouwen en is gemaakt van een betere isolerende stof als de zomervariant. Is het niet te koud dan kun je er ook voor kiezen om een shirt met korte mouwen te dragen die dan eventueel aangevuld worden met armstukken. Voor de koude dagen is een fietsshirt met een lang achterstuk aan te raden. Deze bedekt de rug als je voorovergeboden over het stuur zit en voorkomt zo een koude rug.

De fietsbroek

Voor de fietsbroek geldt eigenlijk hetzelfde als voor het fietsshirt. De winteruitvoering heeft vaak lange pijpen en is gemaakt uit een stof die de warmte beter isoleert. Wederom kan je ook kiezen voor een variant met korte pijpen die dan, aangelang van de temperatuur wel of niet aangevuld wordt met extra beenstukken.

Themische onderkleding

Door een juiste toepassing van boven- en onderfietskleding kan je zelfs tijdens de koudste dagen van de winter toch nog warm op de fiets zitten. De themische onderkleding zorgt er in de winter voor dat de warmte goed vastgehouden wordt en in combinatie met de juiste bovenkleding (vochtdoorlatend) zal dit zorgen dat je toch lekker warm op de fiets zit.

Regenkleding

Het wil in de Nederlandse winter ook nog weleens regenen daarom is het ook goed om als sportieve fietser een winterjack paraat te hebben. Regenkleding moet eigenlijk regenbestendig, ademend en winddicht zijn. Deze moeilijk verenigbare eigenschappen zult u alleen bij de duurdere regenjacks aantreffen.

Het bovenstaande artikel is tot stand gekomen met dank aan Bikester.nl. Surf naar Bikester.nl voor de laatste trends op fiets GPS en fietskleding gebied.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 02-12-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]