Zelf parabracelets knopen
Parabracelets zijn momenteel best wel hip, ik zie ze de laatste tijd steeds meer in het straatbeeld. Je kunt ze bij bijna iedere winkel die ook maar iets met buiten te maken heeft wel aanschaffen, maar net zo leuk is het om er een zelf te knopen. Met onderstaande uitleg moet je een behoorlijk eind komen. Het zijn leuke hebbedingen die pretenderen ook nog tot nut te kunnen zijn op momenten dat je iets met een stukje 3 a 5 mm lijn moet doen. Echter de varianten die je in de winkel koopt zijn over het algemeen zo geknoopt dat je de afwerking moet afsnijden en dan het hele vlecht werk moet los knopen.
Het idee is dus leuk maar heb je echt eens een stukje lijn nodig ben je een tijd aan het prutsen en je lijn heb je ook al moeten doorsnijden.
De meest gebruikte knoop is een simpele platting bestaande uit de vierkantknoop ofwel reef-nut, een opeenvolgende ringsteek. Deze is onder verschillende namen bekent en ik heb deze leren leggen tijdens mijn jeugdlidtijd bij de scouting. Ik gebruik de platting nog met enige regelmaat als ik een permanente knappe oplossing wil maken.
Echter met een beetje gepuzzel heb ik een nieuwe variant bedacht die met enige gevoel voor knopen door iedereen te maken is en ook nog eens non-destructief te maken is van een eindje lijn. Het vlechtwerk is zo in een gestoken dat je met een simpele knoop technieken een attractieve parabracelet ineen steekt die ook nog eens makkelijk uiteen te halen is.
Het idee is vrij simpel, met een lijn van ongeveer 1,75 a 1,85 m halve steken en een platte knoop maak je een parabracelet bestaande uit twee lussen die je of met een klip of een schootsteek bijeen brengt.
Je begint met het maken van twee lussen die als ze plat op elkaar liggen om je pols heen kunnen, dit wordt de lengte van je bracelet. Je maakt de lussen vanuit het midden van de lijn, dus eerst het midden opzoeken en bepalen of je een klip wilt gebruiken of met een schootsteek of tanka je bracelet wilt vast zetten. Vervolgens maak je twee lussen met een halve steek:
Ik heb hier twee verschillende stukken lijn gebruikt zodat je de twee werkende einden van de lijn gemakkelijker kunt volgen.
Vervolgens pas je de twee lussen zodanig aan dat ze even lang zijn en om je pols passen. Mocht je een klip willen gebruiken om de boel rond je pols te bevestigen dan moet je nu het tweede deel van de snelsluiter aan de andere zijde bevestigen, op een later tijdstip is dit niet aan te raden want dat gaat een behoorlijk lastiger. Persoonlijk gebruik ik liever geen clips, je kunt de parabracelet dan namelijk vrij traploos aanspannen en de lijn kun je met een beperkte handeling weer los maken.
Je legt nu de twee lussen op elkaar en begint met het maken van een halve steek met een van de werkende einden door deze over de lussen te leggen, er onder door te halen en door het kleine lusje te leggen, deze kant steekt nu naar boven. Vervolgens pak je het andere werkende einde van je lijn en deze leg je onder de lussen door en haal over de lussen heen terug door het kleine lusje, deze kant steekt nu naar beneden.
Deze handeling herhaal je nu tot dat je aan het einde bent, wel opletten dat je iedere keer het werkende einde de ene keer naar boven en de andere keer naar beneden laat uitsteken, dan krijg je namelijk de typische gebogen knopen/vlechtwerk. Ook moet je er even opletten dat je de knopen gelijkmatig en niet te strak aan trekt. Op deze manier knoop je een platting die er aardig uitziet en die je vrij makkelijk uit elkaar kunt halen door de twee middelste stukjes lijn van de lussen uit de knopen te trekken, op die manier valt je vlecht werk direct los en kunt je de lussen uit je lijn trekken waarna je de lijn weer volledig kunt in takt kunt benutten.
Het afhechten kun je op twee manieren doen, een is door een platte knoop onder de klip te leggen, deze houd dan de boel bij elkaar. de andere is door een platte knoop door de lussen te leggen en met de uitstekende delen van de lijn maak je door de lus aan de andere zijde een schootsteek aan je pols hangen.
De schootsteek is een knoop om te lijnen van verschillende diktes met elkaar te verbinden of om een los uiteinde aan een lus te knopen. Deze knoop wordt veel gebruikt om bv vlaggen aan een vlaglijn te bevestigen. Als je twee lijnen met aan elkaar wil bevestigen die heel erg veel in dikte verschillen dan is het aan te raden om een dubbele schootsteek te gebruiken, met een slippende schootsteek maak je een knoop die erg gemakkelijk is los te maken als de lijn onder spanning staat.
Hier onder de drie voorbeelden, als ezelsbruggetje leren we de welpen de volgende regel. "De slang komt uit de poel, gaat om de boom en kruipt onder zijn eigen staart door." zodoende kan iedereen deze handige knoop leggen.
Succes met het knopen!
Bas Evers
Enkele online shops waar je paracord kunt kopen
http://paracord.nl/
http://paracordshop.nl/
http://www.hard2find.nl/
http://bushcraftshop.nl/
|