foto

Zelf een hangmat knopen

Weer een leuk DIY project waar je zeker wat aan hebt.

Met de scouting doen we nog wel eens wat met techniekjes, zo heb ik laatst voor een hang-weekend met de stam het volgende bedacht en uitgetest. Met een klein beetje fantasie en gevoel voor wat knoop technieken kun je in een handomdraai en met een klein budget een relaxte hangmat knopen.

Dus dan heb je tijdens de donkere dagen wat te doen waar je vanaf het voorjaar zeker plezier aan gaat beleven.

Alvast een teaser, zo kan je hangmat er dus uit komen te zien:

Zelf een hangmat knopen

Ok, laten we beginnen met een boodschappenlijstje. Voor een relaxte hangmat voor een volwassenen heb je het volgende nodig:

  • stevige stof voor de mat zelf, ik heb hiervoor een stuk gordijnstof van de Ikea voor gebruikt. Maten zijn 3 bij 1,5 meter.
  • 2 harpsluitingen/D-sluitingen van 25 mm. Van de bouwmarkt.
  • 2 maal 50 cm koord voor de lussen aan het einde. Het beste materiaal is 6mm prusik lijn, hier heb ik 550 paracord gebruikt.
  • 2 maal 2 meter 3 mm lijn voor het afhechten van de uiteindes van de hangmat.
  • Een maal 3 meter (isch) 6mm polyprop (van de bouwmarkt). Want daar zit rek op en is goedkoop.

Totaal was ik voor deze hangmat een kleine 25 a 30 euro kwijt, vanwege het leuke stofje.

Je begint door de grote lap stof te voorzien van zoomen aan de eindes van de stof (ik gebruik lekker makkelijk strijkband). Vervolgens leg je de stof op de grond (of over een grote tafel als je de ruimte hebt).

De hangmat bestaat ruwweg uit 3 delen, de twee lussen die zijn weggewerkt aan de eindes met de harpsluitingen en die zijn afgehecht, hiertussen zit de bovenlijn die de hangmat op spanning houdt.

Zelf een hangmat knopen

Foto was wat over belicht bij nader inzien dus wat bijgewerkt. Hier zijn dus de onderdelen.

Twee lussen bestaande uit 50 cm lijn, dubbele acht aan de eindes met hiervoor de twee harpsluitingen. Deze vormen de eindes van de hangmat waaraan je deze ophangt.

De witte lijn is 3 meter lang en met twee dubbele acht lussen komt deze tussen de twee harpsluitingen (daarom harpsluitingen, deze kunnen gemakkelijk open).

Met de twee dunnere 3mm lijnen wordt de boel afgehecht.

Door de eindes van de stof als een muizentrap op te vouwen maakt je eindes, hiertussen komen de lussen met harpsluitingen.

Zelf een hangmat knopen

Hieronder zie je de muizentrap, e zijdes zijn ongeveer 4 a 5 cm. Aan de linker zijde zie je de lus uitsteken en onzichtbaar in het midden zit de harpsluiting. Deze lap met stof ga je strak afhechten door eerst een lus op de stof te leggen. Het werkende einde wikkel je zo strak mogelijk om de muizentrap alsmede lus heen.

Zelf een hangmat knopen

Dit moet heel strak gebeuren, anders loop je het risico dat de lus met harpsluiting losloopt uit het einde van je hangmat..

Als je aan het einde bent van de lus om het uiteinde (in dit geval de rode lijn) steek je het werkende einde door zijn eigen lus en trek je het werkende einde met de lus naar binnen in het midden. De eindjes kun je dan afknippen en afsmelten als afwerking. Als je dit strak genoeg doet gaat het geen kant meer op.

Zelf een hangmat knopen

Dit herhaal je aan de andere zijde:

Zelf een hangmat knopen

En hier maak je vervolgens de bovenlijn aan vast, je maakt simpel een lus met een dubbele acht. De andere zijde moet je even gokken, ik heb een kleine 15 cm lijn over gehouden van de 3 meter. Hier maak je ook een lus, en wel zo dat de stof doorhangt als de twee eindelussen opspant met de bovenlijn strak er tussen.

Nu ben je klaar om de hangmat uit te testen tussen bv twee bomen. Je hangt deze het beste op op ongeveer schouder hoogte. Ik gebruik meestal een schootsteek met een lus, die komen makkelijk los voor het ophangen van de hangmat. Met een bandsling of gewoon met een mastworp kun je de hangmat gemakkelijk ophangen.

Wel de hangmat wat strak ophangen, er zit wat rek het systeem.

Met de bovenlijn erboven blijft je tarpje ook mooi hangen.

Hang-ze.

Bas Evers

Zelf een hangmat knopen

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-06-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }